Вход
София
Времето в София 8 o C

Спомени от соца: Хлябът струваше 30 ст., парното беше 20 лв.

Спомени от соца: Хлябът струваше 30 ст., парното беше 20 лв.

на 26.02.2019
76193
55
Спомени от соца: Хлябът струваше 30 ст., парното беше 20 лв.
Автор: "Ретро"
26.02.2019
55
76193

Не ми хвалете чудната демокрация, която ни докара до небивала мизерия. Животът ми мина през социализма и това бяха най-хубавите ми години, и не само защото тогава съм бил млад. Живеехме си спокойно, може би не охолно, всички имаха работа, нямаше гладни и ровещи в контейнерите хора, по улиците не се стреляше, къщите по селата не се заключваха, защото нямаше системни нападения над старци, народът имаше страх от милицията, дори циганите се учеха на труд.

Сега в държавата властва анархия, а голяма част от хората, главно пенсионерите, буквално гладуват, за да могат да си купят лекарствата. Аз лично карам основно на хляб и кисело мляко. Затова ще припомня какви бяха цените през 1989 г. и какви бяха те през 2014 г., тъй като ги имам записани.

Преди Десети хлябът струваше 30 ст., баничката – 10 ст., прясното мляко – 30 ст., киселото мляко – 23 ст., риба скумрия – 1,60 лв., цигарите – 80 ст., бензинът – 80 ст., билетът за автобус – 6 ст., токът за 1 киловатчас – 3 ст., парното – 20 лв.

А да видим какво стана после. През 2014 г. хлябът струваше 1 лев, баничката – 1 лв., прясното мляко – 1,60 лв., киселото – 1 лв., скумрията – 6 лв., цигарите 5 лв., бензинът – 2,60 лв., ток за киловатчас – 20 ст., парното – 250 лв.

Сега пък положението е още по-зле. Е, нà ви демокрация. И защо критикувате хората, че изпитвали носталгия по социализма. Какво му беше толкова лошото, питам аз.

  

Васил Бояджиев, Варна

Сподели:
Напиши коментар »
(55)
1
– Ами върви в Северна Корея , там ще си по–добре ...
2
Добре че лека полека смъртта прибира подобни на автора червени гадини!
3
До 1 и 2 Човекът поне е живял и добре, вие не се и надявайте, роботите ще ви го на***ат здраво
4
Защо не споменеш доходите? Учителите тогава получаваха 155 лв, а сега 900. Средна заплата тогава 200 лв, а сега 1200. Телевизор тогава 1500 лв, а сега 400. Прекарване на телефон 180 лв, сега безплатно. Захар 1 лв, сега 1,50. Олио 1,60 лв, сега 2 лв. Рента от 1 декар 0 лв, сега 40 лв. Вземи и отвори годишните статистически справочници. Там дават какво може да си купи с дохода. Вземи и ги сравни, преди да разпространяваш фалшиви новини.
5
Да, но заплатите бяха 140 лева. Докога с тази глупава и базсмислена носталгия?
6
Да не всичко бе идеално но още нещо:Тогава милицията и армията не бяха пенсионерски организации, нямаше мутри и най-важно бе ,че нямаше 240 търтея в всекидневно в НС.
7
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
8
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
9
Явно този измислен от Партията на Крадливите Сланинести Свине малоумник Васил Бояджиев от Варна е част от предизборната стратегия на Червените Гадове -- да подрънкаме на тънката струна на носталгията на избирателите ни , най -младите от които са по на 75 години !
10
ЗЕМЕДЕЛСКИ ПЕНСИИ 30 Л. ЗАПЛАТИ 105 Л. ДР. ПЕНСИИ 80-90 Л. ВИЖ НА КУМУНЕТАТА И ТЕХНИТЕ ГЪЗОЛИСЦИ БЕШЕ ДОБРЕ
11
Само не знам защо като е толкова хубаво сега при измислената /български вариант/ демокрация, по улиците срещам само намусени, псуващи и агресивни хора. Да не говорим за озлобените и попържащи хейтъри из интернет пространството. При много гадния социализъм пък, хората бяха усмихнати и дружелюбни. Сигурно хубавото сега им идва в повече!
12
Бaщaтa на coбcтвеника получаваше от хоноорари за лизaне на aнycа на Жишeв - простак от Aйтoc и първи секретар на БКП в Бypгаско по 50 000 - 70 000 лева годишно. За това и спомените в тази комунистическа мeдия са такива, мечтаят с лизaнe да богатеят и го правят, днес лижaт на Борисов и ГЕРБ за това вече имат 10 000 000 по сметките, по времето на КТБ бяха 5 000 000 в лева.
13
В народното събрание тогава имаше само една партия БКП и постоянното присъстващия към нея БЗНС Гласуването ставаше с пълно единодушие нямаше критики към властта защото който си позволяваше това беше опасно за него и фамилията му ПЪЛЕН ПРОВАЛ В ЖИВОТА Нямаше мутри защото всички се страхуваха всеки от всеки Имаше жестока репресивна система по руски образец ДС филиал на КГБ по думите на Т ЖивковНо заплатите бяха ниски Имаше жителство не можеш да се преместваш да живееш в друго населено място А ако си на работа в Девня долината на ГОЛЯМАТА ХИМИЯ излизане от там нямаше И пак бяхме най бедните в социалистическия лагер.И имаше 5 лв живковски и ергенски данък върху заплатата А имаше и земеделси пенсии 3 лева /една банкнота/ на месец но се плащаше на 3 месеца.И най важното чл ПЪРВИ от Живковата Конституция Ръководната роля в живота на НРБ се осъществяваше само от членове на БКП и то от ВИСШИЯ ЕШАЛОН НА ВЛАСТТАИма имного други неща но историята и до днес не е пипната защото е под пълната зависимост на историци отБКП но иначе се изявяват нови кадри които смелои документирано показват фалша и истината на времето от 1885 г и до днес2019 г.Демокрацията е труден период от30 г борбата между привържениците на тоталитарната власт и новите по свободни хора е голяма.
14
Едно беше добре че немаше толкова циганска сган като сега и не си заключахме домовете със 9-вет вида ключалки и запетлялки .....
15
Живеехме в една голяма лъжа. Какво стана с оня комунизъм, дето уж все го строихме и таман да го построим, той взе, че се сгромоляса. Не е имало кражби ли? Всеки крадеше от държавата на поразия. И тогава, както и сега затворите бяха пълни. Лъжата беше официализирана под формата на пропаганда. От сутрин, до вечер, по радио, телевизия и вестници само лъжи! И то на едро! По едно време даже, според правешкият мошеник бай Тошо, бяхме достигнали и надминали по брутен вътрешен продукт на глава от населението, самите САЩ! А най-големите мошеници бяха от партийната номенклатура, за които имаше специални магазини и привилегии. И съвсем нормално, тази измислена идиотщина, наречена комунизъм, отиде на бунището на историята.
16
амин!....... Избършете си плюнките от устата и злобата от сърцата, защото са вредни за самите вас...
17
А бе, крадеше се яко, дума да нема. Тогава бех технически ръководител на обект. Изписвах арматура и я продавах по 200 лева кангало на виладжиите. На секо пръво число, кога се пишеха нарядите, секи бригадир чукаше на вратата и културно подаваше плик с по сто или двеста лева. За хубави надници, така да се каже. Два пътни листа на Зила и хоп! - туба бензин за жигулето. Мъртви души - по двама, трима на месец. Имахме уговорка с бригадиро и делехме парите. Редовни частни ремонти с материали и работяги от обекта. Еми, как нема да крадеш, като волгата на директора идваше редовно на обекта и шофьорчето само дигаше капака на багажнико и нареждаше - Четири туби латекс! Било, каквото било! По-убаво, да не се повтаря повече!
18
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
19
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
20
Имаше един лаф- в България има всичко но не за всички, така беше и с комунизма, ама май важи и сега с пълна сила. Не проумявам обаче защо точно тези за които имаше всичко се оплакват, та то и сега за тях има всичко.
21
истината е,че се смени една зависимост/идеологическа/,с друга - финансова.от идеологическата зависимост все пак можеше да се спаси човек,обаче от финансовата няма как да стане. колкото онова беше социализъм,толкова и това днешното е демокрация.
22
Не умряха ли вече тия с носталгия по хляба... Той отдавна не е стратегиченка суровина, наруд с маята... А и вече има пълнозърнест...
23
лошото е наборе че тогавашните червени имащи са сегашните червени имащи,тоест тогавашните червени крадци са сегашните червени крадци,затова в другият живот си пожелаи да се родиш в нормална държава без комунисти!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
24
Каквото и да е било не можем да го върнем. Заблуда, е че ние сме решили да приключваме с комунизма и сме си "натресли" демокрация и сега теглим. Решението, че комунизмът свършва беше взето в Москва. Свърши защото фалира, това е истината.Хората нямаха мотивация да работят и всичко беше на загуба. За да се поддържат тези ниски цени всичко реално е било с милиарди долари заеми, които още не сме върнали. Да получавахме от Русия евтини суровини, но те видяха, че не вървят така нещата и решиха вместо това да си взимат реалните пари за суровините в долари и обявиха, че комунизмът свършва. Те го приключиха, те ни изоставиха, решението е изцяло тяхно, на тях се сърдете. Колкото и да се тръшкаме сега, комунизъм вече няма и няма как да има - нефтът, газта, всички суровини са с долари. Даром вече няма нищо. Отделно всички вносни стоки произведени в държави с висок сандарт много у нас са безумно скъпи. Сега вместо да ревем какво е било по-добре да мислим от тук какво може да се направи, каква икономика да развием, какво ще изнасяме. Всичко започва от образованието - учете и карайте децата и внуците си да се образоват колкото могат, да научат съвременни технологии, съвременни познания, да изчуат търсена професия. Приемайте, прощавайте, обичайте, насърчавайте.
25
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
26
Да Васко ,но наравно с това криеха власт имащите, че е гръмнал чернобил и викаха да ядем салата колкото можем с радиация. А те (твоите лщбимци) до един взеха йодни хапчета, че да не се затрият. Така, че Васко бегай бате, бегай надалеч. Разбираш ли!
27
Тия соц-полуумни още ли не са изпукали?
28
Абе, хора. Докато се псуваме на комунисти и антикомунисти, България загива. Разбира се, че социализма си имаше и добри, и лоши страни. както и капитализма. Ние от двата строя взехме само лошото. Е няма такива дебили нито на изток, нито на запад...
29
Мръсен комунист !
30
Ще видите резултата от комунизма, оставил хората без собственост и препитание по селата. Хиляди опустели села със саморазрушаващи се къщи, останали с по 10 жители, които скоро ще умрат и тогава България ще се превърне в призрак с население в 4 големи града. Имам чувството, че народа просто не осъзнава каква огромна трагедия го сполетя 1944г, покрай грижите за оцеляването си.
31
отговор на коментар
ОТГОВОР НА №6 мутрите ги създадоха комунделите и дс
32
заплата 200 лева парно 15 лева сега заплата 700 лева парно 350 лева
33
още ли живеете в комунистическите апартаментчета дадени на вашите родители от БКП още нали
34
А заплатата на висшист беше 155 лева. Ха сметнете!7
35
отговор на коментар
Да ще спомена само, че един учител с тази си зпалата всеки месец внасяще спестовен влог на него и на децата си и / после демократите ги изядоха за лихвоточки../ Вместо кредити всяко семейство имаше спестявания. Понеже тогава беше "зле" станахме от шест милиона на девет за по малко от четиридесет години. За тока мога да кажа, че баба ми си пази бележките от 85 86 година -- стри акумулиращи печки декември месец 5.20 лева и двадесет стотинки за апартамента около сто квадрата. телефона ни беше около два лева за целия месец храната на петчленно семейство 50 лева, тоест с тази заплата от 155 на единия родител можеха да се спестява. А давай сега на петчленно семейство / то сега такива имат само циганите де/ със заплата от 1200 лева да платиш разходите и да ти остане ....
36
Не се чудете, защо сега България изплаща стари дългове! Къде дават,,безплатен обяд''., Но, сега границите са отворени. ,,Бедните , боси и голи " българи по потници тръгват с колите по магистралите ,,по света и у нас'' Ние, пак сме си у дома на 3.3. 2019 , но вече не сдме същите!
37
Обърнете внимание само на кофите за боклук.Пред тях вече има опашки.Има и "дежурни", които си пазят кофите,и боклука.
38
САМО ПОГЛЕДНЕТЕ КАКВИ ПРОДУКТИ ИМА НА ЩАНДА И ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ ЗАЩО СМЕ ДЕБЕЛИ,НО В СЪЩОТО ВРЕМЕ И АНЕМИЧНИ. ОСТАВИ ТОЗИ БИЛЕТ ОТ 6ст. И ТЕМ ПОДОБНИ ГЛУПОСТИ.
39
Ако комунизма не беше фикс идея на заблудените, сега щеше призракът му да броди по целия свят . Нейсе, остана само в Северна Корея ВенецуелаТова беше едно недососче, казано от бащицата Живков. Сега жалят по отминалия социализъм онези, които ползваха привилегии, а сега вече са като всички Хитрите комунисти сега са олигарси, окрали вашите пари и това , което с тежък труд сте успели да вземете по една панелка, в най добрия случай по един масквич . след 20 години чакане срещу спестени 1500 лв , спестени, защото нямаше какво да купиш Още жалете ...
40
Достатъчно е да кажа като баща: Нямаше НАРКОТИЦИ,нямаше ОРЪЖИЯ в учениците, нямаше НЕГРАМОТНИ ДЕЦА, нямаше АГРЕСИЯ в училищата.... А общо: нямаше Маргини,Митю очи и тем подобна паплач! Търкаха наровете по затворите и чукаха камъни подобни уроди вместо да тормозят хората и да тровят децата с наркотици. И да е имало корупция то тя се е изразявала в това че някой партиен секретар си е построил виличка в която съвременните ни душмани най много да настанят камериерките си или охраната....Айде не ме занимавайте със статистики отворковци!!!! Спокойствието и сигурността в бъдещето е най ценното в света! Сега имате ли го бе " бизнесмена" набедени и изживяващи се тук?! Знаете ли колко такива като вас съм виждал фалирали и хленчещи?! Да не говорим че ако се разболеете и станете нетрудоспособни ще ви се разплаче майчицата....Половината клошари в "демократичния ви рай" са бивши бизнесмени и подскачащи по площадите демократи вързали се на Иван Костов.
41
отговор на коментар
Пълни глупости!
42
отговор на коментар
Имаше,имаше и още как.И престъпност и 240 ,та и повече дето получаваха в пъти повече,че и децата им,че и внуците им.....
43
Драги господине, написал сте цените, но сте пропуснал умишлено да споменете заплатите - тогава и сега.Веднага допълвам информацията - средната заплата беше около 170 лева - толкова вземаха учителите, родителите ми бяха инженери в София и получаваха заплата около 220 лева. Днес средната заплата е над 880 лева. Сега покупателната възможност е много по-голяма - лесно е да се изчисли. За разнообразието на асортимента, не коментирам, всеки живял тогава знае разликата. Хайде стига глупости, още сме живи и помним как се живееше тогава.
44
отговор на коментар
СИГАНИТЕ СЕГА СА В ГЕРМАНИЯ, ОТИ ЛАЖЕШ
45
А едни дънки струваха 60-70лв. Цветен телевизор Велико Търново-1100лв. Жигули на 10 г.-7000лв Шоколад София 300гр-4,50 лв/при 6,03 лв. надница/ Килограм луканка -16 лв или почти три надници. Маратонки Ромика-35 лв или 6 надници. И още много,но не ми се пише.Или по-точно,е..те си ма...та комунистическа.
46
а работниците почиваха безплатно годишно 6 месеца на море 6 на балкан!!
47
Това е писано от човек, който никога не е стъпвал в супермаркет по тошово време.В суперите имаше само биквити /обикновенни и спорт/ консерви "имам баялдъ" оцет и сол. Всичко друго изчезваше веднага след получаване. Да си спомня господина, кога е виждал, кафе, банани, портокали по суперите.Но за такива като него имаше УБО, които доставяха на по-равните от нас в котелки храна, докакто най-равните се хранеха само в затворените за простосмъртни столове.Да хляб имаше, но с купони, които прикрепяха хората към определена фурна. Дали това иска този господин?
48
получаваше заплата 500 лв, а един лекар, инженер или учител - между 100 и 150 лв...Един асистент в университет получаваше 135 лв. Пенсията на селскостопански труженик - 30 лв.
49
привилегиите на активните борци против фашизма и капитализма? Добавка към заплатата, многократно надхвърляща средната за страната, безплатен транспорт и почивки, жилище и кола - без ред и вноска, децата - приемане в университета и с тройка на изпита и т.н. За всички останали важеша правилото на дефицита и клетвата: "да ти умрат връзките!" Това спомняш ли си? А спомняш ли си дали можеше да се пътува на запад, да се слушат западни станции и "упадъчна" музика? А знаеш ли колко бяха интернирани или поеха към концлагерите по донос или поради несъгласие с политиката на държавата? Ха сега, с кофичката кисело мляко, гласувай за БСП. Като дойдат на власт, ще тия напълнят с кюфтета...Ха дано, ама надали...
50
Tezi ceni sa sigurno sled moito begstwo predi 50 godini.Poslednata zaplata mi be6e 85leva grubo v famaceti4nia zavod za 6 dena rabota na 3 smeni.Banan i toaletna hartia videh za pavi pat v Avstria kato emigrant.Hora s televizori se broeha na prasti.Dori ne vseki ima6e radio a samo visokogovoritel ot po6tata za 2 leva na mesec.Inkq mu vikahme.Danak na radioto be6e 12 leva godi6no.NA kolelo 2 leva s nomer.
51
A kogato pristignah v USA na tretia mesec imah nova kola Gremlin 6 cilindara.Magazinera pu6i cigara ot van i mi kazva iska6 li tazi kola na vitrinata.Da NO nemam pari ot 3 meseca sam v USA.Dai mi $100 i ela utre da si q vzeme6.Kolata nova za $2,500 uredil zaema za 36 meseca po $60 na mesec.Taka ve4e mozeh da rabota na vsekade.
52
Най прекрасното време от нашия живот беше социализма и всеки който го плюва не знае защо е жив днес.България днес няма икономика,армия,ценности,морал,ред,няма нищо има само цигани и деградация!
53
Защо не каза ,че заплатата ти тогава беше 50 до 100 лв - и че дори да имаш пари не можеш нищо да си купиш с тях - нито трабант, нито запорожец, нито панелка без да чакаш най-малко 20-30 години ? И ако искаш да живееш в София - не можеше без софийско жителство, да не говорим,че не можеше да отидеш и в страната си около границата без разрешение! Много неща забравяте и само някои помните Жалко за паметта ви.
54
Само за един виц за комунделите и си в Белене ипи каменната кариера в Ловеч и бог не може да ви помогне от ур**да Газдов
55
отговор на коментар
само не знам защо като е толкова хубаво комунделите сами си направиха преврат на 10 ноември, те сами свалиха недоносчето
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой е най-успешният политик в България по време на прехода?
Общо гласували: 17476
архив

Вика директор секретарката си: - Пиши - заседание във вторник от 3 часа. - Господин директор, вторник с "в" или с "ф" се пише, пита тя. - Ъъъъ. Абе пиши в сряда!

няма нови новини
Днес: 149
hot
най-четени новини в момента
сега
2841
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Президентът Румен Радев със слово на празника на Сухопътните войски - гледайте НА ЖИВО
x
СИЛНА ВЯРА: Този светец направил нещо уникално в името на Христос
x