ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Софиянци безспорно най-много обичат шоколадов сладолед - всякакъв вид шоколадов сладолед. Това каза Лора - служител в известно заведение за италиански сладолед в центъра на София, а сладоледът, който продава, е приготвят на място. Например за шоколадовия сладолед се изсипва шоколадова база (нещо като сладък течен шоколад) в машината за сладолед и тя започва да го върти като го охлажда и след 10 минути се получава готов сладолед. Служителят на сладкарницата, където правят сладоледа на място, разказа, че през деня се прави многократно такъв сладолед и се изнася за продажба като се зарежда следваща партида от изкушението, но с различен вкус. Приготвен по такъв начин, сладоледът е като крем и не е толкова студен, колкото този, който се държи във фризери и се продава дълбоко замразен. Това, разбира се, има значение за вкусовите качества на сладоледа, които са много по-високи в сравнение с дълбоко замразения сладолед. Лора разказа, че сред софиянци в момента е хит сладолед “сахер” - шоколад, блат за торти и сладко. Хората харесват и сладолед с аромат на ядки, както и всякакви плодови сладоледи като най-любим от тях е сладоледът от манго. Има и традиционните малина, ягода, къпина, лимон. Има обаче предпочитания във вкуса на хората през различните сезони. В най-топлото време, когато хората предпочитат да се разхладят със сладолед, си взимат по-леките плодови сладоледи, които се водят тип плодово сорбе. Причината е, че плодовите сладоледи са много по-леки. Зимата също се хапва студеното изкушение. Тогава клиентите си поръчват сладолед, но вече той включва повече сметановите сладоледи, както и различни видове шоколадов сладолед, гарниран с различни видове сладка. „Ако обаче един клиент си харесва някой плодов сладолед, той си го яде и през зимата, и през лятото”, сподели Лора. Истинските любители на леденото удоволствие без значение от сезона търсят този тип сладолед и марка през цялата година, независимо къде се намират. Това са и най-честите посетители на специалните заведения за сладолед. Другият тип посетители са чужденците, които искат да се разхладят с нещо сладко в горещините, трети са сезонно потребяващите сладолед, които се опитват да потърсят хладина в леденото сладко изкушение.