Вход
София
Времето в София 6 o C

Спомени от соца: Как гражданин на НРБ нелегално емигрира в СССР

Спомени от соца: Как гражданин на НРБ нелегално емигрира в СССР

6-годишният Митко избягал от къщи и хванал самолета за мечтаната Москва
на 01.06.2018
83806
17
Спомени от соца: Как гражданин на НРБ нелегално емигрира в СССР
Автор: "Ретро"
01.06.2018
17
83806

"Абсурд" - би казал всеки жител по времето на соца. "Не, ама да" - бих перифразирал покойния Петко Бочаров. Тя, случката, станала не в село Могила, както пише поетът в "Песен за човека", а в морската ни столица - социалистическа Варна...

На чаша бира сме на лозето на приятеля ми Григор Стоянов-Гришата, пенсиониран служител от ГКПП при летище Варна.

"По онова време (70-те години на 20. век) в квартал „Владиславово” имаше едно много палаво 6-годишно дете - Митко - започна Гришата. - В неработни дни, когато не ходел в близката детска градина, като направел някаква беля и го напляскат, Митко хващал автобуса (поради малката си възраст не плащал билет) и отивал при баба си в квартал „Аспарухово”. А тя по телефона успокоявала родителите му, че той е при нея, да не се тревожат.

В ония години държавната доктрина за комунистическо възпитание на младежта обхващаше и детските градини. И в тях програмно се величаеше Съветският съюз, а столицата му Москва се възхваляваше като райско място на земята. В този дух идеологически е бил "подкован" и невръстният Митко. Случило се обаче така, че през един летен ден за немирствата си бил наказан и от двете страни: от родителите си във „Владиславово” и от баба си в „Аспарухово”. И сърдитият Митко решава да замине за мечтаната Москва. Колко му е, летището е на около 1 км от дома им и често се наблюдават излитащи и пристигащи самолети. И така, взема един комат хляб, прекосява нивите, които делят жилището им от летището, пристига там и се спотайва в един ъгъл на чакалнята. Когато по високоговорителите се разнася поканата "Пътниците за Москва да се отправят към самолета", Митко се присламчва към едно семейство с две деца, с тях безпроблемно минава през КПП-то, влиза в самолета и се настанява на някакво свободно място. От време на време минават стюардеси и го черпят с нещо за хапване, без да го разпитват.

Но когато слиза на летището в Москва, нещата яко се затягат, защото на руското КПП "стъргата" е жестока: броят стриктно не само хората и бебетата им, но и придружаващите ги животни. Задържат малкия нелегален пътник и се обаждат в българското посолство: "Ваш гражданин нарушил государственную границу Советского Союза”. Елате да си го приберете. В посолството щели да се побъркат: "Кой ще да е този луд, който наместо да драсне на Запад, се е юрнал към Съюза". Българският посланик се разпоредил да приберат нарушителя. Те също се изумили от срещата си с „гражданина” и му дали някакъв сандвич. Един от служителите, който имал малки деца, съжалил беглеца и предложил: така и така е дошло момчето, поне да го разходят из Москва, да сбъднат мечтата му. Качили го в кола, посетили Червения площад, Парка за отдих и култура "Горки" и накрая в огромния магазин "Детский мир" му накупили за десетина рубли цяла торба евтини дървени играчки в различни цветове.

В същото време във Варна родителите и баба му са в паника, момчето е изчезнало, съобщават в МВР и го обявяват за издирване.

В посолството на другия ден с първия самолет за Варна го изпращат и когато се явява у тях, преди да посегнат да го набият, той ги изумява: "Идвам от Москва!" - приключи разказа cи Гришата.

- Важното е - казвам, - че всичко е минало добре.

- Глупости - отговоря Гришата, - ти знаеш ли какво стана после? Българското посолство в Москва сезирало за нарушение на граничния режим нашето външно министерство, външното министерство е сезирало вътрешното министерство и нашият министър издаде заповед за наказание на цялата смяна, която е била дежурна в деня на "произшествието". А в тази смяна бях и аз и също го отнесох.

- И все пак с това неприятностите са приключили - предположих аз.

- Глупости - повтори Гришата. - Работата стана по-зле, защото този хлапак, като занесъл торбата с подарените играчки в детската градина и се похвалил с "подвига" си, случката се разнесла и по другите детски градини и после рояци деца започнаха да обсаждат летището с желание и те да се изявят като Митко. В чудо се видяхме, удвоихме охраната, за да опазим самолетите от кандидати за герои. Ха наздраве! - вдигна халбата с бира Гришата.

  

Припомнил случката - Костадин Чобанов, Варна

 

 

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Според вас кой от изброените лидери на отделните власти работи най-добре?
Общо гласували: 13316
архив

Бащата на Иванчо го пита: - Иванчо, как завърши годината? Иванчо отговаря: - Супер, тате, удължиха ми договора за V клас с още една година...

няма нови новини
Днес: 85
hot
най-четени новини в момента
сега
2655
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Закрит пленум на Корнелия Нинова и БСП - има ли разкол в левицата и кои са номинираните (НА ЖИВО)
x
Март е любовният оазис за раците, ето къде ще срещнат половинката си
x