Вход
София
Времето в София 20 o C

СЛАДЪК ПРАЗНИК: Днес е денят на Св. Лаврентий - закрилник на готвачите и сладкарите

СЛАДЪК ПРАЗНИК: Днес е денят на Св. Лаврентий - закрилник на готвачите и сладкарите

на 10.08.2020
10023
0
СЛАДЪК ПРАЗНИК: Днес е денят на Св. Лаврентий - закрилник на готвачите и сладкарите
10.08.2020
0
10023

Св. мъченик и архидякон Лаврентий († 258 г.) - в първата половина на ІІІ в., след смъртта на император Максимин, гоненията против християните били прекратени за известно време. Император Гордиан не преследвал вярващите, а приемникът му Филип така ги покровителствал, щото някои историци допускат, че той самият тайно бил приел християнската вяра. 

ГОЛЯМ ПРАЗНИК: Трифоновден е! Почитаме обичан светия, покровител на лозарите и винарите

ГОЛЯМ ПРАЗНИК: Трифоновден е! Почитаме обичан светия, покровител на лозарите и винарите

Свети мъченик Трифон се родил около 225 г. в с. Комсада,...

на 01.02.2019

С възцаряването на Деций Траян в 249 г. гоненията били подновени със страшна сила. Особено свирепи били те в Рим. Малко били епископите, които не пили чашата на страданията. Така, епископ Фабиан умрял от мъченическа смърт и римските християни останали известно време без епископ.

Избраният след това Корнилий бил изгонен, изпратен на заточение и най-после наказан със смърт, загдето не се съгласил да се поклони на езическия идол.

Папа Стефан бил убит, когато извършвал божествена служба. За негов приемник бил избран Сикст, мъж учен и благочестив. В това време царувал вече император Валериан, който в първите години от царуването си бил твърде милостив към християните, но след това, подстрекаван против тях от своя съветник Макриан, взел жестоко да ги преследва.

Лаврентий, който бил папски дякон, също попаднал под императорския гняв. На 10 август той бил призован да се яви на собствената си екзекуция, като му било заповядано да донесе и пазените от него църковни богатства. Вместо с тях Лаврентий се явил със стотици хроми, сакати и бедни хора и заявил, че те са богатството на християнската църква. Вместо на императора, Лаврентий раздал богатството на бедните. С необикновена твърдост светият архидякон понесъл мъченията. 

Донесли одър и желязна скара, турили на нея мъченика, а под нея разпалили дървени въглища. Лаврентий с твърдост понасял ужасното страдание и казал на управителя: "Знай, че тия горящи въглени готвят на мене прохлада и почивка, а на тебе – вечни мъчения!". След известно време Лаврентий се обърнал към слугите и им казал: "Изпекох се вече от едната срана, време е да ме обърнете!".

ПРАЗНИК: Зъболекарите празнуват - честваме техния покровител свети Антипа

ПРАЗНИК: Зъболекарите празнуват - честваме техния покровител свети Антипа

Св. свещеномъченик Антипа, епископ на Пергам Асийски...

на 11.04.2019

Всички се чудели на неговото мъжество. През цялото време необикновена радост сияела по лицето на св. мъченик. Той с висок глас славел Господа, благодарял Му и се молел за обръщане на враговете. С тая молитва той предал Богу душата си.

Житието и страданието на този човек е толкова вдъхновяващо и богато, че мнозина по-късно виждат в него своя пазител. Свети Лаврентий по различни причини и в различни краища на света е патрон и на пивоварите и винопроизводителите, месарите, ресторантьорите. 

Вярва се още, че светецът освен закрилник на готвачите е покровител още и на учениците, както и на подрастващите във възрастта на пубертета.

Сподели:
свързани новини
ГОЛЯМ ПРАЗНИК: Честваме паметта на небесния покровител на България  - великия свети Йоан Рилски ГОЛЯМ ПРАЗНИК: Честваме паметта на небесния покровител на България - великия свети Йоан Рилски
На 19 октомври църквата чества паметта на преподобния наш...
на 19.10.2019
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 17362
архив

- Муцка, не можах да разбера как направи толкова глупости за един ден..? -  Ааа, станах по-рано...

няма нови новини
Днес: 4
hot
най-четени новини в момента
сега
2691
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
Премиерът Борисов: В условията на пандемия светът повече от всякога се нуждае от ООН като морален лидер (ВИДЕО)
x
НАМЕРИХА МУ ЦАКАТА: Ето как да си върнете стария дизайн на Фейсбук
x