Социологът Михаил Мирчев пред ПИК: Миков е с най-много плюсове и най-малко минуси от всички кандидати

ЧАС ПИК

Социологът Михаил Мирчев пред ПИК: Миков е с най-много плюсове и най-малко минуси от всички кандидати

29398
на 07.05.2016
Социологът Михаил Мирчев пред ПИК: Миков е с най-много плюсове и най-малко минуси от всички кандидати
Автор:   Ива НИКОЛОВА

Залата е разделена на две -партийци търговци и хора, които са за моралност. Сегашният лидер на партията принадлежи към втората част

Проф. Михаил Мирчев е социолог, шеф на социологическа агенция АССА-М и анализатор на българския политически живот. Специално за ПИК той направи анализ на политическия доклад на лидера на БСП Михаил Миков пред 49 конгрес на БСП, определи разпределението на силите между различните кандидати за председателския пост и очерта от каква перспектиива се нуждае социалистическата партия.

препоръчано

 

- Г-н Мирчев, след толкова напрежение, с което се очакваше 49-я конгрес на БСП и политическия доклад на лиидера на партията Михаил Миков, какви тенденции за БСП можете да очертаете, включително и като социолог?

- Две неща правят впечатление. Първо, много силен, много нестандартен и неочакван е документът, наречен политическа платформа. БСП за пръв път си позволява да се произнесе категорично за неща, които са фатални за България, а освен това много вълнуват точно левия електорат, защото задачата не е да се завие на ляво от одеснялата БСП. Задачата е да се заяви, че тя е патриотична партия. Поставен е въпросът за бежанците, за че не се подкрепя търговското споразумение, въпроса за целостта на българската територия, т.е. намеква се за турските претенции.

- Делегатите реагира с овации на заявлението на Михаил Миков, че санкциите срещу Русия трябва да бъдат свалени.

- Защото беше поставен въпростъ, че трябва да имаме балансирана политика между прозападната си ориентация и принадлежност от една страна и нашата изконна историческа традиции спрямо Русия. А и по принцип геостратегически държава, която се намира по средата, е добре да балансира, а не да води едностранчива и глупава политика. Точно тези неща преди конгреса в БСП и специално Михаил Миков се страхуваха да говорят. Но в момента те са казани много ясно и категорично. В конгресното му изказване бяха поднесени с много повече подробности. Но мисля, че това е много съществена стъпка в правилната посока и аз съм оптимист.

- Тази реч на Миков ще му помогне ли да спечели повече привърженици за кандидатурата си за лидер сред делегатите? Защото битката е много сериозна?

- Битката на пръв поглед е кадрова, но всъщност стана дума за това някъде да върви в бъдеще БСП. Самата зала е раделена на две. В тази зала има партийци търговци, както той каза - хора, които спекулират по места и в центъра и използват БСП като търговска марка, за да въртят някакви далавери. Другите в тази зала са истински бесепари, в които има много идейност и голяма жажда да се върне моралът, ако не сред другите партии, ако не в политическия живот, на първо място да се върне моралността в говоренето и действията на БСП. Не зная коя част от колко души е и коя част от делегатите. Това е голямата загадка и ще го видим при гласуването.

- Към коя част причислявате самия Миков?

- Засега го причислявам към втората, към идейната като човек, който търси връщане на моралност. Това не може да стане изведнъж, защото пространството е много замърсено и са много силите, които дърпат в различни посоки. Но неговото заявяване е към социалистическото като идея, а не към някакъв празноглав прагматизъм, към по-честния подход и по-честното говорене и след това, като си казал нещо, поне се опитай да го направиш. Ако не можеш да го направиш, има много фактори, които ще те извинят, но поне се опитай да го направиш. Това е моралът в политиката.

- А вие кого подкрепяте?

- Аз не съм делегат и не гласувам. Има много плюсове и минуси за всеки кандидат. Но мисля, че Миков е по-добрият вариант, защото има най-много плюсове и най-малко минуси

Сподели:
Бомба x
САМО ЗА ДАМИ: Как да накарате мъж да ви забележи и хареса САМО ЗА ДАМИ: Как да накарате мъж да ви забележи и хареса
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Борисов с първи думи към служебните министри: Основна цел пред кабинета сега е да организира честни и прозрачни избори (ВИДЕО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Борисов с първи думи към служебните министри: Основна цел пред кабинета сега е да организира честни и прозрачни избори (ВИДЕО)
ново
Днес: 306
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това