"Спектър" с горещи данни: ГЕРБ дърпат на БСП и сред твърдо решилите да гласуват, ВОЛЯ-НФСБ и ВМРО влизат (ГРАФИКА)

Акценти

"Спектър" с горещи данни: ГЕРБ дърпат на БСП и сред твърдо решилите да гласуват, ВОЛЯ-НФСБ и ВМРО влизат (ГРАФИКА)

184614
на 01.04.2021
Спектър с горещи данни: ГЕРБ дърпат на БСП и сред твърдо решилите да гласуват, ВОЛЯ-НФСБ и ВМРО влизат (ГРАФИКА)
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

ГЕРБ увеличава преднината си и регистрира подкрепа от 29.3% и сред твърдо решилите да гласува. Това сочат най-новите и финални данни на агенция "Спектър". БСП се ползва с доверието на 23,20% от българските избиратели, които са категорични, че ще отидат до урните.

WINBET – персонални бонуси всеки ден! (18+)

препоръчано

Според анализа ръстът на коалицията ГЕРБ-СДС е резултат от привличане на нови избиратели извън твърдия партиен електорат и на десния център. Дори по-строгите мерки поради Ковид-19 не доведоха до ерозия, а напротив до покачване на доверието с 2%. Ако не се случи нещо непредвидено до края на кампанията, е възможно разликата между ГЕРБ и БСП да се увеличи, прогнозира "Спектър".

БСП се ползва с доверието на 23,20% от българските избиратели. Партията на Корнелия Нинова повишава с 1% подкрепата си в сравнение с предишното допитване на изследователски център „Спектър“ в средата на кампанията. Това обаче е недостатъчно, за да разчита на изборна победа. Последното послание на г-жа Нинова към избирателите - за 100-те дни на управление, ако спечели политическото състезание, не достига до по-широк кръг от другите политически групи. В посланието изобилства от думата „ако“, което не е мотивиращо по никакъв начин за българския избирател в настоящата политическа реалност. БСП търпи негативи и заради състава на своята депутатска листа. Тук се случва обратният процес, който се случи при ГЕРБ. Изобилие на партийни апаратчици в листите, които нямат авторитет и популярност сред гражданите. За това и столетницата не може да се превърне в притегателен център за желаещите промяна.

ДПС отново се очертава да бъде трета политическа сила. 12,40% споделят подкрепа за новия политически подход на партията. Вкарването на млади хора от младежката структура на водещи и избираеми позиции откроява движението в политическите дебати. Партията на Карадайъ води разговор за перспективите и предизвикателствата пред България, което я отличава от останалите претенденти за българския парламент.

„Има такъв народ“ регистрира понижение - 11,00%. Това се дължи най-вероятно на решението да не участват в политическите дебати и може да се окаже много сериозна грешка, която да доведе до разочароващи резултати за новата формация. Напускането на областни координатори на партията нанесе имиджова щета за Слави Трифонов и неговите сценаристи. Окончателният резултат за тази формация е трудно прогнозируем, защото няма твърдо електорално ядро, а профилът на нейните потенциални избиратели е на хора, които по правило не гласуват или често менят своите политически нагласи. „Демократична България – Обединение“ не успява да отбележи сериозен ръст, но пък изглежда сигурен участник в новия парламент. За хората на Христо Иванов ще гласуват 5,3%. Некоординираните послания, които излъчват двама от нейните лидери - Атанас. Атанасов е за коалиране с БСП, а Христо Иванов е против – както и залитанията в прекалено либерал-прогресистки посоки по-скоро отблъсква част от десния вот, който се ориентира към “по-малкото зло” в лицето на ГЕРБ.

Интересна битка се очертава за партиите, които са около 4% бариера. Регистрира се ръст на „Воля -НФСБ“ - 4,7%, както и на ВМРО – 4.2%. Тяхното влизане в парламента ще зависи главно от избирателната активност и от способността им да мобилизират своите симпатизанти да отидат до урните. “Изправи се! Мутри вън” е на ръба с 3,8%, като евентуалното влизане на тази формация в парламента ще зависи главно от привличането на разочаровани привърженици на БСП.

Половината избиратели отговарят негативно и са на мнение, че кампанията в условия на пандемия е слаба - 37% и много слаба - 15%. Всеки пети описва кампанията като добра и само 8,4% като много добра. Това показва, че партиите трудно се адаптират в новите условия за агитация и срещи със симпатизанти. Много малко политици успяха да се включат с послания в социалните мрежи и да достигнат по го-голям брой хора.

Мнението на респондентите относно предприетите мерки от правителството срещат голямо неодобрение - 61%. За 22% по-строгите мерки са логични и ги одобряват. Въпреки негативното отношение към последното затваряне на държавата, това не се отрази имиджово на управляващите и не понижи доверието към ГЕРБ.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 23 април - материалното положение на Близнаците ще се подобри, Козирозите ще жънат успехи САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 23 април - материалното положение на Близнаците ще се подобри, Козирозите ще жънат успехи
ПИК TV x
ГОРЕЩО В ПИК! Асен Василев се кълне пред депутатите, че не познава Марин и Стефан Димитрови: Никога не са идвали в Министерството на финансите (НА ЖИВО) ГОРЕЩО В ПИК! Асен Василев се кълне пред депутатите, че не познава Марин и Стефан Димитрови: Никога не са идвали в Министерството на финансите (НА ЖИВО)
ново
Днес: 76
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК