Вход
София
Времето в София 10 o C

Спомени от соца: 2 хиляди души работехме в завода, днес цари разруха

Спомени от соца: 2 хиляди души работехме в завода, днес цари разруха

на 20.07.2019
98104
32
Спомени от соца: 2 хиляди души работехме в завода, днес цари разруха
Автор: "Ретро"
20.07.2019
32
98104

Немалка част от живота ми премина в някогашния производствен комплекс „Елпром-Енерго“ в София, който обединяваше няколко завода – за производство на трансформатори, електродвигатели, електрически съединители. Цялата тази продукция покриваше нуждите на българското електроразпространение, с нея се търгуваше в арабските страни и всички страни от соцлагера. Нерядко тази продукция намираше добър прием и в някои капиталистически страни, например Гърция и Турция. Представяте ли си, че всяка българска подстанция беше оборудвана изцяло с българска техника. Предприятието си имаше и своя развойна база, която разработваше нови образци, както и високотехнологична изпитателна лаборатория, собствен изчислителен център. Това беше един голям комплекс, с няколко завода, леярна и други съпътстващи производства, събрани на едно място.

Работеха поне 1500-2000 души. Хората разполагаха с удобен обширен стол, в който се предлагаше топла и разнообразна храна, собствен магазин за хранителни стоки, в който можеха да пазаруват за вкъщи, две кафенета за времето на отдих, павилиони за разнообразни закуски. При необходимост можеше да се използва помощта на зъболекар и медицински услуги в самото предприятие. Имаше и две почивни бази – на Витоша и в Бяла, Варненско. Няколко трамвайни и две рейсови линии обслужваха огромната маса от хора, довеждайки ги до работното им място. Днес всичко това не съществува, на мястото цари пълна разруха, а оцелелите сгради са превърнати в складови помещения за различни стоки.

 

Цветан Ангелов, София

 

 

 

Сподели:
Напиши коментар »
(32)
1
Ама какво са получавали или са си харчели младините в полза на комунистическата мафия
2
Достатъчно за да живеят нормално тъпако !!!
3
И дали това е стока , която може да бъде продадена на истински пазар за валута или е стока само за СССР !
4
Те всичките заводи от соцвремето бяха такива - произвеждат нещо, което е само за страни от желязната завеса. Отвъд завесата хората произвеждаха стоки по технологии, които нашите заводи никога не са виждали - примери колкото искаш - Кремиковци, Радомир -тежкото машиностроене, което въобще не тръгна, същото и в Русе, завод за сглобяване на Москвич в ловеч, - другите отвън соц.лагера се возеха на мерцедеси, аудита, ситроени, волво и мн.други. Всички заводи произвеждаха нещо, което нямаше пазари и на неконкурентна цена- Колкото повече поизвеждаха, толкова по-голяма загуба реализираха. Живков каза"Социализъма е едно недоносче .." Това е...
5
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
6
отговор на коментар
как беше другарю редактор - Да го духат бедните,а
7
Защото такива като Импексовата барсала, Герговци, Баневци, Ветковци, Бенчовци и още легион червени олигарси и феодали, като гръмнатия на Лечева мъжа, ограбеха и източиха заводите ни и Импексовата ни дружества!!
8
УЖ ВСИЧКО Е РАБОТЕЛО,А БЪЛГАРИЯ Е БИЛА ПОСТОЯННО ВЪВ ФАКТИЧЕСКИ ФАЛИТ И ПОВЕЧЕТО ОТ ТИЯ ЗАВОДИ БЯХА ГУБЕЩИ... ЦИФРИЧКИТЕ ДРУГАРИ КОМУНИСТИ СА ВАЖНИ,А НЕ КОЛКО РАБОТЕЩИ БЕДНИ Е ИМАЛО....
9
Да, ама сега тези две хиляди души могат свободно да заминат да мият чинии в други държави и да плащат тамошните пенсии, а не на родителите си. "Демокрация"
10
отговор на коментар
какво значи нормално : 200лв заплата :лада 8200,чакане15г.,назавършршен ап.13000,чакане20г холова гарнитура тип конфекция 1100,и тн,просто "рай"
11
отговор на коментар
Не знам какво са получавали моите родители,бяха си работници в завод в Шумен.Тогава съм бил на около 10-12 години.Но помня ,че ме водиха два пъти на море и веднъж на планина през годината.
12
Хубаво беше другарю нали,ние ги лъжехме че работим те ни лъжеха че ни плащат.Какъв кеф бяха ,,доброволните,, съботници и бригади и ние бяхме над 500 човека.На операция която може да се извършва от един човек се назначаваха още 2-3.При социализЪма нямаше безработица и заплатите стигаха нали ?А и как след като нямаше какво да си купиш.За кола 15 год.телевизори,хладилници, перални и др караха по 1-2 пъти в месеца,имам в предвид по малките градове.Сега царяла разруха нормално след като почти всичко което произвеждахме не бе конкурентно на пазара и просто в СИВ се прехвърляха едни стоки от една държава в друга,
13
Е, сега купувайте "висококачествените" китайски, турски и т.н. стоки!
14
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
15
По онова време имаше доста хубави неща не трябваше всичко да се унищожава и да се връщаме 100 години назад.
16
Аз пък искам пак,като влезна в работническия стол,да си купя един таратор за 8 ст,свинско със картофи за 24 ст,десерт-паста от 16ст. и 3 филии хляб по 1 ст.Общо 51 СТОТИНКИ.Сега едно кафе е 80 ст.А наяж се с едно кафе.
17
Работил съм в Кремиковци 35 години.Пенсията ми е 1200 лева.Няма да съм жив да видя дали Вие изобщо ще вземете пенсия.35 години на смени.Първа,втора и трета(нощна)смяна.
18
Ами да противникови блока са били бе,пич? Ние сме в СИВ( съюз за икономическа взаимопомощ) еквивалент на днешния ЕС.Що не пробваш да изнесеш един кламер в Русия, Белорус,Венецуела? Ще изнесеш- друг пътТа ако ще кламерите ти да са вечни! Тогава имаше вътрешен обмен на стоки и суровини.Фиксирани с договори.Примерно: поляка да прави кораби,да копае въглища.Ние- електрокари и кари, вагони,тежка сода и производни, .Маджарите,автобуси, текстил,лека промишленост.Това са днешните " квоти" на ЕС! Никой никого не ограничаваше за развитие на отделни отрасли в индустрията.За задоволяване на вътрешния пазар и промишленост- излишъка се изнася,пак на конкурентен принцип.Нищо че е Социализъм. До 1990 имахме общо над 12380 комбинати,заводи,фабрики и техни филиали пръснати равномерно в Държавата. За 3 години,Черен Ванчо ги закри,и ликвидира на 94 %. Селското ни стопанство поставено на промишлени основи,беше " ликвидирано" буквално на 100% от т.н Ликвидационни съвети.Не искам да изброявам факти,кое и колко сме произвеждали,и на коем място в ранг- листата сме заемали не само в Европа, но и в света! Ще стане чаршаф! Само два фрапиращи примера: Първо място в света по призводство и износ на кари и електрокари! Първо! И втория пример: Първи в Европа и втори в света по производство на тежки соди ,амоняк и тежки торове-" Соди - Девня".Подарен на единствения ни конкурент в света- " Солвей", който сега държи световните пазари,защото няма конкурент.Получи Девня за смешни пари.
19
отговор на коментар
Бъди сигурен, че другарите от номенклатурата в Русия, Беларус и Венецуела използват качествени кламери, а не техните си боклуци. За справка - спомни си какво използваха нашите другари по време на комунизма :)
20
Ако решите да си смените дограмата ще си бутнете ли къщата ? Икономиката тогава работеше в съвсем други условия. Никой не казва, че в условията на пазарна икономика те трябва да продължат да работят. Но трябваше ли да се нарежат на скраб??? Трябваше просто да се намерят инвеститори. А такива се появиха още в началото на 90-те. Примери хиляди, ще дам само два. Завод 6-ти септември, за производство на електрокари, втори в света. Дойдоха от Хюндай. Не можаха да се разберат с тогавашните комунистически велможи /някои пребоядисани/ за комисионните. Корейците си отидоха, а завода го взривиха почти в центъра на София и сега там се боричкат кой да вземе земята да строи блокове. Втори пример. Завод за автомобилни гуми Вида-Видин, също голям производител в Европа. Дойдоха от Мишлен /знаете кои са Мишлен предполагам/. Пак не се разбраха с комисионните и сега Видин е най бедният град в Европа. Предполагам, че във форумите драскат разни пишлигарчета на които въобще не са им ясни нещата.
21
Тогава на почивка ходеха работниците,тия които изкарваха хляба на българия.А сега почиват лентяите и негодниците,дето пишат простотии по форумите....негодниците бе,джендърите
22
10 ноември - денят който съсипа милиони човешки съдби!!! По време на соца животът, беше по истински и наситен с нормалност эа раэлика от сега, когато всеки втори е психясъл и може да те нападне и да те пребие эа 5 лева!!! Буквално ме е страх да иэлиэам на улицата вечер!!! А и хората тогава живеехме спокойно, нямаше беэработни, хората не се чувстваха ненужни, младото поколение беше въэпитано и обраэовано!!! Почти четвърт век от престъпния преход, иэпълнен с напрежение, стрес, борба эа насъщния!!! Четвърт век на раэруха, на другополови, на два милиона българи които емигрираха, и на стотици търсещи прехрана по варелите, на ненавременна смърт и самоубийства!!!
23
като беше истински живота по време на соца защо на 10 ноември сами си направихте преврата и ритнахте правешкия
24
като беше истински живота по време на соца защо на 10 ноември сами си направихте преврата и ритнахте правешкия
25
До по горния - Няма съмнение, че цялата фашистка паплач е окупирала форума!!!
26
И тогава беще добре ма сега е 10 пети по добре
27
Точно такива заводи на дотации банкрутираха държавата НРБ на 10.11.1989 година.
28
О минало незабравимо как хубаво си ти
29
Е? И? КАКВО ОТ ТОВА, КОЕТО Е БИЛО ЩЕ СЕ ВЪРНЕ? ЖИВОТА ВЪРВИ НАПРЕД - ТЕХНОЛОГИИ, ЕДНИ ПРОФЕСИИ ИЗЧЕЗВАТ, ДРУГИ СЕ ПОЯВЯВАТ, КОМУНИЗМА СИ ГО ИЗМИСЛИХА УШАНКИТЕ И ТЕ СИ ГО РАЗРУШИХА И ЗАБРАНИХА У ТЯХ И У НАС! ТЪПО Е ДА ПЛАЧЕТЕ ЗА КРЕМИКОВЦИ, МОСКВИЧИТЕ, ПАНЕЛКИТЕ, ЗА ТОДОР ЖИВКОВ... ВИДЯ СЕ, ЧЕ БСП СА КАПИТАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ ПЪЛНА С МИЛИОНЕРИ, НА КОИТО ИМ ДРЕМЕ ЗА ВАШИТЕ ЗАВОДИ С ПО 2000 ДЕБИЛИ В ТЯХ И ПОЧИИВКИТЕ ЗА 25 ЛВ. ЗА 14 ДЕНА! СЕГА ДРУГАРИТЕ ПОЧИВАТ НА МАЛДИВИТЕ И Р.ОВЧ СИ ПРАВИ СВАТБАТА НА ДЪЩЕРЯ СИ В ГЪРЦИЯ А НЕ В МАСКВА. КОГА Е БИЛО ПО ХУБАВО??? А?
30
отговор на коментар
№ 18 - хабер си нямаш от това дето си го надраскал! А и не виждаш, че соцносталгиците плачат за столовето, за почивките зиме и лете и никой дума не обелва за работата - да до три,четири часа на ден! Плачат и за това което крадяха от заводите! Девня също щеше да фалира, добре че я продадоха. През 1990-та година имаше оферта от японци за заводите около Правец - за електроника и компютри (не компоти), умниците, като теб не ги дадоха, а какво щяха да бъдат - като Солвей соди, проспериращи. Кво да ти говоря, вие комунистите сте сбъркани!
31
Живял съм и при Бай Тошо и сега. Каквото и да ми говорят - и преди, и сега съм бил учител. Тогава, ако гледаме цялостно, всичко в живота, беше два пъти по-добре. Имаше много глупости, но сега са три пъти повече. Жалко за Българско, а младите на Запад 3 поколения ще са трето социално равнище.
32
отговор на коментар
Освен това имат възможност след време да получават тамошни пенсии, а не като подаянията на родителите си, които вероятно са работили в заводи като гореспоменатия
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кого ще подкрепите за кмет на София?
Общо гласували: 8181
архив

Между пациенти:

- Защо избяга от операционната?

- Защото сестрата все повтаряше: „Не бойте се, операцията на апандисита е много лека...”.

- Е, и?

- Да, ама тя казваше това на хирурга.

няма нови новини
Днес: 124
hot
най-четени новини в момента
сега
2671
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: Борисов доволен от визитата си в Йордания: За няколко часа свършихме работа за три дни (ОБНОВЕНА)
x
ПЕТКОВДЕН Е: Честваме една от най-обичаните и почитани светици в България, а тези 10 имена трябва да почерпят
x