Вход
София
Времето в София 17 o C

Софийският университет вдигна цената на таксите за обучение

Софийският университет вдигна цената на таксите за обучение

на 27.02.2019
14455
5
Софийският университет вдигна цената на таксите за обучение
Автор: ПИК
27.02.2019
5
14455

Академичният съвет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" утвърди годишните такси за обучение на студенти, докторанти и специализанти за учебната 2019/2020 г. на заседание, проведено днес. Промяната в годишните такси се отнася единствено за студенти, докторанти и специализанти, приети през учебната 2019/2020 година. Това съобщиха от СУ. 

Не се променят размерите на годишните такси за обучение на действащите студенти, докторанти и специализанти, приети преди учебната 2019/2020 година. 

Без промяна остават годишните такси за обучение на новоприети студенти, докторанти и специализанти в десет от факултетите – Историческия факултет, Медицинския факултет, Биологическия факултет, Факултета по математика и информатика, Факултета по химия и фармация, Богословския факултет, Юридическия факултет, Факултета по педагогика, Факултета по класически и нови филологии и Стопанския факултет. 

Намаляват се таксите на три от специалностите във Физическия факултет – "Учител по природни науки в основна степен на образованието“, "Физика и информатика“ и "Физика и математика“, от 400 на 200 лева. 

Няма промяна в таксите на докторантите и специализантите. 

Няма промяна на таксите за кандидатстване в Софийския университет за учебната 2019/2020 година и те остават 30 лева за явяване на изпит и 30 лева за участие в кандидатстудентската кампания и класиране. Няма промяна и в таксата от 50 лева за конкурсен изпит на кандидат-докторанти. 

За втора поредна година новоприетите студенти с максимален състезателен бал във Факултета по математика и информатика, професионално направление "Математика“, специалности "Математика“ и "Статистика“ в бакалавърска степен се освобождават от заплащане на годишната такса за обучение за първата година. 

Академичният съвет прие увеличение на годишната такса за обучение на студенти ОКС "бакалавър“ редовно обучение, приети в специалност: 

- "Туризъм“ (Геолого-географски факултет) от 420 лева на 460 лева; 

- "Връзки с обществеността“, "Комуникационен мениджмънт“, "Журналистика“ и "Книгоиздаване“ (Факултет по журналистика и масова комуникация) от 560 на 600 лева за редовно обучение и от 300 на 350 лева за задочно обучение; 

- "Европеистика“ и "Политология“ (Философски факултет) от 560 на 600 лева; 

- "Филология“ (Факултет по славянски филологии“) от 300 на 400 лева за задочно обучение; 

- "Философия“ (Философски факултет) съответно от 540 на 580 лева за редовно обучение и от 300 на 320 лева за задочно обучение; 

- "Графичен дизайн“ и "Музикални медийни технологии и тонрежисура“ (Факултет за науки за образованието и изкуствата) от 730 на 780 лева. 

Академичният съвет прие и намаление на годишните такси за обучение на чуждестранни студенти, докторанти и специализанти, граждани на страни извън Европейския съюз, за голяма част от специалностите във факултетите на Софийския университет.

Сподели:
свързани новини
ШОКИРАЩО: Софийският университет на 988-мо място по академични постижения ШОКИРАЩО: Софийският университет на 988-мо място по академични постижения
Софийският университет "Св. Климент Охридски" е на 988-мо...
на 28.01.2019
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Смятате ли, че властта трябва отново да затегне мерките заради увеличените случаи от коронавирус?
Общо гласували: 703
архив

Група изгубени в джунглата пернишки туристи бяха открити по псуващи на майка папагали!

няма нови новини
Днес: 28
hot
най-четени новини в момента
сега
1406
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: Ад над София - страшен порой и градушка удариха столицата (СНИМКИ)
x
Ето петте причини бащата да присъства на раждането на детето си
x