СПЕЦИАЛНО ЗА ПИК! Вътрешният министър на Северна Македония Оливер Спасовски с ексклузивна информация за ужасяващата трагедия на "Струма": Наши екипи работят съвместно с българските служби, ширещите се спекулации само вредят

АВТОРСКИ НОВИНИ

СПЕЦИАЛНО ЗА ПИК! Вътрешният министър на Северна Македония Оливер Спасовски с ексклузивна информация за ужасяващата трагедия на "Струма": Наши екипи работят съвместно с българските служби, ширещите се спекулации само вредят

106426
на 24.11.2021
СПЕЦИАЛНО ЗА ПИК! Вътрешният министър на Северна Македония Оливер Спасовски с ексклузивна информация за ужасяващата трагедия на Струма: Наши екипи работят съвместно с българските служби, ширещите се спекулации само вредят

Неописуема трагедия отне живота на 45 туристи от Северна Македония. Жертвите са предимно млади хора, 12 от тях са деца.

препоръчано

В западната ни съседка и у нас обявиха национален траур.

Разговаряме с вътрешния министър и бивш премиер на Северна Македония Оливер Спасовски за трагедията.

Интервю на Албена БОРИСОВА

- Приемете моите искрени съболезнования, г-н Спасовски. Трагедията е огромна.

- Благодаря ви много от свое име и от името на гражданите на Република Северна Македония за изразеното съчувствие. Позволете ми и аз да изкажа съболезнованията си на българския народ за загиналите девет души при пожара в старческия дом вчера следобед. Страната ни и България са заедно в скръбта за пострадалите от трагичния автомобилен инцидент на АМ „Струма” в България, но и в работата по изясняване на причините за автобусната катастрофа, разпознаването на загиналите, оказването на помощ и лечението на жертвите, за което също сме благодарни.

Тази сутрин се обадих на българския колега Бойко Рашков и го уведомих, че екип на МВР,  ръководен от помощник-директора на полицията и съставен от представители на сектор „Пътна полиция” и отдел „Съдебно-технически експертизи и разследвания” вече е на път към България и е на разположение за подпомагане и подкрепа на българските колеги. Очаквам бърза и изчерпателна реакция на компетентните служби и вярвам, че със съвместно сътрудничество скоро ще имаме отговор на всички неясноти около тази трагедия.

- Каква е информацията при вас в Северна Македония за причината за катастрофата? Има версии, че шофьорът може да е заспал. Говори се за туби с нафта в автобуса...

- Свидетели сме, че за причините за катастрофата се въртят много версии, но това са спекулации, които изобщо не помагат, а могат само да навредят на разследването. От друга страна, предвид мащаба на произшествието, призовавам да се придържаме към разследването и констатациите на разследващите органи. До момента знаем, че представители на няколко професионални служби от нашата страна са пристигнали в България и са предложили експертна помощ, включително служители на МВР, както и на нашата прокуратура, която ще предостави на българския прокурор необходимата документация. Вярвам, че скоро, в името на истината, всички ще получим официален отговор на вашия въпрос.

- Автобусът минал ли е проверка за техническа изправност?

- Последната проверка за техническа изправност на автобуса е извършена на 05.10.2021 г.

- Имало ли е досега проблеми с фирмата превозвач. Доколкото се знае, тя е извършвала редовни превози Скопие -Истанбул.

- Както вече посочих, очаквам документацията, която ще бъде предадена от нашите прокурори на нашите български колеги за провеждане на следствената процедура, да даде отговор на всички въпроси.

- Вие освен министър на вътрешните работи, сте и политик. За трагедията няма граници, етнос, религия. Днес забравихме нашите противоречия, нали? Може ли това да стане и в по-мирни времена.

- Историята показва, че трагедиите събират хората, че съседът в нещастие е по-близък от брат, независимо от религия или етническа принадлежност. Едва тогава истинското ни човешко лице излиза на преден план. Трябва да имаме това предвид, когато разрешаваме противоречия или недоразумения. Във времена на трагедии, войни, бедствия хората правят невероятни неща, надминават себе си. Човешкият капацитет за възстановяване е невероятен. Бих искал да вярвам, че тази трагедия може да бъде нов източник на сила за нас в нашите политически диалози и сила, която ще ни води напред за общ прогрес.

- Преди 17 г. български деца се удавиха в река Лим. Днес македонски деца загинаха в България... Съседи сме и в добро и зло поделяме емоциите?!

- Загубата на всеки човешки живот е непоправима, но когато става дума за деца... Това са особено трагични моменти, които оставят дълбока следа в нас завинаги. Емоциите са универсален език и трябва да се уважават, защото са автентичен израз на това кои сме ние наистина в дълбините на нашето битие. Споделените емоции пак са само доказателство, че в крайна сметка човек разчита на човек, съсед на съседа. Емпатията е необходима за изграждането на по-добри междусъседски отношения, само по този начин можем да стигнем по-далеч до общата цел.

Сподели:
Бомба x
ПОЧИТ: Честваме велик пророк от Библията ПОЧИТ: Честваме велик пророк от Библията
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! ГЕРБ с гръмовни разкрития за схемите в ББР и кръга Сиела - протежетата на Кирил Петков прибират по 45 бона месечно (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! ГЕРБ с гръмовни разкрития за схемите в ББР и кръга "Сиела" - протежетата на Кирил Петков прибират по 45 бона месечно (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 21
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това