След година отсъствие: Грипът се завърна

Здраве

След година отсъствие: Грипът се завърна

9737
на 11.10.2021
След година отсъствие: Грипът се завърна
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

След повече от година необяснено отсъствие грипът изглежда се е завърнал. Все повече и повече хора по света и у нас забелязват, че с идването на есенно-зимния период започват да се оплакват от обичайните симптоми – болно гърло, хрема и болки в тялото, несвързани с COVID. Въпреки че липсата на обичайния причинител на респираторните заболявания е изключително необичайна и необяснена, отсъствието на стандартните грипове може да има негативен ефект върху човешкото здраве, предупреждават учени.

препоръчано

Някои се опасяват, че човечеството като цяло е загубило част от имунитета си срещу грипните вируси заради пандемията, мерките, маските и локдауните. Според здравния министър на Великобритания например тази година островната държава може да очаква между 40 и 60 хил. сьмъртни случая не заради коронавируса, а заради обичайните заподозрени – причинителите на грипа. Макар, разбира се, такива прогнози вече да се приемат с известна доза подозрение, все пак трябва да не се забравя, че най-голямата пандемия в модерната история на човечеството е била причинена именно от грипен вирус.

В България пък Здравното министерство отчита сериозен ръст на заболелите с грип през последната седмица. Данните от 8 октомври са за 2060 разболяли се, спрямо 1398 през предходните 7 дни. От МЗ отчитат още, че общата заболяемост от грип и ОРЗ за страната е 543 на 100 000 души – ръст от повече от 30% при предходната седмица, когато този показател е бил 374 на 100 000 души. Причината за това се дължи на настъпването на есента и застудяването. Обичайните съвети пък все още важат – пийте повече течности, избягвайте да стоите на течение и се посъветвайте с лекаря си какви суплементи да взимате, за да подхраните имунната си система.

свързани новини

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Стрелците влизат в конфликт с шефа, Везните - в отлично настроение в офиса ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Стрелците влизат в конфликт с шефа, Везните - в отлично настроение в офиса
ПИК TV x
ПИК TV! БСП иска спиране на преговорите с Украйна за продажбата на реакторите от Белене (ВИДЕО) ПИК TV! БСП иска спиране на преговорите с Украйна за продажбата на реакторите от "Белене" (ВИДЕО)
ново
Днес: 43
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК