Вход
София
Времето в София 9 o C

Спомени от соца: Как гражданин на НРБ нелегално емигрира в СССР

Спомени от соца: Как гражданин на НРБ нелегално емигрира в СССР

6-годишният Митко избягал от къщи и хванал самолета за мечтаната Москва
на 01.06.2018
80423
17
Спомени от соца: Как гражданин на НРБ нелегално емигрира в СССР
Автор: "Ретро"
01.06.2018
17
80423

"Абсурд" - би казал всеки жител по времето на соца. "Не, ама да" - бих перифразирал покойния Петко Бочаров. Тя, случката, станала не в село Могила, както пише поетът в "Песен за човека", а в морската ни столица - социалистическа Варна...

На чаша бира сме на лозето на приятеля ми Григор Стоянов-Гришата, пенсиониран служител от ГКПП при летище Варна.

"По онова време (70-те години на 20. век) в квартал „Владиславово” имаше едно много палаво 6-годишно дете - Митко - започна Гришата. - В неработни дни, когато не ходел в близката детска градина, като направел някаква беля и го напляскат, Митко хващал автобуса (поради малката си възраст не плащал билет) и отивал при баба си в квартал „Аспарухово”. А тя по телефона успокоявала родителите му, че той е при нея, да не се тревожат.

В ония години държавната доктрина за комунистическо възпитание на младежта обхващаше и детските градини. И в тях програмно се величаеше Съветският съюз, а столицата му Москва се възхваляваше като райско място на земята. В този дух идеологически е бил "подкован" и невръстният Митко. Случило се обаче така, че през един летен ден за немирствата си бил наказан и от двете страни: от родителите си във „Владиславово” и от баба си в „Аспарухово”. И сърдитият Митко решава да замине за мечтаната Москва. Колко му е, летището е на около 1 км от дома им и често се наблюдават излитащи и пристигащи самолети. И така, взема един комат хляб, прекосява нивите, които делят жилището им от летището, пристига там и се спотайва в един ъгъл на чакалнята. Когато по високоговорителите се разнася поканата "Пътниците за Москва да се отправят към самолета", Митко се присламчва към едно семейство с две деца, с тях безпроблемно минава през КПП-то, влиза в самолета и се настанява на някакво свободно място. От време на време минават стюардеси и го черпят с нещо за хапване, без да го разпитват.

Но когато слиза на летището в Москва, нещата яко се затягат, защото на руското КПП "стъргата" е жестока: броят стриктно не само хората и бебетата им, но и придружаващите ги животни. Задържат малкия нелегален пътник и се обаждат в българското посолство: "Ваш гражданин нарушил государственную границу Советского Союза”. Елате да си го приберете. В посолството щели да се побъркат: "Кой ще да е този луд, който наместо да драсне на Запад, се е юрнал към Съюза". Българският посланик се разпоредил да приберат нарушителя. Те също се изумили от срещата си с „гражданина” и му дали някакъв сандвич. Един от служителите, който имал малки деца, съжалил беглеца и предложил: така и така е дошло момчето, поне да го разходят из Москва, да сбъднат мечтата му. Качили го в кола, посетили Червения площад, Парка за отдих и култура "Горки" и накрая в огромния магазин "Детский мир" му накупили за десетина рубли цяла торба евтини дървени играчки в различни цветове.

В същото време във Варна родителите и баба му са в паника, момчето е изчезнало, съобщават в МВР и го обявяват за издирване.

В посолството на другия ден с първия самолет за Варна го изпращат и когато се явява у тях, преди да посегнат да го набият, той ги изумява: "Идвам от Москва!" - приключи разказа cи Гришата.

- Важното е - казвам, - че всичко е минало добре.

- Глупости - отговоря Гришата, - ти знаеш ли какво стана после? Българското посолство в Москва сезирало за нарушение на граничния режим нашето външно министерство, външното министерство е сезирало вътрешното министерство и нашият министър издаде заповед за наказание на цялата смяна, която е била дежурна в деня на "произшествието". А в тази смяна бях и аз и също го отнесох.

- И все пак с това неприятностите са приключили - предположих аз.

- Глупости - повтори Гришата. - Работата стана по-зле, защото този хлапак, като занесъл торбата с подарените играчки в детската градина и се похвалил с "подвига" си, случката се разнесла и по другите детски градини и после рояци деца започнаха да обсаждат летището с желание и те да се изявят като Митко. В чудо се видяхме, удвоихме охраната, за да опазим самолетите от кандидати за герои. Ха наздраве! - вдигна халбата с бира Гришата.

  

Припомнил случката - Костадин Чобанов, Варна

 

 

Сподели:
Напиши коментар »
(17)
1
Глупости на търкалета!!
2
а мои приятер го застреляха на сръбската граница Годеч, и то наще граничари! някъде около 1970 год беше!!
3
... в действие. Историята на необразованото момче по-горе имам предвид. Храна на корем и човешки трагедии в действие. Нищо духовно и в един момент по-късно към датата 10.11.1989 г., банкрут! Само с ядене в свински стил не става, нашенци!!! И друга храна ни трябва или "требе" в Живковския стил, който ми е познат до отврат. Но не го съдете Живков пък сега, по повода! Така е разбирал нещата, така ги е правил. Сега вие сте наред. Дръжте на социалното, но не да ви го дава държавата! Давайте го вие, ако можете! То даването, обаче, не е като получаването. Разберете го най-после!!!
4
С жълта книжка ,това бе условието за да отидеш там
5
Ако попитате по - старите хора , повечето ще кажат, че са живели по-добре от сега!!! С падането на Живков дойде свободата но с нея дойде бедността и раэпада на държавата!!! Живков с дебелашките си шеги , специфичен говор и диалект, никога не повтаряше аэ, аэ , аэ, эа раэлика от Борисов !!! И никога не постигна толкова гафове, като Борисов, никога не прекрачи брутално эакона, никога не покаэа демонстративно невъэпитание!!! Сега България е пълна с антикомунисти и декомуниэатори!!! След дъжд качулка!!! Апропо, на мноэина им се привидя, като спасител Бойко Борисов, популист и демагог, иэляэъл от средите на биячите и криминалния преход!!! И именно таэи антикомунистическа ПАРАНОЯ, която упражнява бившия каратист, эавършил милиционерската школа в Симеоново вкара България в национална катастрофа!!!
6
Пълни глупости и измишльотини. Пътниците винаги се брояха от стюардесите до един преди излитане. Без предварително издадена бордна карта на база представен билет с печат на граничаря нямаше качване. Вовата Путин совсем е побъркал тъпите ГЕРБерастики кратуни.
7
Отличен /6/ !!!
9
най добрия живот беше по време на соца. след 89 всичко се изкраде и разграби, сега държавите от ЕС живеят точно като в соца на ТЖ. Русия е мечта на всеки който е живял тогава С удоволствие бих се преместил да живея в Русия, но няма за кога. затова ще мизерствам тук с 35 години труд в завод, за 250 лева пенсия. майка ти дева бойко, изеднико народен, рак в устата да те хване, и теб и всички идиоти след 89 проклети да сте до 9то котило, скоро и младите ще разберат истината. това тук е ад. абсолютния ад. ма@ната ви на всички, които сега възвалявате мизерията до която ни докараха гадовете от САЩ и ЕС.
10
Добре беше при Тошо,защото едни се трудеха,а после всичко деляха с един куп дембели.В предприятие за трудоустроени имаше само 10 прoцента здрави работници и 90 болни.Производствениците бяха 100,администрация и партиен актив 98.Ето това беше Тошовият рай.Всички жалби по онова време са само от онези,които имаха възможност да крадат от общото и да са недосегаеми дори обикновени готвачи и детегледачи и такива от хранителната промишленност,крадяха като за световно.
11
Сега как е? някаква разлика с това дето си писала. въпреки, че нищо от думите ти не е вярно. КАЖИ НИ САМО ТОВА: ТИ РЕСТИТУТ ЛИ СИ, какви имоти ти върнаха крадците на българия? ...... за да ти кажа коя си и каква си била!
12
След като бе най добре при соца защо комунистите извършиха "преврат" гарантиран от КГБ и ДС а след това изършиха приватизацията раздавайки фалшиви бончета от по 500 лв на калпак и ограбиха народа чрез пирамиди и станаха капиталисти Но соцът сега ще се върне под формата на източното православие. БкП и производните и облякоха патрахилите и в скоро време ще извършат преврат за излизане на Българишя от Европейския съюз и НАТО.Следете поведението на ЧЕРВЕНИЯ ПАРЛАМЕНТ .Има два пътя БОРБА или БЯГСТВО
13
То че така е било, така е било, това е истински случай. Оттам вече и в едни по-късни години "Васко да Гама от с. Рупча" на Мормареви. Митко със сигурност е бил ликвидиран при инцидент от службите дали като трудовак, дали като излязъл от казармата, но случката е факт, няма кой да разкаже от първо лице. На нас в детската градина ни беше известно за Москва и великия СССР. Нали гледахме телевизия, мавзолеят как другаря Живков маха на народа, карали са ни по манифестации, "Время" в петък, та в 30-то като ми потръгна руския, бяха го изтеглили експериментално с една година, та така докато стана диплумиран филулок. Но в децката градина не ни говореха за Москва, а ни плащеха с Торбалан, който щял да дойде с жълтата кола и да ни откара в интернат в Драгалевци, и сме щяли да се прибираме вкъщи при семейството само събота и неделя. Какви пророци се оказаха вазпитателките другарката Вълкова и другата не съм сигорна за името щото я смениха та беха общо три.
14
Да но НЕ или ДА ама НЕ,имаше един Велик писател който казваше "Другарю Живков Вие не можете да ми забраните да Ви обичам"а след известно време излезе едно есе и пишеше ''Как много Българския народ се Е намоосквичил и натрабантил,че не мога да намеря едно петъла за да покажа от къде сме тръгнали'' а той решл да бяга АМА Я.....????
15
А ФЪРЧИЛОТО ГЛЕДА "САМ В КЪЩИ" ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ.
16
Тъпанчев, може само да му чукат канчето, а той да се свива! БСП мълча за позорното поведение на своя президент, който заряза издигането на националното знаме на 3 март в София, за да бъде компаньонка на руския патриарх. Замълчаха подло и за колениченето на вицепрезидента Илияна Йотова пред Кирил, което нито е канонично, нито е достойно, нито е европейско. Дори иконата им Тодор Живков се е снишавал, лавираше с целувки уста в уста, но не е коленичел публично, а представете си тези продажници какво правят, когато са насаме със съветските/руските си другари?
17
Ас знам един улигофрен къде много са го били с лъжици по канчето в казармата и той се казва Тсифоутик – "проф." Тодор Танев, бивщ министър на убразованието ...
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого бихте гласували за кмет на София?
Общо гласували: 22761
архив

- Змия ухапа тъщата!
- И какво стана?
- Умря.
- Моите съболезнования!
- Не, бе... Змията умря. 

няма нови новини
Днес: 50
hot
най-четени новини в момента
сега
1812
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
САМО В ПИК TV: Папи Ханс в скандална тройка с Галена и Тита - изпълнителят на "Кекс" обещал на пайнерката, но го направил с "антилопата" - ето кое...
x
САМО В ПИК - ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА: Козирозите блестят с възможности, трудности тормозят Овните и Близнаците
x