Вход
София
Времето в София 6 o C

Спелеолози откриват незаконни отклонения на вода от язовир „Студена“

Спелеолози откриват незаконни отклонения на вода от язовир „Студена“

на 19.01.2020
25560
3
Спелеолози откриват незаконни отклонения на вода от язовир „Студена“
Автор: ПИК
19.01.2020
3
25560

Атанас Русев и неговият екип имат план да осигурят повече питейна вода за Перник. Те още от края на миналата година оптимизират наличните източници във водосбора на язовир „Студена“, като запушват незаконните отклонения и проправят пътя на водата към язовира, съобщава БТВ.

Русев е спелеолог, еколог и инженер – всички тези негови професии и занимания му помагат да изпълни своя план. Благодарение на своите занимания със спелеология той знае всички карстови извори в района и движението на водите под земята.

 „На 28 ноември предложих в МРРБ на заместник-министър Нанков авариен план за излизане от кризата с водата в град Перник, който се състои от няколко основни етапа разясни Русев. - Първият етап е от извора „Врелото”, най-големият карстов извор в района, водите нормално си отиват от извора в язовир „Судена“. Това е чиста питейна вода. Но ние знаехме, че този извор се отклонява нерегламентиран към Радомир през помпената станция „Крапец“ и водата тръгва на юг. Знаехме това, защото повече от 30 години изследваме пещерата Врелото“.

Той съобщил за отклоняването на водата в МРРБ, то било спряно и целият дебит на извора от 120 - 150 литра в секунда започнал вече да се влива в язовир „Студена“

 „Вторият етап от нашия план беше свързана с Палакарийския воден канал – казва още Русев. - Изследвахме го през последните месеци и видяхме, че на много места е дискредитиран и счупен. Този канал може да провежда до 930 литра в секунда в язовир „Студена“. Ние решихме да го оправим на първо време“.

Част от пътя на река Струма в карстовия район минава под земя и излиза на извора Врелото. Този факт е бил неизвестен на мнозина.

„Имаше един абсурден проект да се направи тръба, защото се виждаше, че тази вода се губи, от Губилището)до село Боснек на стойност от 1,89 млн. лв. След нашите разяснения спестихме на данъкоплатеца 1,89 млн. лв. В четвъртък са били направени контролни измервания и дебитът на язовирът се е увеличил като в него се вливат 390 литра в секунда, а потреблението е 250 литра в секунда”.

 

 

Сподели:
свързани новини
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Според вас кой от изброените лидери на отделните власти работи най-добре?
Общо гласували: 8230
архив

Пациент се оплаква на лекаря от силна кашлица. - Трябва да спрете да пушите! - строго казва лекарят. Пациентът му подава плик с пари. Лекарят поглежда вътре и добавя: - Но не веднага! Вредно е пушенето да се спира рязко. Постепенно, постепенно...

няма нови новини
Днес: 231
hot
най-четени новини в момента
сега
2602
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Скандална акция на червените бабички на Румен Радев и БСП пред паметника на Апостола - крещят "Мафия" срещу кметицата Йорданка Фандъкова и оскверниха паметта на Апостола, ръкопляскат на президента и викат името му (ВИДЕО/ОБНОВЕНА/СНИМКИ)
x
10-те най-ужасни български поговорки
x