Спасителят на жените проф. Горчев - ракета-носител за ГЕРБ на изборите. Лекарят прочу България в цял свят и печели награди за хирургия от Европа до САЩ

АВТОРСКИ НОВИНИ

Спасителят на жените проф. Горчев - ракета-носител за ГЕРБ на изборите. Лекарят прочу България в цял свят и печели награди за хирургия от Европа до САЩ

66992
на 25.02.2021
Спасителят на жените проф. Горчев - ракета-носител за ГЕРБ на изборите. Лекарят прочу България в цял свят и печели награди за хирургия от Европа до САЩ
Автор:   ПИК

Светило в медицата от световен мащаб ще се опита на предстоящите парламентарни избори да спечели Плевен за ГЕРБ. Новината буквално взриви днес медицинските и научните среди, но и политическите. Защото всички, които познават проф. Григор Горчев знаят, че става дума за наистина тежка артилерия и едва ли у нас някога партийци са си мечтали въобще, че ще застанат редом до него. За ГЕРБ той е истинска ракета-носител и вдига високо летвата пред опонентите на партията на Бойко Борисов.

препоръчано

Причината е, проф. Горчев никога досега не се е занимавал с политика, макар да е имал не едно и две предложения. Десетилетия остава верен само на науката и затова е признат и с безупречно реноме не само у нас, но и в цял свят. Почетен ректор е на Медицинския университет в Плевен, като за първи път въвежда у нас хирургията с робот. Ръцете му са спасили живота на десетки хиляди жени, на чието здраве е отдал живота си.

Проф. Горчев е пионер и на щадящата хирургия в гинекологията и онкогинекологията, оперирайки с най-съвременните техники, включително и с робот, за което е почитан консултант и в чужбина с безценния си опит.

Проф. Горчев е роден на 15 май 1956 г. във Велико Търново, като с родителите си живее в Трявна. Там завършва и основното си образование. След това завършва Медицинския унивеситет в Плевен, като започва работа в хирургическо отделение на болницата в Трявна. През 1983 г. става асистент в катедра „Патологична анатомия“ на ВМИ – Плевен, където работи до 1985 г. След това става ординатор в Акушеро-гинекологично отделение в Трявна, а от 1987 – 1990 г. клиничен ординатор в катедра „Акушерство и гинекология“ на ВМИ – Плевен.

Кариерата му започва да се развива все по-нагоре и от 1990 до 1992 г. е завеждащ акушеро-гинекологично отделение в Трявна. До 1995 година е асистент в катедрата „Акушерство и гинекология“ на ВМИ – Плевен. През 1992 г. защитава докторска дисертация на тема: „Съвременно комплексно проучване върху атипичната хиперплазия и ендометриалния карцином“, три години по-късно става и доцент, както и ръководител на Гинекологичната клиника на Онкологичния център на ВМИ – Плевен, където работи до 2003 г. От 2001 г. до 2003 г. е Заместник-ректор по лечебната дейност.

Научна степен „Доктор на науките“ получава през 2002 г. След преобразуването на института в университет, два мандата е ректор: 2004 – 2008 г. и 2008 – 2013 г. Освен развитието си у нас и грижата към студентите си, проф. Горчев е специализирал в Център за борба с рака „Пол Строс“, Страсбург, в институт „Гюстав Руси“ Париж и в онкологична болница „Гемели“ Рим.

Специализациите му в центъра за борба с рака „Пол Строс“ са в тазовата хирургия; в Париж завършва курсове по хирургична техника и по лапароскопска хирургия. Научните му интереси са ориентирани към изследване на лимфогенното метастазиране при гинекологични онкологични заболявания, рака на тялото на матката и съвременното хирургично лечение на злокачествените заболявания на женските полови органи. Автор на 5 монографии, над 210 публикации в научни списания в България и чужбина, на три научни филма, на над 120 съобщения в национални и международни научни форуми.

Като едно от светилана в на световно ниво, проф. Горчев е член е на Френската Асоциация по Онкологично Гинекология, на Европейската Асоциация по Медицинска Онкология, на Българското Научно Дружество по Акушерство и гинекология, на Български лекарски съюз.

Проф. Горчев е първият, който въвежда в България асистирана с робот хирургия и е първият сертифициран хирург за работа с хирургичен робот "Да Винчи". Още през 2004 година извършва първата в България лапароскопски асистирана безкръвна операция на жена с рак на маточната шийка, като успява да запази детеродните й органи.

Проф. Горчев е носител на наградата Медик на годината за 2004 за значим научноизследователски принос в развитието на българската медицинска наука и практика в сферата на гинекологията и онкологията. Наградата се присъжда за значима организационна дейност за утвърждаването на Медицински университет в Плевен в условията на реформа в здравеопазването и във висшето образование по медицина. Същата година е награден с почетен знак I степен от Българския лекарски съюз за принос в развитието на медицината, както и звание „Почетен гражданин на град Трявна“.

Година по-късно е избран за личност от Американския биографичен институт на САЩ и комисията за международни проучвания за изключителните му постижения и благороден пример пред своите съвременници и обществото. Освен почетен гражданин на Трявна, проф. Горчев има същото звание и за град Плевен. Двукратен носител на отличието „Лекар на годината“ на Българския лекарски съюз. През 2016 година става носител на орден "Стара планина".

Постигнал невероятни върхове в медицината, с днешна дата проф. Горчев ще започне нова борба - тази за народен представител в редиците на ГЕРБ, след като прие да стане част от гражданската им квота.

Сподели:
Бомба x
Тези пет признака показват, че партньорът ви не е единственият Тези пет признака показват, че партньорът ви не е единственият
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Новите депутати влизат в парламента за клетвата си, посрещнаха ги с протест (НА ЖИВО/ОБНОВЕНА) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Новите депутати влизат в парламента за клетвата си, посрещнаха ги с протест (НА ЖИВО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 62
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това