Социологът Николай Николов пред ПИК TV: Депутатите от ПП са дилетанти без опит, дошли в София да си купят апартаменти и скъпи костюми - могат да счупят коалицията, защото... (ВИДЕО)

Час Пик ГЛАВНА

Социологът Николай Николов пред ПИК TV: Депутатите от ПП са дилетанти без опит, дошли в София да си купят апартаменти и скъпи костюми - могат да счупят коалицията, защото... (ВИДЕО)

119705
на 27.06.2023
Социологът Николай Николов пред ПИК TV: Депутатите от ПП са дилетанти без опит, дошли в София да си купят апартаменти и скъпи костюми - могат да счупят коалицията, защото... (ВИДЕО)
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

ППДБ и ГЕРБ де юре нямат подписано споразумение и чак сега се сетиха, че трябва да имат такова. Неписания договорът между тях в началото беше толкова мъгляв именно за да не ги наричат коалиция. Още в началото не само аз, но и всички анализатори твърдяхме, че тази коалиция е много набързо направена и не са уточнени детайлите. Сега от ППДБ поискаха някакви седем точки, а от ГЕРБ ги контрираха с някакво споразумение от сто страници, както е в Германия. Само, че в Германия споразумението не е за девет месеца, а за 4 години напред и то е подготвено още по време на изборите, и коалицията е била почти готова да се подпише. При нас всичко стана ад хок, действаха бързо, "дайте да вземем да направим едно правителство" и сега виждаме какво става. Така коментира трусовете в управляващото мнозинство през последната седмица политологът Николай Николов в предаването "Видеовръзка с Цветан Фиков" по ПИК TV.

препоръчано

По думите му основният проблем е в това, че ПП се роди с идеята да изчегъртва ГЕРБ. Според него сега ПП искат от ГЕРБ да стоят мирно докато те ги "кълцат бавно и на парчета с тъп нож". Той отбеляза, че това няма как да стане и никой не би приел да стои мирно докато другият го чегърта.

"Това е абсолютна дилетанщина и от двете страни. Не говоря за ДПС, защото те много добре си оплетоха кошничката и тихомълком действат в момента. На практика се оказва и дори от онзи разговор, който беше записан стана ясно, че ПП нямат кадри. Хората не желаят да ги припознават като кадри на ПП, а и вече останаха само осем месеца на тяхното управление. След тези осем месеца, която и да е партията, която ще дойде, няма да ги иска като кадри в управлението. Хората не искат да се припознават с партия като ПП която на следващите избори може и да не мине 4 %, ако се яви самостоятелно. В петък последният зам.-министър на околната среда стоя точно два дни и това е рекорд", допълни Николов.

По думите му медиите, които обслужват правителството, превръщат в голяма новина, ако ПП успеят да назначат зам.-министър. Според него предложението на ГЕРБ за писмено споразумение е крачка напред в развитието на българския паралметаризъм. 

"ГЕРБ закъсняха обаче с тази крачка, тя трябваше да се случи много отдавна и това трябваше да стане преди да се направи правителството. Те се договориха само за министри и това не означава нищо. Вече не е ясно докъде ГЕРБ ще успеят да удържат позициите на своите хора. А и нервите около тях, защото във всеки един момент някакво действие на ПП може да срине доверието на ГЕРБ към тях. ГЕРБ в момента спазват някаква политическа култура, и гледат да спазват поетия ангажимент, но не се знае докога ще издържат", подчерта политологът. 

Според Николов ПП са млада партия и дори водещите им политици нямат повече от две години опит. Той отбеляза, че един политик не се прави за две години, а ПП просто са влезли в парламента и са решили, че могат да са политици и да правят политика. 

"Затова емоцията при ПП може да надделее и по-скоро те да прекършат коалицията, отколкото ГЕРБ. ГЕРБ, дори да загубят част от местните избори, могат да изчакат, защото ПП няма да ги спечелят. Тук проблемът на всички партии е, че Възраждане доста уверено вървят към властта и другите партии, дори да не ги коментират това ще се получи. В ДПС върви друг процес, те ужким са отстрани, но всъщност решават нещата. Има много центробежни сили и в самата ПП и ДБ има вътрешни проблеми, които в един момент ще ескалират. Ако успеят по някакъв начин да издържат до местните избори, според мен това ще е невероятен успех за тази коалиция", допълни Николов.

По думите му това което поне дава спокойствие на това управление е цените на горивата, защото този проблем се е решил от външни фактори и не е върху главата на кабинета. Според него не се знае колко време ще се задържат тези ниски цени, но това определено го облагодетелства. 

"Иначе действията им са напълно хаотични. Давам пример: Тагарев щял да изпраща медици в Украйна, а в същото време закриват родилното в Ловеч, защото няма медици. Това правителство все пак е избрано за нас, българите, а не да изпраща медици другаде, при положение, че нямаме. Това е пример как това правителство в момента си решава някакви собствени проблеми и някакъв министър си решил нещо да прави", заяви Николай Николов.

"Парламентът, в голямата си част, е съставен от политици с почти никакъв политически опит. Виждаме как излизат на трибуната и почват да се плюят и да се псуват, някакви млади депутати дори до бой стигнаха. Депутати с никакъв опит и без усещане за това, че са с мисия изпратени там. Те нямат чувство за тази мисия. Само си представете в началото на демокрацията, когато страстите бяха още по-нажежени, Петър Дертлиев да се бие с Александър Лилов, например. Това нямаше как да се случи въпреки, че единия е бил в затвора, докато другият е бил в управлението. Ние сега искаме точно тези хора, които се плюят в парламента, да приемат някакви закони? Не, те са дошли тук, в София, и аз съм го казвал много пъти, да си купят апартаменти - това е. Това е липса на всякаква политическа култура и мисия, че ти не си тук, за да ходиш по жълтите павета и че имаш костюм за еди си колко хиляди лева, а за да свършиш нещо ", даде пример Николай Николов.

По думите му всички виждаме как от ПП, ако не е по роднинска линия, не могат да намерят да назначат хора. Той припомни как са "изкрещели на умряло", когато областните управители са обявили, че подават оставки.

"Никой не иска да стане някакъв за осем месеца и след това да няма политически живот. Да не говорим, че това правителство и парламента на правят нищо по темата Македония. През това време македонските емисари ходят из Европа и ни клепат - буквално. ПП дойдоха да изчегъртват ГЕРБ, а в момента се нуждаят от ГЕРБ, за да имат правителство. Избирателите им които бяха анти ГЕРБ настроени, на практика вече ги няма. Имаше е едно изследване миналата седмица и мен ме интересува какъв е процента на хората които казват, че "ще гласуват" не за кого, а изобщо, че ще гласуват. Това го няма в нито една медия, колко хора изобщо ще излязат да гласуват", заключи Николай Николов.

Целия разговор вижте във видеото

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Ексклузивният хороскоп на Алена за последния работен ден за седмицата: Бизнес успехи за Телеца, Близнаците да не пътуват, а Везните да не мърморят на партньорите си САМО В ПИК! Ексклузивният хороскоп на Алена за последния работен ден за седмицата: Бизнес успехи за Телеца, Близнаците да не пътуват, а Везните да не мърморят на партньорите си
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Доган пак дойде в централата на ДПС - едри мъжаги го пазят с телата си (СКАНДАЛНО ВИДЕО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Доган пак дойде в централата на ДПС - едри мъжаги го пазят с телата си (СКАНДАЛНО ВИДЕО)
ново
Днес: 103
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК