СПОМЕН ЗА КАЛАТА: Актьорът Ивайло Калоянчев: Майка още разговоря с баща ми. Той си отиде с една несбъдната мечта

ЧАС ПИК

СПОМЕН ЗА КАЛАТА: Актьорът Ивайло Калоянчев: Майка още разговоря с баща ми. Той си отиде с една несбъдната мечта

21952
на 13.01.2021
СПОМЕН ЗА КАЛАТА: Актьорът Ивайло Калоянчев: Майка още разговоря с баща ми. Той си отиде с една несбъдната мечта
Автор:   ПИК

На днешния 13 януари преди 96 години е роден големият български актьор Георги Калоянчев. Кралят на комедията с десетки роли в театъра и още повече в киното и телевизията обаче остана завинаги на 87 години.

препоръчано

Калата, както го наричаха всички, слезе от театралната сцена през лятото на 2007 г., пет години преди да поеме към вечността. Казваше, че не иска да става за смях пред публиката.

"На рождените му дни винаги сме се събирали цялото семейство, около 20 души. Как щеше да му се отрази пандемията и полупразните театри? Зависи за кой период от живота му говорим. Ако говорим за дейния му период, изолацията щеше да го побърка. Ако е в късния - той много страдаше, когато ние излизахме на работа и оставаше сам. Затова щеше да бъде безкрайно щастлив, защото щяхме да сме заедно с него по цял ден", сподели в "Преди обед" синът на Калата - Ивайло Калоянчев.

През лятото пред камерата на ПИК TV той разкри, че като син на артист, рядко е виждал баща си. "Баща ми не знаеше кой клас съм? Той сутрин излизаше за репетиции и се прибираше в 1-2 часа след снимки за телевизията или за филм. Като дете съм го укорявал. Но след като и аз хванах професията, видях, че е неминуемео. Просто няма как да си и на двете места - нито ще си родител, нито ще си артист. По-добре е да хванеш едното и да бъдеш това, което си решил. Баща ми беше решил да бъде артист", призна тогава Ивайло.

Въпреки редовното си отсъствие, Калата все пак намирал време, за да се грижи за възпитанието на синовете си. И до днес Ивайло помни бащиното наказание за детинска лъжа. "В училище веднъж ми се наложи да го излъжа. Половин година не ми говореше, все едно, че не съществувам. Майка ми стопи ледовете. А тя и до днес си говори с него: "Добро утро, Калинко, лека нощ, Калинко!". Разказва му как е минал денят й, казва, че я чувал. Баща ми си одиде с една несбъдната мечта - цял живот мечтаеше да има и момиче", добави Калоянчев-младши.

За огромния талант на баща му е изписано много, няколко поколения израснаха с емблематичните му роли. "Но нито аз, нито брат ми можехме да се мерим с театъра. Той му беше най-скъпото. Казваше, че ще престане да играе тогава, когато забравя за какво е излязъл на сцената. Но спря да играе, защото не можеше да излезе на сцената. Не искаше да го гледат в инвалидна количка накрая. Таня Лолова му казваше: Кала, ти си един нещастен човек! Защото не можеш да слезеш в салона и да видиш как играеш", спомни си още синът на големия актьор. 

Сподели:
Бомба x
Кои са най-сериозните и най-забавните зодии Кои са най-сериозните и най-забавните зодии
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК: Борисов и правителството удължиха извънредната епидемична обстановка до 30 април! Досега са отпуснати 2 млрд. за запазване на заетостта и за подкрепа на бизнеса (ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК: Борисов и правителството удължиха извънредната епидемична обстановка до 30 април! Досега са отпуснати 2 млрд. за запазване на заетостта и за подкрепа на бизнеса (ВИДЕО)
ново
Днес: 14
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това