Вход
София
Времето в София 20 o C

Спецът по терористични дела адв. Людмил Рангелов за идеята на ПИК: Цинично е да има паметник на атентаторите от гара Буново, а да няма на жертвите от "Света Неделя"

Спецът по терористични дела адв. Людмил Рангелов за идеята на ПИК: Цинично е да има паметник на атентаторите от гара Буново, а да няма на жертвите от "Света Неделя"

на 18.04.2020
48036
0
Спецът по терористични дела адв. Людмил Рангелов за идеята на ПИК: Цинично е да има паметник на атентаторите от гара Буново, а да няма на жертвите от "Света Неделя"
Автор: ПИК
18.04.2020
0
48036

В практиката си през годините известният адвокат Людмил Рангелов се е сблъсквал неведнъж с тероризъм. Преди години той е бил ангажиран с делото срещу Елин Маджаров (Емин Мехмедали), Алцек Чакъров (Абдула Чакър) и Сава Георгиев (Саафет Реджеб), взривили бомба във вагона за майки с деца на влака Бургас - София през 1985 г.

САМО В ПИК! Адвокат Людмил Рангелов с ексклузивна версия за убиеца на Виктория

САМО В ПИК! Адвокат Людмил Рангелов с ексклузивна версия за убиеца на Виктория

Жестокото убийство на 30-годишната тв водеща от Русе...

на 08.10.2018

В процеса на делото адв. Рангелов работи с "второстепенните фигури" в него - шофьор от ДАП-Бургас и старшина от поделението в Житарево, които без да подозират, са се превърнали в доставчици на взривното вещество.

ПИК потърси адв. Рангелов, за да го попита редно ли е 95 години след друг зловещ в историята на България атентат - този в църквата "Света Неделя" от 1925 г., все още да няма мемориал в памет на жертвите. 

Интервю на Елиана Василева:

- Адвокат Рангелов, как ви се струва идеята на ПИК да бъде изграден момориал на жертвите от "Света Неделя", та макар и цели 95 години по-късно? Вие със сигурнот имате мнение по въпроса, тъй като имате опит в терористични дела?

- Така е. Всеки тероризъм и много тежко престъпление срещу човечеството. Позволете да отговоря на въпроса ви след малко, а преди това да ви разкажа следното. Преди повече от 30 години работих по най-тежкия случай на тероризъм след 9 септември - атентата в Буново. На 9 май 1985 г. бе взривена бомба, поставена във вагона за майки с деца. Планирано е било взривът да избухне в голям тунел, та жертвите да бъдат в пъти повече. Но заради закъснение на влака, бомбата избухва на открит участък и сравнително по-малко са жертвите - 7 души и 9 ранени. Пряко ангажирани с този атентат бяха  българските граждани от турски произход Сава, Емин и Алцек. Сава е направил взривните устройства, а другите са ги поставили...

- Щом сте работил по това дело, трудно ли е било през 85-та да се направи взривно устройство?

- Напротив, много лесно. Напълнили са с амониева киселина 5-литров гюм за прясно мляко. В селитрата са пъхнали капсул детонаторът. Да се намери детонатор беше лесно, защото се извършваха много взривни работи по пътища и мини. Този детонарът отиваше към един часовник, будилник "Слава", към който се прикрепяше батерия "Никопол". Всичко това е характерно за всяко взривно устройство. Амониевата селитра всъщност е тор, който се използваше в селското стопанство. Разказвам ви всичко това, за да разберете всичко колко лесно достъпно е било, но и след това пък беше трудно да стигнеш до хората, които са имали този неограничен достъп до всичко нужно за една смъртоносна бомба.

Тримата турци бяха осъдени на смърт и екзекутирани. И тук е циничният момент - на същите тези хора, взривили влака, след това направиха край село Трънак чешма-паметник. 

- Но има и Паметник на жертвите от атентата в Буново, макар и открит доста по-късно - през 2008 по инициатива на телевизия "Скат"?

- Да, точно така. Затова мисля, че инициативата на ПИК е добра. Разказах ви всичко това, защото, както казах в началото, всеки атентат е престъпление срещу човечеството. Всяка форма на тероризъм, трябва да бъде заклеймявана. А аз имам специално отношение към терора, претендирам да познавам от близо жестоките последици от терористични актове. 

След като има паметник на загиналите в Буново, редно е да има и на загиналите в "Света Неделя". Би било добре да се направи мемориал, може и да се по-скоромен, може и да е плоча, защото около църквата е тесничко, самата тя заемо огромно мяста... Аз съм "За" хем да се направи паметник, хем да не тежи на цялостната архитектура около мястото.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Към кого изпитвате най-силно доверие?
Общо гласували: 31532
архив

Семейство гледа телевизия. На вратата се звъни. Съпругата отваря и вижда непознат мъж.
- Извинете, госпожо, ще направите ли дарение за новостроящия се басейн в центъра на града?
Жената се обръща към съпруга си:
- Скъпи, би ли налял на човека две кофи вода…

няма нови новини
Днес: 3
hot
най-четени новини в момента
сега
957
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: Апелативният спецсъд пусна Лилана под домашен арест! Дружката на Божков се хвали, че плащала по 3500 лв. на подчинените си, върнала млади българи на работа у нас (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
Тези женски недостатъци подлудяват мъжете
x