Вход
София
Времето в София 9 o C

Спомени от соца: На всяка къща пишеше „Образцов дом”, селото процъфтяваше

Спомени от соца: На всяка къща пишеше „Образцов дом”, селото процъфтяваше

на 24.12.2018
65351
40
Спомени от соца: На всяка къща пишеше „Образцов дом”, селото процъфтяваше
Автор: "Ретро"
24.12.2018
40
65351

Имам много поводи за гордост от родното ми село Бъркач. По времето на социалистическа България то претърпя огромно развитие. Изграждат се ТКЗС, 7 полеви бригади, започва колективното обработване на земята и механизацията. Повишават се добивите и жизненото равнище на населението. Развива се зърнопроизводството, животновъдството, зеленчукопроизводството, овощарството. И особено лозарството – огромни масиви са засадени с лозя. Това беше нашата гордост. За пръв път бе установена автобусна връзка с областния град, както и до София.

През тези години образованието беше на високо ниво и ползотворно. В двуетажната училищна сграда имаше 7 учебни стаи – във всяка по 30-35 ученици. Децата бяха дисциплинирани, любознателни и амбициозни. Учителският колектив – високо подготвен професионално. През тези години малък процент не завършваха средно и висше образование.

Строяха се обществени сгради, нови къщи с красиви стобори и железни порти, зеленчукови и цветни градини в дворовете. Бъркач бе първото асфалтирано село в областта. Беше на първо място в проведения Национален преглед по благоустройство и хигиенизация на селата. На всяка порта в селото имаше табела „Образцов дом”.

След този възход, сега при „демокрацията”, положението е печално. Обезлюдяване, унищожено животновъдство. В лозовите масиви – бурени и тръни. Много красиви къщи – разбити, ограбени и закупени на безценица от братята роми. Някои поддържат недвижимите имоти, но в по-голямата част само след месеци настава пълна разруха. Училището, отдавна закрито, изглежда като след военни действия. Банята – също. Ветеринарната лечебница – тръни и бодили.

Циганският етнос ежедневно се увеличава. Неграмотни, безработни, а във всеки дом – кон с каруца и леки коли. Малка част са с книжки за управление на МПС, останалите „шофьори” – без свидетелства. Битовата престъпност е тяхно ежедневие. Не посещават училище, не работят. Куриозът е, че някои деца, вече в трети, четвърти, пети клас, не знаят да четат и смятат. Но преминават в следващ клас.

Разрушени улици, домове, обществени сгради... Бъркач, моята гордост, сега е моята мъка и горест.

  

Илия Андреев, с. Бъркач, Плевенско

 

Сподели:
Напиши коментар »
(40)
1
Прекрасно написано,това е болката на цял един народ.Циганите настъпват,българите отстъпват.Съсипия и скъпотия навсякъде.Единствен един дебеловрат управник намира,че живеем в рая под 10-годишното му съсипващо управление.Ръководен от девиза:"След мен и потоп",гледа само как той и шайката ,дето му облизва задните части,да се задържат на държавната хранилка и краденето да продължава.А на България никой не може да отнеме последното място по качество на живот и доходи,затова пък оглавяваме трайно всички негативни класации.
2
И на нашета вата имаше табела ОБРАЗЦОВ ДОМ ,макар къщата да. Бе от слжмени кирпичи . И Аз се гордеех .vbvx
3
Така беше. Сега като отида вв моето родно село- град Меричлери,където съм роден и учил, в гърлото ми засяда буца и ми идва с глас да плача.РАЗРУХА И БЕЗЛЮДИЕ!!!
4
Образцова комунистическа кочина с миризливи прасета.
5
Какво се оплаквате нали точно при социализма бе заложена циганската бомба. Преди циганите си знаеха мястото и проблем нямаше. При социализма станаха важни а сега вече са като отвързани от синджир.
6
"Трагедията тепърва започва".
7
Миризлива е на майка ти путк-та от която си се пръкнал !!!
8
Илия Андреев , червен боклук, защо не пишеш нещо и за заплащането по това време на робите на село градящи социаЛИЗЪ МА и комуни ЗЪМА на Правешкия сатрап ? Надница от 1,50 / един лев и петдесет стотинки / как ти звучи ? И това за блъскане на полето по 10 часа -- до тъмно ! И сега вие червената кал ,че пенсионерите бедствали с по 200 лева пенсии !! А тогава като получаваха по 30 лева пенсии защо не ревяха ?
9
Ама с тези НАДНИЦИ по ! и 50 лв селата се напълниха с нови двуетажни къщи с леки коли -макар и лади и най вече с ДЕЦА бе боклук !!!
10
Аналнозачената червена отрепко ,къщи и първобитни лади и москвичи си накупиха скотовете , но не знаеха какво е почивен ден -- от нивата се връщат убити от черен труд и започват отначало в двора си да храни животинки , че иначе на магазина няма нищо -социализъм ! И така , докато напълни трапа на 60-65г ! Да не говорим , че не си е позволявал курорт или други капиталистически глезотии - те бяха само за партийните секретари и кур.вите им -секретарки !!
11
Тоя дето е писал разказа да попитам къде са му децата и ако направим едно ткзс дали ще ги остави да работят в ткзс то .Тия спомени когато бяхме млади сме ги чели и слушали И да се гордеем че имало 7 полеви бригади с лопати на рамо Заради такива тъпи комуняги които ни управляваха сме на това дередже
12
отговор на коментар
Браво на 8 коментар -Тия са толкова тъпи и не разбират че заради малките заплати в ткзс не останаха хора по селата И в повечето села след 1980 гд не се раждаха деца защото комунистите с тяхната политика за индустриализация умишлено заплатите на село бяха два пъти по малки от града
13
Бла бла бла, българското селото процъфтяваше, докато БСПеерастите не направиха от младите селяни пролетариат, и ги натикаха в панелки по градовете, като в концлагери за евтина работна и послуша ръка. След като взеха земята на дедите им, което и турчин не го е правил, и ги натикаха насила и с бой в ТКЗСто, под мракобесното ръководство на местния червен феодал ”партиен секретар”, това беше началото на края, на българското китно село..
14
Да живеехме като в приказките от хиляда и една нощ.изплуваваха на гребена вълната подлеците,крадците,тъпите ,мързеливите-изметта живяла върху нашия гръб.България надживя себе си във възхода си .Абе измед душманска,абе лалугер вонящ с омразата си настъпва твоя последен валс.Изтанцувай го!Видовия ден чука на портите ти ,гадино герберска-фашистка!!!
15
Кой днес ще иска да живее в такъв "Образцов дом"? Нещо ни нараснаха потребностите. Колкото до морето и почивките - виж задръстванията по магистрали и гранични пунктове. Вярно е, че голяма част от пенсионерите са зле. Но не са зле от вчера. Така са открай време. Лошо наследство от социализЪма.
16
отговор на коментар
По полето тогава, се работеше с механизация, поддържана от МТС на съответното стопанство. Не знам по кое време визирате надница от 1.50 лева и "Блъскане на полето" по 10 часа на ден. Да приемем, че е вярно, но по същото това време, Родителите на съпругата ми, "робите на село", са построили къща, изучили 2 деца и то така, че да се гордеят с тях. И, повярвайте, НИКОГА не са се чувствали нечии "роби".
17
Че живейте си на село, кой ви пречи аграрни синове...
18
Не на всяка,къща,имаше''образцов дом'',не навсяка.
19
Защо не останахте в образцовите си домове, а налазихте по големите градове и в забранените по ваше време държави?
20
При соца си живеехме бе хора къде са ония години.
21
Сега ОБРАЗЦОВ ДОМ пише само на определени от вожда ни къщи. Казват , че една от тях е в Банкя , а поне 6 други са в София / подарък за Цецо от тъщата /. Говорят , че и Делян Шиши е в списъка заедно с хора от шайката. Но сигурно това са клевети.Да бъдем позитивни !
22
Да бе,образцов-без канализация,без водопровод а с кладенци,без баня и тоалетна,или с помийни ями....,външни тоалетни... РАЙ КОМУНИСТИЧЕСКИ.
23
Много има да се пише за червения режим.Опашките от 4часа сутринта за мляко ,за хляб.Най-"лесно " беше по празници,не можеш да намериш месо,за Новата година сме оставяли без кори за баница.За плодове въобще не се говореше.За селото всеки го знае но си мълчи.Пенсиите бяха по27 лв,от няма и къде по късно ги вдигнаха на 36лв.А защо няма днес хора на село ще питате комунистите,които насила ги изгониха ,като им отнеха собствеността.Учението също беше на висота,но сега тези които изкараха това учение си хвърлят парите и златото през прозореца от много ум.
24
По времето на комунизма учениците бяха едни зубрачи,зомбирани,неподготвени за живота.
25
КОМУНИЗЪМА НИ ОБУЧАВАХА ПО КОМУНИСТИЧЕСКА МЕТОДА.БОЙ ПО ГЛАВИТЕ С КАРТИ И ДНЕВНИЦИ,УЧИТЕЛИ-КОМУНИСТИ,КОИТО НИ ВТЪЛПЯВАХА,ЧЕ АКО ИСКАМЕ НЯКОГО ДА УБЕЖДАВАМЕ В КОМУНИЗЪМ,ПЪРВО ТРЯБВАЛО ДА Р.ПРОВЕДЕМ РАЗГОВОР С НЕГО,АКО НЯМАЛО ПОЛЗА,СЕ ВКЛЮЧВАЛ МЕТОДА НА УБЕЖДЕНИЕТО,АКО И ТОВА НЕ ПОМОГНЕЛО,СЕ ПРИЛАГАЛ МЕТОДА НА ПРИНУЖДЕНИЕТО.САМИ СИ ЗАДАВАЙТЕ ВЪПРОСА И СИ ОТГОВАРЯЙТЕ,ЩО ЗА УЧИЛИЩЕ БЕШЕ ТОВА,СУТРИШНИТЕ ГИМНАСТИКИ,НАРОЧНО ПРОВЕЖДАНИ ВЪН НА СТУДА,В РЕЗУЛТАТ СИ ДОКАРАХМЕ МНОГО ДЕЦА ПНЕВМОНИИ....И ТН И ТН....СТРАХОТИЯ
26
Тука е пълно с такива които като се върнели в родното си село и им се късало сърцето.Ами от къде се връщате бе юнаци? Защо сте го напуснали.Само бабите с мотиките на рамо и бригадира с каскета бяха останали в селата в края на 70те.На село работа за младите НЯМАШЕ!!! Няколко трактористи,комбайнери и шофьори бяха останали.Всичко младо беше в близкият малък или в големият окръжен град.И когато бабите и дядовците ,майките и бащите си отидоха от този свят полека лека селото опустя.И това е отпреди 30-40 години А и на днешното село не са нужни 100-200 души с мотики,вили и лопати.нито онази ниска степен на механизация и допотопната руска техникаВижте къде отиде света и какви възможности дава съвременната техника за фермерите по светаКолко души какви площи обработват,или колко животни гледат.Тези ,,села" не са ,,онези села" и без ,,Образцов дом" са по-образцови от нашите.Който ходи по света вижда къде отиде той и къде сме ние ,строейки ,,зрелия социализъм" наречен накрая -НЕДОНОСЧЕ от Генералният секретар.Не бъркайте носталгията по младоста със реалноста до която ни доведе този ,,безплатен рай"
27
ПИК ВИЕ СТЕ НАЙ ПРОДАЖБАТА МЕДИЯ. ДА ГО ДУХАТЕ
28
" Процъфтяваше" селото защото в града без "жителство" нямаше право нито на работа,нито на жилище. И хората пак намираха начин да се измъкнат. Затова още през седемдесетте години цели села опустяха. Затова през 1982 година партията даваше пари на тези които се заселят в обезлюдените села. Доста мошеници се възползваха вземайки парите и неизпълнявайки договора. Голямо процъфтяване падна!
29
Образцов дом, селото процъфтяваше, тоалетните на двора - като през 1899 г.
30
Разбиха българското село трайно без изгледи за корекции Да живеят монополистите и олигарсите.
31
По горе един Георги Петров - имаше такъв, викаха му всички Гошо Тъпото, случаят сигурно е същият, пише,че "сега младите скитали по света немили-недраги" И КАКТО СКИТАТ НЕМИЛИ-НЕДРАГИ, ПРАЩАТ ВСЯКА ГОДИНА ПОНЕ ДВА МИЛИАРДА ЕВРО В БЪЛГАРИЯ! Голямо скитане ще да е, голяма мъка и бедност. Гошо, Гошоооо, счупи тъпомера !
32
Едно време специално подбрани работеха в Либия-наричаха ги либийците роби,защото им прибираха паспортите,парите им бяха толкова малко ,че либийците ни се чудеха за какво работим.Половината от парите заминаваха директно за СССР,защото не можехме да си изпълняваме квотата с наше производство,по същата причина се работеше и в другите арабски страни и в Коми,където изсичахме заразената от бръмбари тайга.
33
Най точна,оценка,преценканомер23.
34
А ти знаеш ли как се изкарват тия пари бе идиот ??? Ама теб и идиот да те нарекат пак ще ти е комплимент тъпанар такъв !!!
35
отговор на коментар
Нас ни учеха .че в Гърция и Турция хората при капитализма умират от глад .защото нямали ТКЗС. И какво се оказа - че те имат и трактори и напояват земята и обработват всяко парче земя и то супер доходоносно и успешно. А ние с нашата соц.индустриализация- обезлюдихме селата и съсипахме за векове селското стопанство. А мечтите за ТКЗС са ..... а бяхме млади.... ама не сме...
36
И каква ерекция имашее.....
37
КАТО ЧЕТА ТАКИВА ИЗМИШЛЬОТИНИ СЕ....ПЪРВО нямаше по смотано селско стопанство от тогавашното-100%ДЪРЖАВНО, защото се крепеше на БРИГАДИ от войници, студенти и държавни чиновници под строй по график, ТОВА ГО ДОКАЗА ВРЕМЕТО СЛЕД 1990 Г КОГАТО СПРЯХА БРИГАДИТЕ И СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО СЕ СГРОМОЛЯСА ТА ДО ДНЕС ЗА РАЗЛИКА ОТ ТОВА В УНГАРИЯ, ЧЕХИЯ, СЪРБИЯ, МАКЕДОНИЯ И т.н. КЪДЕТО ХОРАТА СИ БЯХА ЗАПАЗИЛИ ПО ВРЕМЕ НА СОЦА И ЧАСТНИТЕ СТОПАНСТВА
38
ТКЗС-то го направиха за да може паттийният секретар да краде и да носи на номенклатурата рушвет, за да си седи на това място, защото направиха партийни най-неграмотнитем но верни на партията. Айде бай Илия като ще си спомняме, да си спомним всичко. И на моята къща вместо Образцов дом написаха КУЛАК. И ми взеха всичко с бой. А, сега бай Илия какво ще кажеш. Ама ти сигурно си бил от власт имащите и за това квичиш. Неграмотни мързеливци, това са били ръководителите след 9-ти. Анадънмо Илийчо.
39
жалки комунистически нещастниции
40
отговор на коментар
тошо го каза-цоциализма е едно НЕДОНОСЧЕЕ
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого бихте гласували за кмет на София?
Общо гласували: 22761
архив

Минка e при врачка:
- Ох, лельоо... двама са влюбени в мен, кажи ми... на кого ще му излезе късметът?
Метнала боба циганката и вика:
- Късмет ше има Пенчо... штот Бончо шта вземе.

няма нови новини
Днес: 51
hot
най-четени новини в момента
сега
1936
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
САМО В ПИК TV: Папи Ханс в скандална тройка с Галена и Тита - изпълнителят на "Кекс" обещал на пайнерката, но го направил с "антилопата" - ето кое...
x
САМО В ПИК - ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА: Козирозите блестят с възможности, трудности тормозят Овните и Близнаците
x