Вход
София
Времето в София 2 o C

Спомени от соца: Децата ходеха на лагер за 2,50 лв.

Спомени от соца: Децата ходеха на лагер за 2,50 лв.

на 23.09.2018
72004
32
Спомени от соца: Децата ходеха на лагер за 2,50 лв.
Автор: "Ретро"
23.09.2018
32
72004

Всяка епоха си има своите характерни черти. И във всяка можеш да се сблъскаш както с доброто, така и с лошото. Това се отнася и за социализма. В онези времена на училището се гледаше като на храм, в който се придобиват знания. Достъпът беше свободен. На входа не стоеше охранител. Както в градовете, така и в селата за образованието и възпитанието се полагаха значителни грижи. Подрастващите не само участваха в прекия учебен процес, но имаха възможност да се занимават в различни кръжоци като кръжок по електротехника, по радиотехника, цветарство, шев, кулинарство и др. под ръководството на учителите. В тях придобиваха знания, нужни им за живота.

В редица селски читалища бяха открити музикални школи по акордеон и немалко деца се записваха в тях.

Внимание се отделяше и на летния отдих на учащите си. В продължение на 20 дни те можеха да почиват в планински или морски пионерски лагери. Някои деца предпочитаха местните лагери, каквито имаше открити по инициатива на председателите на бившите ТКЗС-та. Такива имаше в плевенските села Садовец и Петърница. Там децата играеха на воля, а храната им се приготвяше винаги от пресни продукти, които се доставяха от зеленчуковите и овощни градини на ТКЗС. Нямаше случаи на отравяния. Таксата в петърнишкия лагер беше 2,50 лв. Децата от многодетни семейства почиваха в лагерите безплатно.

Немалко деца от село Петърница предпочитаха екскурзионното летуване. То им предлагаше интересни преживявания по време на походите из планините, както и посещенията на градове, свързани с нашата история, като Карлово, Калофер и др. Организатор на това летуване беше началният учител Георги Александров. Заедно с него задължително имаше медицинско лице и втори учител.

Летният отдих се отразяваше здравословно на децата. Наесен постъпваха в училище, обогатени с познания за родината, отпочинали и готови за нови предизвикателства в училище.

 

Светла Данова, пенсионирана учителка, с. Петърница

Сподели:
Напиши коментар »
(32)
1
Помня,помня,ЯДЯХМЕ,БАНАНИ,НА КОРЕМ.
2
отговор на коментар
Сега,когато Айше ти продава банани,през сергия,по успешен ли се чувстваш? Що за плоско мислене,ви набиха в главата. Показател за жизнено равнище- банан и кока кола! Явно за маймуната и нейния подвид, най важното е да има Банани- на корем! Това,че никога няма да вкусиш през живота си някогашните истински,български плодове, ягоди,малини,грозде,круши ,дини, пъпеш, праскови и кайсии,дори българска тиква и царевица,че няма да хапваш за стотинки едра ,хрупкава череша, краставици,и дъхави домати,който като го разчупиш( опитай сега да разделиш домат с ръце) все едно е поръсен с кристали захар, със боб като масло,чушки от който ухае чак на улицата,когато се пекат.Това никога няма да можеш- независимо колко пари притежаваш! Това,което сега наричате" Био" и Еко" продукти, и хвърляте луди пари за дребни разфасовки,тогава беше 100% по качествено и струваше стотинки. А ти си нагъвай банани. Покрай тях ГМО боклук във всичко.Затова на16 имате размъкнати фигури и провиснали задници и шкембета,като на шестдесет годишни от онова" лошото" време.
3
Всичко е вярно,тогава не ядяхме банани,на ядяхме био храни,чисти без ета и отрови.децата ми за двайсет лв.имаха закуска,обяд и следобедна закуска в училище плюс занималня.Сега плащайте триста лв.за занималня с храна която няма нищо общо с нормални ядене.
4
Не,исках,да обидя,никой,със своя коментар,колкото до това,какви плодове,ям,ПРОИЗВЕЖДАМ СИ,НЕ МЕ МЪРЗИ,ЖИВЕЯ,В ГРАД,БЛИЗО ДО СЕЛО,ПЛОДОВЕТЕ МИ СА,БЕЗ ИЗКУСТВЕНИ ТОРОВЕ,КОЛКОТО ИЗКАРАМ,ТОЛКОВА.
5
и аз съм бил на лагер. Плащаше се между 40 ст.!!! и 20 лева за 20 дни в зависимост от дохода на родителите и колко деца са в семейството.
6
Така беше при комунизма. Лагери за големите, лагери за малките. България беше един лагер, ограден с телена мрежа, в който награждаваха с платен отпуск всяко граничарче, застреляло всеки сободомислещ човек, решил да избяга от комунистическия голям лагер. М.мицата ви м.ъсна коммунистическа!
7
Да наистина беше така жалко че го няма доброто старо време ..........
8
Абе тука нещо много малоумници се навъдиха..Нищо не казвате за лагерите в Белене,Ловеч,Перник и къде ли още не!Ревете си за това време,а ако толкова много ви липсва газ към Северна Корея или Венецуела!Б*ахти малоумната промита пасмина!
9
... и .. всико се пръскаше с ДДТ и разни химии за да има рекордни добиви! на 20 години половината зъби болни и извадени! от наборите 50 да 56-7 половината не стигнаха 60 години! през 60-те беше голям глад, големи семейства с по две и повече деца и заплати от 50-60 лева! шоколад? - мечтай! шербети, боза и марципани от 4 стинки! .. бе я не ми разправяйте приказки!
10
Колко да струва един ден на мизерно летуване? Родителите ви работеха за по 80-90 лева, а висшистите за 110-120 лева. Така беше до 1972-1976 година, по рано и за 60-80 лева всички. Бабите, които бяха национализирани и колективизирани, получаваха по 20-25 лева пенсии. Това, колко хубаво беше при комунизма е нормално да го разправяте, били сте млади и нищо друго не сте виждали през тъпия си и елементарен просташки живот, особено селяндурите от ТКЗС, даже имахте станции, които се наричаха почивни бази на работещите селяни, те и до днес стоят - някой или всички приватизирани, отидете в Хисаря да видите каква е мизерия в тях, примерно. Не мисля, че сте живели добре, просто от въшкари и ратаи, от боклуци са ви дали възможност да се имате на голямо и това ви е правило горди, занимавали сте се с кражби и умерено смучене на "общото", това ви даваше Тошо - да откраднете за една къща от 2-3 хиляди лева, за някакъв мотор, даже бани нямахте по селата до края на 70-те години, а keнeфитe ви бяха дупки в двора.Ако не беше червената чума, щяхте днес да живеете като в Австрия или като в Италия, щяха да ви гледат на старини руснаци и рускини да ви работят, както го правите със същите днес в тези страни. Изобщо да си мизерник и да си прост и невидял е диагноза, състояние на битието и гласуване за БСП, ГЕРБ и останалите бивши комуняги от БКП.
11
отговор на коментар
Изключителен коментар! Браво! За жалост червените бабоци не могат да прочетат това.
12
sega kato imash banq i vleznat tumba mangali da ti se izfragat po li ti e got
13
Българите никога не са обичали циганите. По информация от статистиката на 9 септември 1944 година в България има 60 000 цигани, даже и неточна да е тази информация, да са били не повече от 100 000 души. Хитлер, а не Сталин се опита да ги редуцира до 0, а комунистите ги развъдиха до 2 000 000 за 75 години в България. За това престъпленията на циганите не са на съвестта на нас, бившите господари на България, ако зависи от нас и след 10 ноември 1989 година, можехме да ги редуцираме до 0. Никой от нас неизбитите "бивши" не получи шанс, защото ДС и БКП бяха инфилтрирали всичко с неуморен дух да оплячкосат България. В момента тя е още в ръцете на комунистите - вече бивши, представящи се за какви ли не - демократи, царисти, националисти и т.н. А Черно море е голямо и дълбоко, там има много паламуд, който би ни избавил от тогавашните 700 000 - 800 000 Тодор Живков - и роми. Истината е, че ромите ги развъди комунизма, а той е интернационална наука, той унищожава националното за сметка на многонационалната обща комунистическа държава, населена от всякакви изроди. Спомнете си колко се радвахте на виетнамците, негрите и другите "борци" за свобода, как се целувахте с тях, как си пишехте с неизвестните другарчета и ще разберете, че за циганизацията на Родината също са виновни червените боклуци.
14
Вчера си купих пластмасови полски домати за 5 лева, турско грозде за 4лв, а днес албански домати за 4лв. Да ви п.ик@м на измислената демокрация. Горните тъпаци ми сравняват австрийската или италианската демокрация с нашата.
15
То пък сега с тези мутри, сякаш не е като лагер... Само че лагерът е за нормалните хора, а мутрата си живее като...
16
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
17
август месец си купих четвъртинка диня за 5 лв, т.е. една диня излиза 20 лв. С една надница мога да си купя една диня. А си спомням като дете, купувахме цяла диня или пъпеш за 10ст. т.е. днес имаме поскъпване от 20000%. Е, да ви п.икам на демокрацията. Нооо, ям ГМО-банани за 3 лв.
18
отговор на коментар
Само за информация: след края на Втората Световна Война от Гърция в България са изгонени 40 000 цигани. И още малко информация: до 1989 год. младото поколение цигани бяха със средно образование и професионална квалификация. А за днешното състояние на циганската общност вината е на управляващите за които циганите са купени избиратели.
19
Тридесет годишните и по малките не би трябвало да вэимат отношение просто эащото нямат баэа эа сравнение!!! Т. е. хората които биха били да направят оценка са всички онеэи които са били в осъэната въэраст по онова и сегашно време!!! Никои не ровеше в кофите эа боклук, нямаше беэдомни, обраэованието беше на ниво не като сега, не се крадеше в такива раэмери, имаше смъртно накаэание а не беэнакаэаност!!! Иэдръжката на живот беше иэключително ниска, в болниците не се плащаше, докторите бяха по отговорни а не АЛЧНИ ЧИНОВНИЦИ!!! Подрастващото поколение имаше дисциплина и хъс эа энания!!! На лагери не съм ходила и не энам как е било, но детството ми беше щастливо имаше спокойствие и сигурност!!! А сега жива анархия и корупция!!! Тъпият народ поэволи да се случи всичко това, 29 години държавен раэпад и геноцид - тотална раэруха!!!
20
Е- е -е, много ахмаци, бе! Имало лагери в Белене, Перник и т.н. Да имаше, но в тях политическите, спрямо останалите затворници, не са били повече от 5%. Граничарите убивали "свободомислещите" на границата. А колко граничари, млади момчета на не повече от 20 години, са убити от свободаносещите в обратната посока на бегълците. Хайде да ги преброим и едните и другите!
21
не не е вярно плащахме по 1,16 лева
22
отговор на коментар
ПРОСТак!
23
отговор на коментар
А, не съм съгласен. Българската тиква я вкусваме всеки ден, имам предвид оня дето му викат Тиквата, нали се сещаш, за бойко Методиев борисов говоря.
24
отговор на коментар
Няма смисъл да обясняваш на хора с застинало мислене !В далечната 1974 година започнах работа с 84 лева !Колко искаш да ти вземат за лагер бе лалугер !Не можеш да обясниш на човек ,не видял хубаво !Живяхме през ,,развития '' и хубав соц ! Знаеш ли че тогава имаше закон ,,ергенски данък'',който беше прогресивен и можеше да стигне до 15% !Този закон се прилагаше не само спрямо ергените ,но и спрямо женените ,които нямаха деца след 2 или 3 година брак !А сега ми кажи какви детски е плащала хубавата ти държава !Също така имаше закон и за тези които поради болест не можеха да служат войници ,те горките не стига че живота ги наказал ,ами и държавата им удържаше данък !Както виждаш все хубави неща при соца !Да не говорим ,че си беше закрепостен с т.н ,,жителство'',самооблагането също беше комунистическа измишлютина !Абе да ви ......... на комунистите !
25
Плащахме малко, но и заплатите ни бяха малки. През 1968 година заплатата ми на банков счетоводител беше 76 лева.
26
до 25 ти чиновнико потен вода пил ли си
27
след време ще искаме да се върне онова време но няма горбачов взе големите пари за да разтури социализма
28
Всичко бих дал да си върнем онова време,мощна икономика държавна,истинска храна,нямаше НПО,Америка и гнусния ЕС,имахме армия,селско стопанство,морал,уважение към лекар,учител,респект от милицията.Сега е страшно,само цигани,свободия и деградация!
29
А пък в концлагера "Белене" всичко беше напълно безплатно. --- Затова г-н Бойко Борисов става член на БКП още през далечната 1977 г.. Вярата в комунизма на др. Бойко Борисов е толкова голяма, че той, за да остане член на БКП, напуска МВР при деполитизацията през 1992 г. Освен това др. Борисов заявява, че се е учил лично от др. Тодор Живков, от който не крие възхищението си. Даже, току-що назначен за главен секретар на МВР, др. Бойко Борисов присъства на откриването на паметника на др. Тодор Живков в Правец през 2001 г., заедно с: др. Георги Първанов, тогава лидер на БСП и кандидат-президент, др. Евгения Живкова, внучка и осиновена дъщеря на Живков, др. Младен Червеняков, депутат от БСП и бивш министър на правосъдието. Можем смело да заявим, че най-добрия ученик и продължител на делото на др. Тодор Живков е др. Бойко Борисов.
30
долу комунизма
31
Заказать seo поисковую оптимизацию сайта, Заказать услуги по продвижению сайта По всем возникшим вопросам Вы можете обратиться в скайп логин pokras7777 Аренда выделенных серверов по приемлимым ценам Раскрутка сайта под ключ
32
Госпожо и аз съм ходил на лагери по онова време.Вярно ,че бяха евтини но цената бе около 10 - 20 лв. Повечето от лагерите специално за морето бяха образувани в училищата. В класните стай и спяхме по 20- 30 човека в стая на походни легла. Я се опитай сега да пратиш внуците ти на такъв лагер да видим дали ще искат да отидат при тези условия ?
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой е най-успешният политик в България по време на прехода?
Общо гласували: 24926
архив

- Муцка, не можах да разбера как направи толкова глупости за един ден..? -  Ааа, станах по-рано...

няма нови новини
Днес: 131
hot
най-четени новини в момента
сега
2674
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
САМО В ПИК TV: Андреа и Галин се замерят с компромати - изплува филмче за възрастни с участието на...
x
САМО ЗА ЖЕНИ! Няколко неща, които са забранени по време на секс
x