Вход
София
Времето в София -4 o C

Спомени от соца: Разглобявахме калашници и тичахме с противогаз

Спомени от соца: Разглобявахме калашници и тичахме с противогаз

на 28.12.2019
92637
36
Спомени от соца: Разглобявахме калашници и тичахме с противогаз
Автор: "Ретро"
28.12.2019
36
92637

Предметът „Начално военно обучение”, известен като НВО, беше заложен в учебните програми на учениците от 9. и 10. клас, а в часовете се провеждаха занятия по ориентиране, първа помощ, действия при аварии и други полезни за оцеляването умения. Преподавателите бяха офицери от запаса с педагогическа квалификация.

В началото на всяко лято пък се провеждаха  военно-полеви лагери. Раздаваха ни зелени униформи, подобни на военните, след което ни разпределяха на групи, всяка със свой взводен командир. В ранни зори лагерниците се строяваха на плаца за сутрешна проверка, а после започваше строева подготовка и усвояване на широк набор от умения. В специализираните кабинети се изучаваше устройството на основните видове оръжие и се провеждаха занятия по химическа подготовка, боравене с радиотехника и др.

Инструктори от ОСО пък бяха ангажирани със занимания като стрелбата с малокалибрено и бойно оръжие, в която момчета и момичета участваха наравно. Едно от най-недолюбваните мероприятия беше разглобяването на автомат „Калашников“ за норматив и бягането с нахлузен противогаз. А в края на всеки курс имаше изпити по съответните дисциплини.

Военно-полевите лагери по НВО съществуваха до избухването на демокрацията, когато военното обучение беше премахнато от програмата в училищата.

Сподели:
Напиши коментар »
(36)
1
Такава яка военна подготовка направиха на младото поколение, че 89 година без един изстрел свалихме гащите. Безславно загубихме студената война.
2
ВОЕННОТО ОБУ4ЕНИЕ СИ БЕШЕ ОК МН МН ХУБАВИ СПОМЕНИ А ГАЩИТЕ НИ ГИ СВАЛИ ЮДА С БЕЛЕГА НА ГЛАВАТА
3
Безнадеждна работа беше байТошовия комунизъм. На всеки българин, от бебето до пенсионера, да бяха дали по един Калашник, крайния резултат щеше да е същия. Пълен провал на зрелия и презрял комунизъм!
4
1 И 2 ОЩЕ ИМ ДРЪНКАТ ПЕТОЛЪЧКИ В ПРАЗНИТЕ КОМУН. ПРАЗНИ КЪРТУНИ
5
За втори път публикувате снимка на моя клас. Тази действитилно е от втори курс и военното ни обучение. ТХВП-Плевен. Годината е 1968-69. Познавам по име много лица от снимката. Моля публикуващият да пише някакви координати!
6
Взводните командири (запасняци) яко плющяха разгонените ни 16-17 г. съученички, а ние се наливахме с алкохол всяка вечер. Това бяха военните лагери. Никой разумен родител не би пуснал детето си на военен лагер, ако зависеше от него.
7
Ами вие що не ги плющяхте бе!?!? Щото тогава "космоса ви е бил калпав".
8
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
9
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
10
Мдаа ,идиотизъм на квадрат !
11
Какво се учи и какво не се учи днес в българските училища не можем да кажем!!! Но със сигурност може да се каже, че България е на последно място в Европа по грамотност!!! Апропо важното е , че марихуаната върви в училищата и правителството съдейства эа това!!! Ако все още има грамотни, энаещи и можещи хора, това е , че те са го получили по времето на "омраэния" социалиэъм, както е модерно да се нарича!!! Противогаэи не си спомням да са ни давали, эа калашников да, но както и да е!!! Също така ще си спомням винаги с умиление и бригадите, бяха ни раэпределили във фабрика эа эахарни иэделия, колко сухи пасти иэядохме - велики времена!!! Випуск 1982 г - София!!!
12
Нашият клас беше на военно през далечната 1974г. През деня наистина не се правеше нищо - излежавахме се по поляните, взводният разглобяваше и сглобяваше някакво оръжие, мед. сестра и докторчето демонстрираха някакви превръзки. И защото нямаше оценки, никой не се интересуваше и нищо не научихме. Интересното ставаше вечер. Взводният въртеше любов с мед. сестрата, а докторчето преспиваше с една от съученичките ни. Тя забременя на всичкото отгоре, в 11-ти клас напусна училище и се ожениха. Мовчетата пиеха много, аз там пропуших... С една дума - на нищо военно не ни научиха, вършеха се само глупости. Въздух под налягане, отчитане на дейност само. Но в онова време си беше така навсякъде.
13
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
14
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
15
Даа, така беше! Нещо като съвременната Северна Корея - от деца бяхме във военизирани структури, чета "Чавдарче", после комсомолци "Строим за родината", да, за бригадите иде реч! Именно на този военно полеви лагер, запасняците едвам се О.Т.е.б.а.ха на ученички, а на комсомолските бригади - почти всички. Абе не беше лошо, честно казано! Само където бяхме от ученици, през студенти и войници безплатна работна ръка, добре де, почти безплатна работна ръка на народното стопанство и пак не прокопса пустия ви социализъм.
16
БИЛО Е ТАКА,НО НЯМА ДА СЕ ВЪРНЕ.КАКТО И КАЗАРМАТА.БИЛ СЪМ ВОЙНИК 1 ГОД.И ОСВЕН ДА ДАВАМЕ КАРАУЛИ КАТО АХМАЦИ ДРУГО НЕ ВИДЯХ.ИНАЧЕ БЯХМЕ ТАНКИСТИ В КАЗАНЛЪК. ТО АКО ЗА 3МЕСЕЦА СЕ СТАВА ТАНКИСТ.ЧИСТА ЗАГУБА НА ВРЕМЕ.1 ГОДИНА ПРОСТОТИЯ НА ВОЕННИТЕ.ВИЖДАХА ЧЕ ВСИЧКО СЕ РАЗПАДА АМА ОЩЕ СИ МИСЛЕХА ЧЕ НЯКОЙ ЩЕ НАПАДА.
17
„В нас социалистите са зараза, щом поискат да сеят социализъм на българската неблагоприятна почва. Ние съветваме нашата младеж да се пази от тия болни хора, за които отечество не съществува. От българската интелигенция се изисква само едно: да пази тя своята земя от всякакви чужди доброжелатели, да се стреми към запазванието свободата и независимостта на България и да поддържа и насърчава онова правителство и ония деятели, които са доказали вече своя патриотизъм. А който иска подкладки, освобождение на „труд” и социализъм, нека иде да продава краставици в Русия, Англия, Франция и др.“
19
Служих,на гръцката граница,ЗА ДВЕ ГОДИНИ,НИКОЙ НЕ ДОЙДЕ ОТ ГЪРЦИЯ,А ЗКПЧ-то,ВИКАШЕ МНОГО СА ЗЛЕ,КАПИТАЛИСТИТЕ.ДАА АМА НЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ,ВИДЯ СЕ КОЙ Е ЗЛЕ.
20
До 15 активист Всеки има своя гледна точка!!! Романи могат да се пишат эа управлението на Т. Живков но всички книги, трудове и писания се иэгориха, эа да не энаят младите какъв е бил животът тогава!!! Това ще остане поне в моето съэнание, като элатния период на България!!! А эа платените ФЕЙСЪДЖИИ (тролове) които се ширят надлъж и нашир по интернет пространството, мнението им НЕ Е МЕРОДАВНО!!!
21
Историята се движи по спирала г-да антикомунисти.Така че не се радвайте на недоразвития капитализъм.И неговото време ще мине=
22
отговор на коментар
Ауу колко си умен наборе!Пълна кратуна с бръмбари си.
23
Ауу колко си умен наборе!Пълна кратуна с бръмбари си.
24
Докато за всичко са виновни комунистите Боко изнесе, опоска и фалира България, па те нека продължават да са виновни
25
Не говорете глупости за военното обучение беше купон който се помни дълго за цял живот научих много полезни неща там на първо място да се отделят от мама и тати а сега вие си отговорете
26
отговор на коментар
Наистина беше "купон"! След 10-ти клас на НВО-то видях как класната ми прави тройка с двама от о.з. - тата! След по- малко от година след завършването на гимназията бяхме у тях на гости целият клас и тя не спирапе да демонстрира "голяма" любов към мъжа си! Стана ми толкова смешно и "купонджийско"!
27
За мен НВО и военното обучение си беше един добър спомен от 86-та . Само където за Чернобил никой нищо не обяви а ние се пекахме като говеда по поляните на село Снижина . Просто дойдоха едни Волги и Лади по средата на лагера и си прибраха Курнелите и Сергеевците без нито дума да отронят на останалите .
28
ПРЕЗ 1972 г. БЯХ В 10 КЛАС И ИЗКАРАХ ОБУЧНИЕ ПО ВОЕННО ДЕЛО В ЛАГЕР НА БРЕГА ЯЗ."СОПОТ".ИМАШЕ ЕДИН ЗАПАСНЯК СТАРШИ ЛЕЙТЕНАНТ, КАЗВШЕ СЕ ЙОТКО РАЧЕВ ОТ ЧЕРВЕН БРЯГ. ТОЗИ РАЧЕВ БЕШЕ МНОГО ЧЕРЕН...МИСЛЯ, ЧЕ БЕШЕ ОТ РОМСКИ ПРОИЗХОД.СТАРШИ ЛЕЙТЕНАНТЪТ ОПЪНА ДВЕ ОТ СЪУЧЕНИЧКИТЕ, ПРАВЕШЕ СЕ НА ХИПНОТИЗАТОР И УЖ ГИ ПРИСПИВАШЕ, А СЛЕД ТОВА СЕ СЛУЧИ ЕДНА ИСТОРИЯ, ОТ КОЯТО МНОГО ИЗКЯРИХ.БЯХ НАРЯД И ОХРАНЯВАХ (С ПРАЗЕН АВТОМАТ "ШПАГИН" НА ГЪРДИТЕ!!!) ЛАГЕРЪТ С ОЩЕ ЕДИН СЪУЧЕНИК.МОЯТ РАЙОН БЕШЕ ОТ ЮЖНАТА СТРАНА НА ЛАГЕРА И ОХРАНЯВАХ ОТ ЕДНОЕТАЖНИТЕ ПОСТРОЙКИ, В КОИТО СПЯХМЕ ДО ЕДНА БОРОВА ГОРА.РАЗСТОЯНИЕТО ОТ ПОСТРОЙКИТЕ ДО ГОРАТА БЕШЕ ОКОЛО 250-300М.МОТАЕХ СЕ ОКОЛО СГРАДИТЕ, СТАНА МИ СКУЧНО И РЕШИХ ДА ОТИДА ДО БОРОВАТА ГОРА.ЗА ДА СТИГНА ДО ГОРАТА ТРЯБВАШЕ ДА ПРЕМИНА ПРЕЗ ЕДНА ГОЛЯМА ПОЛЯНА С ВСЯКАКВИ ПОЛСКИ ЦВЕТЯ И РАСТИТЕЛНОСТ ДО ПОЯС. ВЪРВЯХ, ВЪРВЯХ И ...О, УЖАС!!! ЗАМРЪЗНАХ ОТ ИЗНЕНАДА, ЗАЩОТО ВИДЯХ НАЙ-НЕОЧАКВАНОТО...СТАРШИ ЛЕЙТЕНАНТЪТ РАЧЕВ КЛАТЕШЕ УЧИЛИЩНАТА ДОКТОРКА НА В МИСИОНЕРСКА ПОЗА.ТЯ БЕШЕ ЕФЕКТНА БЛОНДИНКА И ИМАШЕ БЕЛИ КРАКА, И ГИ БЕШЕ СКЛЮЧИЛА ОКОЛО КРЪСТА МУ.СТОЯХ И НЕ СМЕЕХ ДА МРЪДНА.ТЯ МЕ ВИДЯ.., НО НИЩО НЕ КАЗА, А РАЧЕВ Я ДЪНЕШЕ МНОГО ЯКО.ДАДОХ НА ЗАДЕН ХОД И СТИГНАХ ДО ЛАГЕРА.НА СЛЕДВАЩАТА ГОДИНА В 11 КЛАС НЕЩО МЕ БОЛЕШЕ ГЪРЛОТО И ОТИДОХ ПРИ ДОКТОРКАТА В УЧИЛИЩЕТО.НЕ СЕ НАДЯВАХ ИЗОБЩО, ЧЕ МОЖЕ ДА МИ ДАДЕ МЕДИЦИНСКА БЕЛЕЖКА ЗА ОТСЪСТВИЕ ОТ УЧИЛИЩЕ, НО ТЯ САМАТА МЕ УБЕДИ, ЧЕ ТРЯБВА ДА СЕ ЛЕКУВАМ У ДОМА...И СЕ ЗАПОЧНА...КОГАТО НЕ МИ СЕ ХОДЕШЕ НА УЧИЛИЩЕ ОТИВАХ В ЛЕКАРСКИЯ КАБИНЕТ И ВЕДНАГА ПОЛУЧАВАХ МЕДИЦИНСКА БЕЛЕЖКА.ТОВА МИ БЕШЕ И ДАЛАВЕРАТА ОТ ВОЕННОТО ОБУЧЕНИЕ И ОТ СЕКСА МЕЖДУ ДОКТОРКАТА НИ И СТ.ЛЕЙТЕНАНТА.
29
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
30
Svine ste vie PIK i nishto pove4e...
31
отговор на коментар
Какви класни!?!? Учителите, с изключение на този по Военно обучение си бяха в училищата!!! Явно сте бил „мераклия” на класната ама ядец !!!
32
Допълнителни или основни доходи чрез почасова работа онлайн от вкъщи. Въвеждате 3-цифрени кодове в сайт за платени реклами. Всичко от което се нуждаете е достъп до интернет. Единственото условие е да натрупате $150 преди първото теглене, което става за 1-2 часа. След това на всеки $5 може да теглите печалбата си към картата или друг метод по ваш избор. https://ezomoney.xyz/2849517136229/
33
Да, от военното обучение може би нямаше голяма файда,освен описаните по-горе социални контакти, но от военната служба - определено. Побъркаха ни от учения и стрелби, но и сега да ми дадат калашник го разглобявам за норматив и влизам в сражение одма. Сума ти врагове мога да изпотрепя на автаматична стрелба. Много съм добър.
34
Аз съм на 66 и също ходих на военно обучение.И сега и тогава ,провалените се държаха по един и същ начин.Веднага един от младите офицери се опита да създаде контакт,но като не му мина номера се насочи там където ще мине.Нищо ново под слънцето.
35
отговор на коментар
то сега голяма прокопсия-децата ни по чужбините, старците ни мизеруват с "големите демократични" пенсии, а ние не можем доживя до пенсия
36
отговор на коментар
лъжеш, за да се правиш на интересен
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Според вас арестът на Нено Димов е:
Общо гласували: 5815
архив

В родилния дом лекарят сащисан открива, че на едно от леглата лежи мъж: – Ама вие какво правите тук? – Ако искате вярвайте, докторе, но всичко започна от миенето на чинии…

няма нови новини
Днес: 275
hot
най-четени новини в момента
сега
2463
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК TV: Валери Симеонов с разкрития за екшъна в хазарта - проектът за промени в закона мина на финансова комисия (ОБНОВЕНА)
x
Тези три зодии преживяват чудеса всеки ден
x