Вход
София
Времето в София 10 o C

Снеговете на Арктика застрашени от разтопяване без морски лед

Снеговете на Арктика застрашени от разтопяване без морски лед

на 13.01.2020
4905
0
Снеговете на Арктика застрашени от разтопяване без морски лед
Автор: ПИК
13.01.2020
0
4905

Арктика губи морския си лед, а това навежда на мисълта, че вечната замръзналост в региона може да се стопи и да изхвърли голямо количество въглероден диоксид в атмосферата, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ.

Изследователи в Арктика се питат кога да празнуват Нова година на Северния полюс

Изследователи в Арктика се питат кога да празнуват Нова година на Северния полюс

На германския полярен изследователски кораб "Поларщерн"...

на 31.12.2019

Поради ролята на вечната замръзналост за кръговрата на въглерода, е важно климатолозите да разберат как тя реагира на климатичните промени. Прогнозирането съдбата на вечната замръзналост въз основа единствено на наблюдения обаче не е надеждно. За да създадат по-прецизни прогнозни модели, учени изследвали връзката между топенето на вечната замръзналост, температурите и стабилността на морския лед, предава БТА.

"С изненада констатирахме, че свързаните с топене на вечната замръзналост периоди в миналото не съвпадат с онези, когато Земята е била най-топла, а по-скоро с тези, когато в Арктика не е имало морски лед през лятото - заяви Гидиън Хендерсън от Оксфордския университет. - Това показва, че очакваната загуба на морски лед в Арктика в бъдеще ще ускори наблюдаваното в момента топене на вечналата замръзналост в Сибир."

Учените проследили топенето на вечната замръзналост в миналото, като извършили изследвания в пещери в Сибир. Сталактити и сталагмити се формират и увеличават размерите си единствено при наличие на вода в течно състояние. Те не се формират, ако вечната замръзналост продължава да съществува. Екипът на Хендерсън установил, че сталагмитите периодично увеличавали размерите си преди 1,5 милиона-400 хиляди години, но през последните 400 хиляди години размерите им останали непроменени. Това не съвпадало с глобалните температурни промени. Свързаните с разпространение на сталагмити периоди обаче съвпадали с онези, когато нямало морски лед в Арктика през лятото.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 33279
архив

Обява:"Продава се булчинска рокля! Носена е само веднъж по погрешка".

x
САМО В ПИК TV: Моделка на Божков роди тайно от софийски топ ерген
x
Социолози определиха идеалната възраст за щастлив брак
x