Вход
София
Времето в София -3 o C

Спасител от Варна: Не плувайте към брега при мъртво вълнение!

Спасител от Варна: Не плувайте към брега при мъртво вълнение!

на 23.08.2018
13473
0
Спасител от Варна: Не плувайте към брега при мъртво вълнение!
Автор: ПИК
23.08.2018
0
13473

Още от края на юли и началото на август морето ни попада в капана на мъртвото вълнение. Все още водите са бурни, а тази година имаме десетки случаи на удавени туристи. Какво да знаем в подобни ситуации и как да реагираме, ако попаднем във водовъртеж?

Мъртвото вълнение всъщност е поредица от механични вълни в морето, които се разпространяват по повърхността на водата и не са резултат на местни ветрове, а на по-далечни климатични системи. Често има голяма дължина на вълната, но това зависи от размера, силата и продължителността на климатичната система, от която произхожда. Образува се съвсем близо до брега и е перпендикулярно на него. Обикновено то е широко не повече от 5 м, а скоростта му е около 4-5 км/ч.

Спасители съветват, ако попаднем в капана на мъртвото вълнение, да не изпадаме в паника, но и да не надценяваме силите си. "Ако не сте добър плувец, най-добре е да направите всичко възможно да се обърнете в посока на спасителните постове и да викате за помощ. Или пък да махате с ръце, за да ви видим. Само така ще можем да ви се притечем на помощ“, обясни пред "Монитор" ръководителят на спасителната служба във Варна Георги Есов.

Опасността на мъртвото вълнение идва оттам, че то не е видимо за хората. Най-често се случва, след като няколко дни поред има ветрова вълна, както е и в момента на родното Черноморие. След това на пръв поглед изглежда, че морето се е успокоило, но в същото време отдолу протичат процеси. На моменти дори се вижда как пясъкът се повдига от дъното. Тогава вече водата се прибира от брега към морето.

"Преди това дори са били изкопавани дупки и когато вълната се прибере към морето и отива към по-дълбоки места, се появява т.нар. мъртво вълнение. То подкопава краката на плувеца отдолу и го завлича. По-подготвените не бива да изпадат в паника, защото в моменти на стрес мускулите се стягат и бързо потъваме. Не бива да изразходвате енергията си, защото тогава ставате уязвими във водата“, обясни спасителят. Единият от начините да се спасим е да се оставим течението да ни завлече на 15 метра по-навътре в морето. Там то се успокоява. Не се борете с течението и не плувайте обратно към брега. За съжаление това е безполезно.

"И ако направите това, вече може да се опитате да се измъкнете леко настрани, под ъгъл и тогава да доплувате до брега“, съветва спасителят. Според него обаче плажуващите често пренебрегват забраните за къпане и не обръщат внимание какъв цвят е предупредителният флаг. За съжаление, с всяка изминала година у нас спасителите стават все по-малко. Младите кадри предпочитат да се реализират в чужбина заради сезонната работа.

"Заплащането е добро, но средната възраст на спасителите расте. Засега на варненския плаж имаме достатъчно служители, но няма хора, които да ни заместват. Повечето си търсят целогодишна работа, а басейните не са толкова много“, коментира още Георги Есов. Основните съвети, които трябва да помним, са три:

1. Преди всичко трябва запазите спокойствие, защото хората, които знаят какво да правят, в 99% от случаите се спасяват.

2. Мъртвото вълнение не е водовъртеж и не завлича към дъното, а навътре. Затова трябва да пестим силите си, докато не излезем от него.

3. Ако плуваме в правилната посока – настрани, и не излизаме от течението, значи то е прекалено широко. Тогава спираме да хабим сили и просто изчакваме течението да премине. Това ще се случи след 3-4 минути.

Сподели:
свързани новини
Как да се спасим при мъртво вълнение Как да се спасим при мъртво вълнение
Няколко души през последните дни станаха жертва на мъртво...
на 11.08.2017
ВАЖНО! Морски спасител разкри как да действаме при мъртво вълнение ВАЖНО! Морски спасител разкри как да действаме при мъртво вълнение
Ако попаднете в мъртво вълнение, не се панирайте, а...
на 07.06.2018
МЪРТВО ВЪЛНЕНИЕ! Синоптиците: Морето няма да се укроти в близките дни МЪРТВО ВЪЛНЕНИЕ! Синоптиците: Морето няма да се укроти в близките дни
Ще стихнат ли огромните вълни през последните две...
на 16.08.2018
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
На кого имате доверие?
Общо гласували: 18484
архив

Между приятелки: – Аз пък вече нямам кой знае какви претенции към мъжа, за който искам да се оженя… Важното е да е добър човек, културен, възпитан… Как мислиш, дали са останали още такива милионери?

x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! ГЕРБ дари два апарата за кръвна плазма в Плевен и Стара Загора (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
Тези 3 зодии поставят партньора на първо място
x