Вход
София
Времето в София 10 o C

Спецсъдът масово разрешава подслушване

Спецсъдът масово разрешава подслушване

на 22.03.2013
1761
1
Спецсъдът масово разрешава подслушване

Подобно на колегите си от Софийския градски съд съдиите от специализирания съд не отказват разрешение за подслушване, следене и ровене в кореспонденцията. Това става ясно от отчета на спецсъда, представен от председателя му Георги Ушев, пише в утрешния си брой вестник "Сега".

Данните сочат, че през първата година от дейността си спецсъдът е разрешил 687 специални разузнавателни средства (СРС) и е отказал едва 8. Събраната информация е послужила за изготвянето на веществени доказателства , годни за обвинение едва 129 пъти. Тези данни обаче не са използвани нито веднъж. Според Ушев причината е, че тези дела все още се разследват и не са влезли в съда.

Председателят отчете, че около 1/3 от всички присъди в съда му са оправдателни, което не било малко. Той не пропусна да се похвали, че досега нито една присъда на неговия съд не е отменена от по-горна инстанция. Най-често налаганото наказание е 3 години затвор, сочат данните. Такава присъда са получили 138 души. В 73 от случаите обаче наказанието е условно. 21 души са получили между 3 и 10 години затвор, а един е наказан с над 10 години.

Спецсъдът има голям недостиг на зали и на персонал. Институцията не разполага дори с помещение, където да съхранява доказателствата си, затова ги трупа в архива, който вече бил препълнен.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 34767
архив

На габровско семейство дошли гости. Ала се позастояли по дълго, та по едно време домакинята подсетила мъжа си: - Хайде мъжо, да си лягаме, че хората може да искат да си ходят!......

x
Борисов: Трябва да насочим вниманието си към възрастните и болните! Агресията на противниците ни плаши хората и показва истинските им лица (ВИДЕО)
x
СВЯТ ДЕН: Тази светица изтърпяла страшни мъчения заради вярата си, а тези две прекрасни имена трябва да почерпят
x