Вход
София
Времето в София 9 o C

Спомени от соца: Манифестациите за Девети бяха фалш и натегачество

Спомени от соца: Манифестациите за Девети бяха фалш и натегачество

на 29.08.2018
52583
19
Спомени от соца: Манифестациите за Девети бяха фалш и натегачество
Автор: "Ретро"
29.08.2018
19
52583

Манифестациите за 9 септември и 1 май бяха фалшива работа. Марширувахме и пеехме из двора на училището. И досега помня как учителят Григоров ме навика пред всички, че съм намръщен. Трябвало да съм усмихнат, а не да излагам партията и народа.

Така се получи, помня, поразителен обратен ефект. Вместо да се засмея, аз се разплаках от унижение. Какво бях виновен, че ми е такава физиономията, че да ми се карат пред всички?!

После ме накараха да нося плакат, но аз отказах и стана още по-зле. Та така – манифестациите не бяха празници, а грозна работа и плач. Всякакви ОФ деятели се натягаха на началниците и партийните секретари от БКП. И то за сметка на нас, учениците, дето си деряхме гърлата да викаме: „Ура!“

 

Веселин ДИМИТРОВ, Мездра

Сподели:
Напиши коментар »
(19)
1
Така беше, ама друго си беше, когато другарят Асен - дядо беше на трибуната в десния ъгъл с мустачките. Вече не му се налагаше да работи като "техник" в моливната фабрика, а правеше деца на баба Кина. После бил предател, че чак доктор Тенев го бил отровил със същата отрова, дето отровиха мишока Борис, а отровата беше обикновена отрова за мишки и не беше в спринцовка, а в чаша вода. Кой сипа чашата се пита в задачата, малки пионерчета.
2
Помня преди 30 години един 1 май беше много горещ. Около 30 градуса. Аз с вълнен костюм, че беше празник, отивам на манифестация. Там решиха, че нашата група ще представя работническа част, макар че сме проектанти. Раздадоха ни чисто нови, сини работни дрехи и то по-голям номер, защото трябваше да ги облечем върху костюмите си. След едно голямо чакане 2-3 часа минахме пред бай Тошо, който в момента се беше обърнал и се секнеше. Най-гадното беше, че трябваше под строй да се върнем в предприятието и да съблечем и предадем работните дрехи. СЛАВА БОГУ, ЧЕ ПОНЕ В ТАЗИ ЧАСТ СЕ ОТЪРВАХМЕ ОТ ТЯХ
3
И ако не отидеш на манифестацията няма значение от причините на другия ден Цъфваш кат магнолия на ''Алеята на Срама и позора'' от другата страна на Ударниците и други благодетели на Социализма.А вътре във цеха имаше плакат-стенвестник от Комсомола ''Петна във нашето ежедневие'' голям смях даже Дърабърева се смееше.......????
4
Твоя бъркоч може да измисли само алкохолик и наркоман. ПФУ!!!
5
Да, кофти времена бяха! Пушехме слънце без филтър - кой беше чувал за филтър. И то скришом - в тоалетната на училището. Щото хванат ли те с цигара почваха едни разправии, тук там и шамар в къщи... За дрога бяхме гледали само по филмите. През лятото - на бригада, карат та да работиш, Ужас! Сега е друго - демокрация! Пуши си цигарката пред училището, а даскалите като минават гледат в земята, щото чувстват че не им е мястото там. Пешо диларчето - винаги зареден с най-търсеното. Работа - моля ти се, тя е за дъртите. Ние, младите трябва да се развиваме. Ей на - на 19 съм а още не съм решил - мъж ли съм, жена ли съм или джендър (това още не съм го разбрал какво е, ама е много модерно). Айде, че съм на купон.
6
Преди - манифестация. Сега - София прайд. От трън - та на глог...
7
Червените дебили са страшно саркастични мерзавци - пeдeрастлък, дрога, ало дилърчето се казва Митко президентчето, говнoтo на Радев от първия брак, а вашите комунистически сополи до един освен престъпници са и дрогаджии, вижте кавалът на Добрев - хем дрогиран, хем наркотърговец, хем престъпник. Даже на "патриота" от ДС Енчев, kопeлeнцето пукна от наркотици и синът на черкезина-патриот Валерий е същият дежендър, да ви eбa майка изкуфяла пeдepаcтко-партизанска и просташко-селяндурска.
8
Яз па много ги обичах манифестациите , оти не обичах да четим ма бех як и ми даваа да носим знамето .Таа диплома дека я показа Тончо улавия ми я напраиа службите , яз обичах филии с мас докат ритам топка и да носим знамето на манифестациите . И Тато обичах !
9
баща ми имаше гъбички по краката ,направо му бяха разядени от 10 години и нищо не помагаше ,тогава от Германия му поръчахме този мехлем,това го спаси,премахна ги завинаги http://bit.ly/2z8r3yF
10
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
11
9ти е празник на червените крадци на мандри, като бяха назначени за ръководители на тая пост съветска територия, като прецедента Радев от Москва. На тези манифестации, дъртите партийни секретари, си избираха момчета и рядко момичета, за да има с какво да се забавляват, след поредната платен от държавата софра..
12
До Червения ДЯДО! Колко ли и ти като другите си им се подмазвал, сега всеки анти, а анти удряни всички ни. Беше си страшно да си кажеш по онова време мнението и да те светна, в махалата имаше едно младо девойче, Нела, омъжена е в Свиленград, известна по онова време - ... само на 17, решили с един по възрастен от нея мъж да преплуват и са го сторили, отзовали се в Сърбия, купили си билети, и при проверка ги изхвърлят от самолета... и мнозина се отдръпнаха от Нела, а не бе лошо момиче, плувкиня бе, известна, страшно си беше и с пепа н. да се движиш из града с такива, а сега куцо и сакато все анти, а комунистите на нас казват и казваха след 1989 сме комунисти, никога не сме членували в ничия партия, а ви казваме кусурите, къде бъркате всички, нищо че сме без образование, и не всички с образование са нещо, а и от тях има алкохолици, крадци, мошеници, дипломата не те прави човек с голямо ч, А горният случай бяха трима братя-учени, богати, на емача живееха, единият ми беше учител по физическо, убиха единият брат, този който се опита с нела, пробвал втори път и е успял, а третият , нямам на идея, старите х знаят, но повечето не са между живите. казва ви го, защото сте много прости и наивни всички платени тролове, ние се завърнахме от там, откъдето вие сега минавате, а и много сте плости, малко чели, много знаещи, А НА НЕЛА , със сестра Тота, бяха много бедни, и явно е решила да си помогне, а и беше само на 17, красиво, стройно момиче, доколкото знаем няма деца, ако е осиновила, .. Тогава Червен ДЯДО, ама шубе, а сега всеки комунисти, и от тях име много качествени, но си отидоха милите, Станко Тодоров тракиеца е бил най, честният от всички там при Тодор Живков, също е имал от БЗНС, от Книжовник, Стамболово, Ц. поляна, и той много честен, скрийте се и по-малко , хем тъпи, хем безпарични, ако не бяхте горе, въшките досега след тия 10 години щяха да ви изядат, а и умрели, сега се наядохте и виете на умрело още да сте там, стойте до посиране, все тая ни е, ума може, но ръцете никога, а и все тая, цигания си оправете, всичко цигани, нищо против, но културата нямат, не са учили, не знаят значение на много думи, а има и от герб комунисти навиват ги срещу анти, такива които ви казваме истината, само знаят ти луд, ти крурва, а доказателства, ко ма булгар много клюкюр ма много кво та дума ма , видяхме ги, комунисти не работеха а и без образование с връзки тук там добре че дойдоха по разпределение висшисти та да им работим в тези краища изоставени правим сравнение сестра живяла в голям град и други в затънтени краища, макар и на престижни подполковник, да ти пикая на... природноинтелигентни хора , среда важно, а не титли, всеки се харесва, но това е истината, и Нела от беден род, но я съсипаха, цялото й семейство , и тота се хвана да шие, та така малко се замогнаха, а сега ги величаят,. Нели , мила, няма как да се видим, да си поговорим, а и сестра ти бяхме големи приятелки,
13
Нищо няма значение. Вече си имаме нов бог и усилено градим КУЛТА към личността му. От един БАЙ Ганьо на друг БАЙ ганьо. Простотията и простащината са непобедими.
14
Помня една манифестация, учех може би в 2, 3 клас. Сложиха лента през гърдите ми "отличник". Наредиха ни най- отпред в училищния строй. Бях гордо дете, че моите ученолюбие, усилия и старание ми донесоха голяма радост. По късно така се реализирах и в професията, независимо, че завистта на мързеливите и незадърните ме преследваше и създаваше доста неприятности. ЖИВЕЕХ С МОТОТО "рАБОТИ И ЩЕ ТИ СЕ ВЪРНЕ", така и стана.
15
Разликата е там приятелю че при тогавъшния БАЙ Ганьо имаше ПРАЗНИК !!! Лош хубав но празник на който имаше усмихнати хора и песни и след като минеше задължителната манифестация всички се веселяха събираха се роднини и приятели на почерпка само черногледците не го оценяват това !!! При сегашния БАЙ Ганьо има мизерия намръщени физиономии псувни под мустак и на никой не му е до празник !!! ТЕ ТОВА Е РАЗЛИКАТА МЕЖДУ ДВАМАТА БАЙОВЦИ !!!
16
Не само им се навирах, ми и плющяха жените им, докато плюскаха. Сега като гледам социалистите в парламент се чудя, как съм успял да направя толкова много черни кретени бря..
17
АКО НЕ ОТИДЕШ НА МАНИФЕСТАЦИЯ ТИ ОТНЕМАХА ПРЕМИЯТА / АКО ИМАШЕ ТАКАВА /.
18
Аналогична писаница имаше днес и във вашият побратим БЛИЦ,но ми забраниха коментарите! Козяшка миризма!
19
Манифестациите бяха празник.След празника имаше трапези.А аз винаги бях с лента ОТЛИЧНИК. Я пробвайте сега да организирате всенароден празник! Ще се изядат властимащите,но са пълни недоразумения .А ние ОТЛИЧНИЦИТЕ ,живеем с по 200-300 лева.Но не сме кретени и няма да бъдем никога.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого бихте гласували за кмет на София?
Общо гласували: 22754
архив

Минка e при врачка:
- Ох, лельоо... двама са влюбени в мен, кажи ми... на кого ще му излезе късметът?
Метнала боба циганката и вика:
- Късмет ше има Пенчо... штот Бончо шта вземе.

няма нови новини
Днес: 48
hot
най-четени новини в момента
сега
1978
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
САМО В ПИК TV: Папи Ханс в скандална тройка с Галена и Тита - изпълнителят на "Кекс" обещал на пайнерката, но го направил с "антилопата" - ето кое...
x
САМО В ПИК - ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА: Козирозите блестят с възможности, трудности тормозят Овните и Близнаците
x