Вход
София
Времето в София 13 o C

След ремонта за 3,8 млн. лв.: Откриха обновената сграда на Националното училище по фолклорни изкуства в Котел

След ремонта за 3,8 млн. лв.: Откриха обновената сграда на Националното училище по фолклорни изкуства в Котел

на 16.09.2020
7941
0
След ремонта за 3,8 млн. лв.: Откриха обновената сграда на Националното училище по фолклорни изкуства в Котел
Автор: ПИК
16.09.2020
0
7941

Навръх 15 септември бе открита обновената сграда на Националното училище по фолклорни изкуства „Филип Кутев” в Котел, предава "Труд".

При старта на новата учебна година Нуршен Малкоч- ръководител на проекта и директор на дирекция в Министерство на културата заяви: „Радвам се, че имате възможността да започнете новата учебна 2020/2021 година в обновена и модернизирана база, реализирана с безвъзмездната финансова помощ по ОП “Региони в растеж“ 2014 – 2020 по проект „Реконструкция и нова многофункционална зала на НУФИ „Филип Кутев“ – гр. Котел“ .

Тя подчерта, че проектът за реконструкция на школото в размер на 3,8 млн.лева, е от изключително значение за Министерство на културата, тъй като НУФИ „Филип Кутев“ е единственото по рода си за Северна България училище по фолклорни изкуства, в което се обучават 245 талантливи деца от 26 области на страната.

Изявите на възпитаниците на НУФИ „Филип Кутев” са неделима част от културния календар на страната.

По проекта са реализирани редица дейности, като изпълнение на мерки по енергийна ефективност, основен ремонт и модернизация на съществуващите 10 сгради, строителство и оборудване на нова спортна и многофункционална зала, с възможност за ползване за спортни дейности и танцови представления. Изгради се и нова външна открита спортна площадка за игри по няколко вида спорт – баскетбол, волейбол и минифутбол.

В прилежащото пространство около новата зала и спортната площадка са обособени отделни зони с подходящи пешеходни настилки, озеленяване, алейно осветление и места за отдих.

С проекта са изпълнени и доставени технически средства за достъп до всички нива в новата сграда от хора в неравностойно положение.

Доставено и монтирано е ново оборудване и обзавеждане – в общежитието и учебните стаи, нови музикални инструменти и уредби за специализираните кабинети, ново оборудване в стола за хранене, което да отговори на съвременните изисквания за хигиена и здравословно приготвяне на храна за учениците

„Надявам се, че с тези реализирани дейности по проекта ще се подобри качеството на образователната среда и ще се повиши привлекателността на училището сред талантливите деца от региона и страната, което ще допринесе до повишаване на възможностите за тяхната професионална реализация”, подчерта Нуршен Малкоч.

Откриването на обновения сграден фонд на Националното училище бе направено от Мария Градешлиева, която е дългогодишен директор на училището.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 34627
архив

Мъж и жена седят пред камината. Жената плете, а мъжът чете вестник. Жената: – Скъпи, на челото ти е кацнала една муха! Мъжът: – Да не искаш да кажеш, че съм лайно? – Хмм, една жена може да греши, но една муха - никога...

x
Борисов: Трябва да насочим вниманието си към възрастните и болните! Агресията на противниците ни плаши хората и показва истинските им лица (ВИДЕО)
x
ЗАПЛАХАТА COVID-19: Тези 5 характеристики правят коронавируса опасен
x