Специален пратеник ООН заяви, че се безпокои за децата в Судан, ДР Конго и Хаити

Африка

Специален пратеник ООН заяви, че се безпокои за децата в Судан, ДР Конго и Хаити

9139
на 15.06.2024
Специален пратеник ООН заяви, че се безпокои за децата в Судан, ДР Конго и Хаити
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Вирджиния Гамба, специалният представител на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш за децата при въоръжени конфликти заяви, че най-много е обезпокоена от това, което се случва с младежите в разкъсваните от войни Судан, Демократична република Конго и Хаити, предаде Асошиейтед прес.

препоръчано

Гамба каза, че е силно притеснена и за децата, попаднали в гражданската война в Мианма, и за разпространението ѝ в съседен Бангладеш. Коментарите й бяха казани по време на пресконференция, на която официално бяха представени годишният доклад на генералния секретар и черният списък на ООН на нарушителите.

Тя отбеляза и проблемите в Сомалия и Афганистан.

В доклада за първи път в черния списък са включени както израелските въоръжени сили, така и палестинските въоръжени групировки "Хамас" и "Ислямски джихад", за нарушаване на правата на децата по време на изненадващото трансгранично нахлуване на "Хамас" в южната част на Израел на 7 октомври и масираната израелска ответна атака в ивицата Газа, която продължава и към момента.

ООН също така остави руските въоръжени сили и свързаните с тях въоръжени групировки в черния списък за втора поредна година заради убийствата и осакатяването на украински деца и нападенията им срещу училища и болници през 2023 г.

Гамба заяви, че продължава да е силно обезпокоена за съдбата на децата във войните в Украйна и в Газа, както и на Западния бряг и в Йерусалим.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за последния работен ден от седмицата: Телците да не пътуват, Лъвовете да не влизат в конфликти, проблеми за консервативния Скорпион САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за последния работен ден от седмицата: Телците да не пътуват, Лъвовете да не влизат в конфликти, проблеми за консервативния Скорпион
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! Вътрешният министър: Започва спецоперация за търговия с вот в цялата страна. Мирослав Рашков ще изпълнява длъжността главен секретар (ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК TV! Вътрешният министър: Започва спецоперация за търговия с вот в цялата страна. Мирослав Рашков ще изпълнява длъжността главен секретар (ВИДЕО)
ново
Днес: 0
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК