Социология на коронакризата: България с най-голям успех и в зимната вълна с мерките на щаба и Борисов (ДАННИ)

ЧАС ПИК

Социология на коронакризата: България с най-голям успех и в зимната вълна с мерките на щаба и Борисов (ДАННИ)

70720
на 11.01.2021
Социология на коронакризата: България с най-голям успех и в зимната вълна с мерките на щаба и Борисов (ДАННИ)

Ако кризата с коронавируса е социология за политически успех, то българският премиер Бойко Борисов мина успешно и този тест. В разгара на зимната вълна страната ни отново е пример за оазис на спокойствието и на Балканите, а и в цяла Европа. 

препоръчано

Страната ни е вече на 21-во място на континента с рязко намаляващи нови случаи, които са само 105 или едва 7% от тестваните за последното денонощие. Преди нас са и Гърция, където хората бяха заключени, а мерките остават тежки чак до март. Както и Сърбия, Румъния и другите балкански страни. Ужасът е пълен и във Великобритания, Франция и Германия, които въпреки тоталния локдаун, не успяват да спечелят доверието на гражданите и да ги накарат да спазват мерките и да намалят разпространението. 

Дори тези разлики обаче не показват в пълна степен успеха на българското правителство, защото се сравнява само здравния ефект от мерките, без да се отчита икономическите.

А именно там е и огромният успех на управлението у нас. За разлика от нашата страна, куп държави с вихър на епидемията са с драконовски мерки, пълен локдаун и забрана за излизане от домовете. Но въпреки това не успяват да се справят с разпространението на вируса. 

В България само с преминаване на онлайн обучение и работа, и затваряне на ресторантите, резултатите са повече от успешни и пикът на зимната вълна е вече напълно овладян. Докато във Великобритания нямат места в болниците, у нас натиск вече няма и повече българи ще дочакат ваксините здрави и без усложнения.

Но не по-малко важно е, че ще го направят със сигурна работа и спасен бизнес. 

Решението на премиера Бойко Борисов да остави работещи магазините и бизнеса, се оказа най-добрият начин да стимулира хората да спазват леките мерки у нас. Така планът му сработи в пълна степен, защото обедини хората да спазват минималните ограничения, така че да не се стига до крайни, каквито има в цяла Европа. 

Както ПИК писа преди дни, само за месец от над 40% дневно заразени от тестваните, днес вече са под 7%. Над 300 000 са запазените с мерките работни места, хиляди фирми са спасени, а пенсионери и социално слаби получават освен парични помощи, храна и необходимата грижа. Никой не бе забравен от кабинета в кризата и народът се отблагодари, като се обедини с пълно доверие към правителството и щаба за спазване на дистанция и хигиена, така че да се справим успешно със зимната вълна. 

Затова и не е случайно, че всички социологически проучвания сочат пълно съгласие на гражданите с правителството за решенията в коронакризата. Както и, че управляващата партия на Борисов отчита все по-стабилен ръст на доверие за предстоящите избори, което важи и за партньорите му от Обединени патриоти. Коалицията показа пълна стабилност и компетентност да ръководи държавата в най-смутни и тежки времена по верния път, избягвайки подводните камъни на икономическия срив от твърде тежки мерки, а и без да остави без помощ и грижа нито един нуждаещ се гражданин. 

Затова и е крайно наложително поне още месец тези мерки да продължат да се спазват и управляващите да не се увличат по желанието си да отпуснат напълно ограниченията, които у нас са най-минималните. Краят на учебния срок е през февруари, когато идват и големи дози от ваксините. Затова поне дотогава учениците трябва да останат онлайн и да не влизаме отново в ужасната спирала на стотици смъртни случаи, по която се изкачихме след старта на учебната година и присъственото обучение. Опитът дотук показва, че затворените училища и детски градини спасяват хиляди човешки животи. А в памет на близо 70-те загинали учители е редно техните колеги първо да бъдат ваксинирани, преди отново да ги задължат да работят присъствено.

Иначе всички усилия и успехи от последния месец много скоро може да се окажат напразни и зачеркнати. Още повече, че в цяла Европа мерките, които с в пъти по-тежки от нашите, ще останат поне до края на март, когато се очаква старта на масовата ваксинация. 

Сподели:
Бомба x
Задава се ретрограден Меркурий - как ще се отрази на всяка зодия Задава се ретрограден Меркурий - как ще се отрази на всяка зодия
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК: Борисов и правителството удължиха извънредната епидемична обстановка до 30 април! Досега са отпуснати 2 млрд. за запазване на заетостта и за подкрепа на бизнеса (ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК: Борисов и правителството удължиха извънредната епидемична обстановка до 30 април! Досега са отпуснати 2 млрд. за запазване на заетостта и за подкрепа на бизнеса (ВИДЕО)
ново
Днес: 307
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това