Необходими продукти:
За кюфтенцата:
500 г мляно месо или готова кайма
1 глава лук
3-4 скилидки чесън
1 яйце
1 филийка сух
хляб
сол
черен пипер
магданоз
чубрица
кимион
1 пакет спагети
За соса:
2/3 с.л. доматено пюре
1/2 глава ситно нарязан лук
малко чесън
1 с.л. брашно
магданоз
салвия
Начин на приготвяне:
Омесва се каймата, като се смесва с яйцето, ситно нарязан лук и чесън, трохи сух хляб и подправки. Оставяме я настрана да поеме аромата. Сваряват се спагетите и се запазва литър и половина от бульона. Накълцват се пресните подправки и се поставят на дъното на дълбока купа. В дълбока тенджера се запържва лукът до златисто. Добавя се чесънът, но само за 1 мин, и се сипва бульонът от спагетите. Когато бульонът заври, се оформят кюфтета и се пускат във врящата вода. Най-лесно се оформят с намазнена лъжица за сладолед. След като кюфтетата са готови, се изваждат от течността и се прибавят в купата с пресни подправки. В същия бульон се добавя доматеното пюре (с малко сода и захар) и след като кипне, се добавя малко размито във вода брашно, за да се сгъсти, и се сипва при кюфтетата.
Сервират се спагетите със соса.