Вход
София
Времето в София 13 o C

Спомени от соца: Наш боен другар загина нелепо в казармата

Спомени от соца: Наш боен другар загина нелепо в казармата

Ток уби Върбан, докато електрифицираше ротната стая
на 29.03.2019
81689
7
Спомени от соца: Наш боен другар загина нелепо в казармата
Автор: "Ретро"
29.03.2019
7
81689

От 1951 до 1954 г. отбивах редовната си военна служба в новосъздаденото военно поделение 45590 в Кюстендил. Настаниха ни в сградата на гимназията, оборудвана за казарма. От войнишките години имам много хубави спомени, но този път ще разкажа за един тъжен, който не съм забравил и няма да забравя, докато съм жив.

След едномесечна подготовка ни изведоха на летен лагер в Осоговската планина. Разпределиха ни по роти и взводове към двата батальона. Аз попаднах в свързочната рота. Започнахме занятия. Изучавахме електротехника, радио- и телефонна техника. Запознахме се с апаратурата, с която разполагаше ротата. В занятията се открояваше един наш колега - Върбан Генчев Върбанов от с. Добрени, Дряновска община, намиращо се в околностите на гара Царева ливада. След приключване на лагера бе изпратен в дивизионната школа за радио- и телефонни техници в Дупница. След осеммесечно обучение се завърна в ротата.

Отново бяхме изведени на летен лагер. Върбан прегледа и подготви за работа наличната апаратура. До палатките на ротата бе изградена дървена ротна стая, оборудвана с маси и пейки. Там си почивахме през свободното време, провеждахме събрания и културно-масова работа. Един ден ръководството на ротата възложи на Върбан да електрифицира стаята, като вземе ток от наблизо минаващите проводници. Върбан се качва с кънки на дървения стълб, без да спре тока. Скача единият проводник. В това време едната кънка се подхлъзна, Върбан докосна двата оголени проводника и увисна безпомощен на стълба. Един наш колега сграбчи една дъска и удари с нея двата проводника. Те направиха късо съединение, бушоните изгоряха и токът спря. Свалихме Върбан от стълба безжизнен. С кола бе откаран в болницата в града. Към обяд съобщиха, че е починал. Уведомиха родителите му да чакат на другия ден на гара Царева ливада. Командването на полка ме определи заедно със ЗКПЧ на ротата капитан Недев да го транспортираме и да участваме в погребението. Натоварихме ковчега в един вагон и потеглихме.

Сутринта на 2 август 1952 г. влакът спря на гара Царева ливада. Пред нас се откри сърцераздирателна картина. Перонът на гарата беше изпълнен с много хора. Жителите на цялото село бяха дошли да посрещнат тленните останки на своя многоуважаван и обичан земляк Върбан. Натовариха ковчега на чакащата каруца. Скоро стигнахме близкото му родно село и гробищния парк. След поднесените от нас слова започна спускането му в гроба. То бе съпроводено с произведените от мен автоматични изстрели в чест на нашия добър приятел. Поуспокоихме близките му, сбогувахме се и си заминахме.

Тъгата и мъката по изгубения наш колега и приятел дълго съпътства както нас, така и останалите бойци от ротата. Разказвам този тъжен спомен отпреди 67 години. Ако има още живи от онова славно войнишко наше време, нека да си спомним за нашия добър боен другар, загинал нелепо, за да има светлина за неговите другари в казармата. Вечна му памет!

 

Пенчо Пенчев, Трявна

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Към кого изпитвате най-силно доверие?
Общо гласували: 29088
архив

- Като се напия с ракия и после не ме е страх от никого!
- Вярно ли? Даже и от жена ти?
- Ааа, толкова още не съм се напивал!

няма нови новини
Днес: 50
hot
най-четени новини в момента
сега
3366
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Младен Маринов обяснява за повишената битова престъпност в Хасковско - гледайте НА ЖИВО
x
САМО В ПИК: Топ астроложката Алена с пълен хороскоп - успехи за Близнаците в последния работен ден, Скорпионите пълнят джобовете
x