Вход
София
Времето в София 17 o C

Спомени от соца: Нямаше гладни и безработни, никой не ровеше в кофите

Спомени от соца: Нямаше гладни и безработни, никой не ровеше в кофите

на 12.11.2017
87276
41
Спомени от соца: Нямаше гладни и безработни, никой не ровеше в кофите
Автор: "Ретро"
12.11.2017
41
87276

Завърших две висши безплатно, изучих умни и възпитани деца

Пиша по повод статиите „10 причини да не изпитвам носталгия по НРБ” и „Пионерите не обичаха Димитров и Ленин, а Винету”, публикувани в „Ретро” от читатели на вестника. Останах учудена от писанията на някого, който си позволява да плюе, съска и пише гнусотии за нашата родина.

Ще му кажа - ти, скъпоплатено мекере, може би си чел само „Винету”. Защото нямаш умствен заряд за класиката, за родните писатели и поети. Такива хора са готови да продадат миналото на България.

Не си ли си помисля въпросният автор, че има още живи свидетели на времето, което се опитва да черни. Къде беше ти, когато държавата се изправяше и отърсваше от последствията на войната и започваше нейното съграждане.  Всички малки и големи с ентусиазъм се включваха за изграждането на нашата държава. Нямало това и онова. Е, как ще има, като всичко беше опустошено. Изглежда си пропуснал важни моменти от новия живот, когато във всеки селски двор вече имаше по две леки коли, ама все нови, а не като сега само за скрап. Имаше работа за всички и човек за човека бе брат.

С конкурс бях приета да уча в образцовия механотехникум в София. Завърших и висше образование във ВМЕИ със специалност ДВГ (двигатели с вътрешно горене). После и педагогика. И всичко това безплатно. Целия си трудов живот съм била учител по ДВГ. Изучих децата на половин България по двигатели и автомобили. Имаше безплатно образование и медицинско обслужване. Завършваха умни, интелигентни, възпитани и ученолюбиви деца.

Къде е сега цветът на нацията? Няма ги в България. Платени клакьори от Запада кряскаха и подскачаха и прогониха децата извън родината. Навъдиха се убийци, крадци, мошеници, джебчии, наркомани, ислямисти и долни твари, които преди не вирееха. Нямаше безработни, нямаше гладни, които да ровят по кофите. Нямаше го този нравствен упадък и тази проституция. Филми с убийства заливат всички екрани - няма тема, няма възпитателна нишка. Агресия ни залива още от детските градини, училищата и всички сфери на живота на българина. Стига! Накъде сме тръгнали? Няма ли достойнство, гражданска отговорност и любов към родината...

 

 

Йорданка Иванова, София

Сподели:
Напиши коментар »
(41)
1
Доходите бяха изравнени. Партийната върхушка само един калпак хора ,-)
2
Абсолютна истина, спестени са обаче други подробности. Доносниците, табутата, които не бяха никак малко, бях на 7-8 години, когато един милиционер дръпна картичката на Бийтълс, която ми дадоха като награда на едно стрелбище, скъса я пред мен и конфискува всички снимки на западни изпълнители. Изгори ги зад стрелбището. Напук на това, станах музикант, свирех западна музика, бяхме прибирани неведнъж в НМ, биеха ни, стрижеха косите ни, късаха дънките ни... дълго е за описване, накратко - беше ад за инакомислещите, а сега пък е глад за обикновените хора, а за нас бастуните - не ми се говори...
3
Беше ужасно време, с безброй забрани и липса на елементарни неща. Само много интелектуално ограничени хора които не осъзнаваха че са лишени от свободен достъп до света и културата бяха доволни.
4
Ще ти повярвам, ако в София прецапаш самичък пеша от зала Универсиада до Триъгълника през нощта, и поне останеш жив.
5
Никъде не съм писал че сега ми харесва и съм доволен.
6
ДОЛУ БСП ------ ВСИЧКИ В ЗАТВОРА
7
ДОКУМЕНТАЛНИЯ ФИЛМ ЗА СЕВЕРНА КОРЕЯ. ЗОМБИРАНА ЗЛОВЕЩА КОМУНОИДНА РЕЛАНОСТ ЗА КУЛТА КЪМ ЛИЧНОСТТА. ТАКА БЕШЕ И ПРИ НАС.
8
Тази картина от Соца може да се види вднешно време в Българските затвори,а именно всички работят там официялно няма наркотици всики са нахранени ,но са Затворени!
9
Пичове от 6 и 7 коментар, това, че не сте си пили хапчетата тази вечер е ясно, но изглежда и сте гладни. Мога сега да ви нахраня и двамата набързо, затова не си навирайте грозните мутри където не трябва.
10
Брей ,брей !!! Че то (ако вярваме на "другарката" ) - било си истинска рай ,а ?! Ама ,я да направим сметка - средна заплата 150 (сто и петдесет) лева (стигаше до максимум 250 лева) ,една Жигула - 5100 лева ,един апартамент (панелка ,двустаен) 25 000 лева ,за Жигулката се чакаше 20-25 години ,а за апартамента - когато "ти излезе късмета" ,ракията "академик Неделчев" Гроздова обикновена - 4.30 лв. ,уиски (ВАТ 69) - 16 лв. , "Борото" - 3 лв. ,цветен телевизор (съветски - 100 килограмов) - 1000 лева ,магнетофон (Унитра) - 560 лева ,колело "Балканче" - 95 лева ,луканката (когато я има) - твърдо 12 лева и пр. и пр (правете сметка ,че всичко гореизброено се купуваше само с връзки или/и с рушвети). Та - това (дето го твърди "другарката" - с двете нови коли по селските дворове и т.н.т.) го имаше само в репортажите на"По света и у нас" ,когато ни "убеждаваха" .колко сме по напред от "прогнилия" Запад . Аман от демагози !
11
''Доходите бяха изравнени...'' ............................................................................................................................................................. Нещо сте се объркала драга! Дори в едно училище учителите с висше и тези с полу-висше образование бяха с различни заплати!
12
И ние помним! През м,май 1974 година правих сватба и веднага внесох 1500 лева в Мототехника вноска за кола! Без връзки, рушвети и др. подобни на 06.08, 1977 година получих покана да отида и си закупя "ЛАДА 1200". И струваше 6100 лева, а не 5100 лева!!! А панелните блокове по това време струваха НАПОЛОВИНА от това което посочваш! И то по многостайните! И ние помним ! Аман от демагози !
13
Уважаеми ,очевидно си си получил колата по линия на ЦК на БКП ,ние "простосмъртните" чакахме за ВАЗ 2101 по повече от 20 (двадесет) години ,аз не издържах (вноската ми в софийската "Мототехника" беше от 1974 г. ) и през 1985 г. си купих полско Фиатче 650 (то струваше 5100 лева а не Ладата - моя грешка) ,така че - не на нас тия ,моля . Но добре помня (разбира се) ,че със съответна бележка от ЦК ,др. Жан Методиев (шефа на "Мототехника" ) даваше коли без ред ,имаше и Рено 5 ,имаше и Мазди 323 (ама - само за децата на членовете на ЦК и Политбюро),така че (наистина) - стига демагогия !
14
Дивотии имаше по онова време доста, но те не са били повече от сегашното "демократично" време! Тогава решетки имаше само на банките, а сега първите етажи са превърнати на затворнически килии! Тогава през деня не си заключвахме вратите, а сега се заключваме с по няколко ключалки!Тогава за убийство се даваше смъртна присъда, а сега убийците ги номинират за "човек на годината" и реват за "човешките им права". Мога да изреждам до утре, но засега толкова!
15
За простолюдието купонна система, за партийците корикоми и благата. По времето на соца имаше празни витрини на магазини, и всеки имаше конфу за да си самоиздържа. Народа беше еднакво беден и гладен, както сега при Ким Чен Ун, а тези дето бъркаха по кофите, биваха изпращани във Блене или въдворявани в Страндажа Сакар. Другото писано от червените тролове, е БСПеерадска пушилка. Щом е било всичко цъфнало и вързало, защо именно БСПдирастията направи преврата, срещу техния мангал Тато. Все още сме живи и помним Комунистическото иго на комунистите, които клаха и грабеха тоя народ, както турчин не го е клал и грабил. Сега това правят децата и внуците на комунистите, водени от крадливата шунда Сланинова..
16
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
17
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
18
Такива като теб трябва да се убиват. Ти не само си дебил, ти си непоправим дебил. Нещата, които ти описваш по твоя си начин са меко казано писания на Л.У.Д. В момента българите живеят в пъти по-зле от тогава. Ако тогава всеки задоволяваше жизнените си потребности, то сега тази привилегия имат единствено щатните, влачейки доходите си от държавната хранилка. ГЕРБ е партията майка, която скри шапката на БКП. Еднолично управление, сливане на партията с държавата, облагодетелстване на членовете на ФЕРБ, партията контролира съд, прокуратура, назначава послушници във всички сфери на властта. ТОВА УВАЖАЕМИ БЕШЕ ПРИСЪЩО НА БКП. В момента ГЕРБ е истинския заместник на БКП с още по мерзки черти. ТОВА СЕ НАРИЧА КОМУНИЗЪМ... КОМУНИЗМЪТ НА ГЕРБ И ЛИДЕРА МУ - ПРЕСТЪПНИКА boko (СПРАВКА - БЯЛОТО ПОЛЕ В БИОГРАФИЯТА НА boko ПРЕЗ ГОДИНИТЕ 1990-2000). ВСЪЩНОСТ БЯЛОТО ПОЛЕ Е САМО ЗА ДЕБИЛИТЕ, ИНФОРМАЦИЯ С КАКВО СЕ Е ЗАНИМАВАЛ ПРЕЗ ТОВА ВРЕМЕ ИМА МНОГО В ИНТЕРНЕТ. А ДА НИ Е ЧЕСТИТ СЪВРЕМЕННИЯ КОМУНИЗЪМ НАЧЕЛО С ДР. bokoБЪЛГАРО/УБИЕЦА.
19
"...Щом е било всичко цъфнало и вързало, защо именно БСПдирастията направи преврата, срещу техния мангал Тато..." ............................................................................................................................................. Само дебилите не разбраха защо ГОРЕПОСОЧЕНИТЕ направиха преврата!!! Не за добруване на нароида, а за да могат да крадат БЕЗНАКАЗАНО1 Което се и случи!
20
Типична форма на мътене на и без това объркания от 75 години мозък на българите. Всичко е фасада, зад която наднича грозното лице на диктатурата и престъпността, налагана вече толкова години. До един нормалните хора или избират да станат като престъпниците от бившата комунистическа партия - мутри, милиционери и "магистрати" или да си "бият шута" извън пределите на тази жалка и престъпно формирана държава. Няма човек във властта, който да не е от червен сой и род, няма добър бизнес, който да не е ръцете на децата или на самите червени изроди. Партии, общини, държавна власт, съд, МВР, военни, медии, топъл бизнес ... всичко е в ръцете на комунистическата мафия, боядисана като "патриоти", "демократи", "турци" . Самите червени изроди в БСП, даже те, са по-капиталисти от мутантите на ДС в държавата, защото те са лордовете, кръстниците и гвардията на изроския ни обречен живот. Никога в РБ няма да има демокрация и свобода, защото това е функция на интелигентността, а тази държава, населена и управлявана от червени мерзавци, в която даже училищата са инкубатор на простащина и простотия, на неграмотност и насилие, а университетите червена печатница на пари за изроди като професор Гестапото или оня неграмотен помак доц. Алексей мучащият изрод. Църква, духовност и култура са окупирани от най-долната паплач, родена в дебрите на ДС и плямпаща за Бог, че ако имаше Бог другари комунисти и ДС кадри, отдавна да беше затрил тази територия, населена от няколко стотин хиляди мръсни и долни червени, човекоподони дебили.
21
Ревете от онова време ама си беше добре. Човек знаеше че е защитен по всякакъв начин- армия , милиция , лекари, пожарна. Имаше храна и всичко от пъра необходимост. Имаше ред и работа за хората. Е имаше инедоволни ама тях ги оправяха лесно. Нямаше хора да бъркат покофите и да те убият ей така за кеф , за 2-3 лева. Имаше добро образование , здравеопазване и какво лине. Или иначе казано: „ПОЧТИ КАТО СЕГА”.
22
и всеки работник почиваше годишно 6 месеца на море, 6 на балкан.
23
и всеки работник почиваше годишно 6 месеца на море, 6 на балкан.
24
Живеехме добре ??Но същите тези който говореха за Братство и равенство какво са правили???? Членовете на ЦК на БКП още 1962 година са получавали САМО ЗА ХРАНА ПО СКРОМНАТА СУМА ОТ 900 ЛВ . Или 10800 лева ГОДИШНО да се има в предвид,че за тази сума приспадане за данъци не е имало Последните данни за минимална работна заплата са от 01.10. 1966 година и тя е била 55 лв. или годишно 660 ЛЕВА.КАКВО ИЗЛИЗА НАКРАЯ ? ЧЛЕНОВЕТЕ на ЦК на БКП СА ВЗИМАЛИ САМО ЗА ХРАНА ЗА ЕДНА ГОДИНА ТАКАВА СУМА ЧИЕТО РАВНОСТОЙНОСТ РАБОТНИКА С МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА ЩЕ ПОЛУЧИ ЧАК СЛЕД 16 ГОДИНИ РАБОТА. ЕТО КАКВО Е БИЛО РАВЕНСТВОТО И БРАТСТВОТО НА КОМУНИСТИТЕ !!!!!!!!!
25
Само които са живели в ония времена могат да знаят че имаше подредена държава и живота въпреки някои ограничения беше много по спокоен от сега Показателен е примера само на това че новопостроени къщи по градове и села никнеха като гъби както и училища детски ясли и градини болници Масово се асфалтираше изграждаха се площади и детски площадки заводи и предприятия които осигуряваха работа на всички и още много придобивки Не напразно е казано че това което е построено тогава сега не може да бъде дори боядисано И най важното-ИМАШЕ ДЪРЖАВА за разлика от сега
26
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
27
ДА НАИСТИНА БЕШЕ СПОКОЙНО И ЗАЩИТЕНО НО....... САМО ЗА ЕДНА ДУМА ИЗРЕЧЕНА НЕПРАВИЛНО / НЕ ПО ПАРТИЙНО / НА ДРУГИЯТ ДЕН ИЗЧЕЗВАШ . ЗАТОВА ВСИЧКИ СТОЯХА МИРНО . ДА ОТИДА НА СВИЖДАНЕ НА СИНА ИСКАХА ОТКРИТ ЛИСТ . НО.. ЗАВИСИШЕ ОТ ДР. ПАРТИЕН СЕКРЕТАР . И АКО НЕ СИ В ДОБРИ ОТНОШЕНИЯ С НЕГО /... ЗАБРАВИ . ДО 89 Г. ВСИЧКО БЕШЕ В ТЕХНИТЕ РЪЦЕ . ДОРИ В ЗАВОДИТЕ И ПРЕДПРИЯТИЯ ТЕ КОМАНДВАХА . ТЕ ХОДЕХА НА ДОКЛАД В ГОЛЯМАТА КЪЩА . .....И НАКРАЯ КАКВО ... 19 МИЛИАРДА ВЪНШЕН ДЪЛГ . , АПКта ДЗСта , ТКЗСта , ПРЕДПРИЯТИЯ И ЗАВОДИ С МИЛОНИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ . КРЕДИТИ ОТ БАНКИ , ФАЛИТИ .. А ОСТАНАЛО ЦЯЛО ПРИВАТИЗИРАНО ОТ ЧЕРВРНАТА МАФИЯ .. Р. ОВЧ, Г. ГЕРГОВ , КУРЧУ . , КУРНЕЛЧЕТО СЛАНИНКОВА / която в момента е много претиснена за проверките от приватизацията / ДР. ГОЦЕ . КАЗВАТ ЧЕ НА ИЗТОК БЪЛГАРИЯ ГРАНИЧАЛА С БРАТЯ ОРЕМЯНОВИ И Г. ГЕРГОВ ЗАГРАБИЛ ПЛОВДИВСКИЯ ПАНАИР ПОДАРЕН МУ ОТ СЕР-ГЕЙ , ГОЦЕ И СЛАНИНОВА, ПО ТОВА ВРЕМЕ ШЕВ НА БОРДА НА ДИРЕКТОРИТЕ ./ ТОЕС ДЪРЖАВАТА / . ..НЕЩО ДА ДОБАВИТЕ ДР. ИВАНОВА ...
28
kvo e be,GOGO, sashtata rabota,samo che vmesto part.sekretari - gerbadjii,vmesto bai Tosgo - Vinety. I dvamata negramotni i neobrazovani,pardon vtoria e pojarnikar,za takav me se iska akal...
29
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
30
ДОЛУ комунизЪма
31
Нека чуем Б. Борисов какво ще каже по въпроса ! Бащицата е живял и тогава , че дори е бил член на БКП от 19 годишен. Какво ли ще сподели ?
32
На никой ли не му идва в ума, че може да не се е крало, щото не е имало какво да се открадне. Нямало е безработни щото никой не е работил както трябва и по кофите никой не е ровил, щото нищо нямало да намери
33
Помня, през осемдесетте сложиха едни жълти кофи, пак от тия кръглите, но боядисани и с рисунка на прасенце: за помия за свинекомплексите. И българинът почна да хвърля вътре шчупени стъкла... Но короната на историите е когато вътре се намери, един приятел на баща ми, следовател го разследваше това, циганите го убили и го хвърлили в жълтата кофа с прасенцето... Вам лъжа мене истина. Ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха, ДА!!!!
34
Някъде зад кино "Аура". Ха ха ха ха ха ха ха ха ха, ДА!!!!
35
И АКО НЯКОЙ КАЖЕ, ЧЕ ТОГАВА НЕ СЕ КРАДЕШЕ Е БИЛ КЬОРАВ,ГЛИХ И НЯМ.САМО ЧЕ СЕ КРАДЕШЕ ДЪРЖАВНО И МУ ВИКАХА ВРЪЗКИ И РАЗМЯНА, СТРАШНО МНОГО СЕ КРАДЕШЕ,НАПРИМЕР В ЦИГАРЕНАТА ВСЕКИ МЕСЕЦ ИЗЧЕЗВАХА ПО ПЕТ ТОНА ЦИГАРИ, ОТДЕЛНО ДЕТО ДИРЕКТОР, 3 ЗАМЕСТНИЦИ ,ПАРТИЕН И ГЛ.СЧЕТОВОДИТЕЛ ИМАХА ПРАВО ДА ПОДАРЯВАТ ЗА ПРЕДСТАВИТЕЛНИ ,ТА ПО ТОВА ВРЕМЕ ПО КРАДЛИВИТЕ СИ НАПРАВИХА БЕЗ ПАРИ ВИЛИ, АПАРТАМЕНТИ И СКЪТАХА ПАРИ ТА И СЕГА СА СИ НАГУШЕНИ
36
ХА ТАКА! А сега някой да изскочи и да разкаже как е крал от Цигарената... Ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха, ДА!!!
37
Който плаче за комунизъм да отиде в Северна Корея, там го има в изобилие. А може и в Русия и там е комунизъм. Сега поне има свободно движение на хора. кой ви спира, отивайте, ще бъдете защитени, ще имате работа, държавата ще се грижи за воас и каквото още се сетите.
38
Всички носталгици да вървят при Тато в соц Рая НЕМЕДЛЕНО,ЧЕ МИРИШАТ НА ДЪРТО И НА МЪРША
39
Тогава всички бяхме еднакво бедни и само червената върхушка си живееше райски!!!!!
40
Със сегашните богаташи ( безделници ) трудно ще се надвикате ! Който е живял по онова време , като честен трудов човек знае , че тогава си беше по добре от сега и то в пъти ! Сегашния капитализъм е супер за капиталисти и мошеници ! За народа , соца е без съмнение по добър !
41
40) Да де, то затова Партията и Държавата са на това дередже. И в двата случая върхущката е сфикнала да мисли, че временните неща са най-трайни, но не се знае знае ли се. На секое нещо му се види края. Дамммммммммм...................
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого бихте гласували при парламентарни избори днес?
архив

Двама психолози обменят опит:
– Като ми дойде нов пациент, винаги го питам дали играе шах. Ако не играе –
казвам му да започне активно. Ако играе – казвам му веднага да спре.
– Защо?
– И аз не знам защо, но помага в 80% от случаите.

няма нови новини
Днес: 319
hot
най-четени новини в момента
сега
2704
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: След екшъна в Сливен, вътрешният министър категоричен: Няма да позволя нападение над полицай
x
Мамят ни по 7 начина в нета
x