Служител на дом за възрастни в Смолянско пипна COVID-19

Здраве

Служител на дом за възрастни в Смолянско пипна COVID-19

4646
на 10.08.2020
Служител на дом за възрастни в Смолянско пипна COVID-19
Автор:   ПИК

Общият брой на установените случаи от началото на пандемията са 516. За изминалата седмица те са 46. Бележи тенденция за леко увеличаване в сравнение с предходните две седмици и това ни поставя на 7-мо място сред областите в страната по брой установени случаи през седмицата, съобщи областният управител на Смолян Недялко Славов, цитиран от Марица.

препоръчано

През предходната седмица установените случаи в областта са 26, а за последната седмица на юли те са били 34. Ръста на новозаболели не се дължи на ново огнище, а на разпространението на заразата в  отделните общини в региона. През същия период са починали и трима души, като общият брой на смъртните случаи свързани със заразата от началото на пандемията в областта е вече 16.

Излекуваните в региона са 403, при 20 от последната седмица. Активните случаи са 97, като от тях в болници са 38 човека. Най-много пациенти има в лечебното заведение в Смолян – 24. 10 души се лекуват в многопрофилната болница в Мадан, 3 - ма в Девин и един в болница в София.

„Служител от администрацията  в Дом за възрастни хора, в смолянското село Фатово е дал положителна проба за COVID-19. Положителният е бил установен при тестването на всички служители и потребители на социалните домове в региона - Петково, Ровино и Фатово.

Изследванията са били направени по бързата методика, като тестове са направени на 131 души от персонала и 346 от потребителите. „От направените бързи тестове, 9 са дали положителен резултат и са изследвани с ПСР, от които 1 е излязъл положителен. Това е служител в администрацията в Дома във Фатово. Тук благоприятното е, че лицето е било в отпуск от 10 дни. Яви се за проба в  Регионалната здравна инспекция и сподели, че има и оплаквания. Веднага е взета проба за ПСР, която е положителна. Лицето не е присъствало в дома по време на оплакванията и продължава да се лекува в домашна обстановка“, каза директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Мими Кубатева.

Всички положителни проби на бързите тестове са били тествани и с ПСР, но други положителни не били установени. Според д-р Кубатева, от резултатите на бързите тестове, не може да се каже, дали въпросните служители са изкарали заразата, че са били изобщо заразени, че са имали среща с вируса. Общо направените бързи тестове през изминалата седмица в областта са 478. 148 са взетите ПСР проби.

Сподели:
Бомба x
ГОЛЯМ ДЕН: Един от най-обичаните празници е днес - на Атанасовден черпят 8 любими имена и се прави специален обред за здраве ГОЛЯМ ДЕН: Един от най-обичаните празници е днес - на Атанасовден черпят 8 любими имена и се прави специален обред за здраве
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Доц. Ангел Кунчев с последна информация за ваксинацията след получаване на третата пратка от ваксините на Пфайзер и Бионтех (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Доц. Ангел Кунчев с последна информация за ваксинацията след получаване на третата пратка от ваксините на "Пфайзер" и "Бионтех" (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 41
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това