Вход
София
Времето в София 12 o C

Спрете да плюете живота ни при социализма!

Спрете да плюете живота ни при социализма!

на 02.11.2017
97931
56
Спрете да плюете живота ни при социализма!
Автор: "Ретро"
02.11.2017
56
97931

ТКЗС-то ни построи къща, майка ми я отработи за 3 години

Стана модерно безотговорни елементи да оплюват живота на народа по времето на социализма. Някои скромно си пропускат името, като отразяват това време с полуистини, единични случаи, без да правят съпоставка с настоящата действителност. Така срамежливият автор на статията „На боб чорба и сутляш в заводския стол” описва в най-лоши краски обстановката, качеството на храната, хигиената и др.

Лично аз съм работил в ДЗЗ – Горна Оряховица и столът представляваше просторна, хигиенична зала, която освен основното си предназначение, беше място за сватби, събрания, тържества и концерти. Порция пържен боб струваше 6 стотинки, компот - 8 стотинки, филия хляб - 2 стотинки. Така че най-пестеливите можеха да обядват за 18 стотинки. Всеки се самообслужваше, а на витрините имаше поне 4 вида чорби, поне 6-7 вида блюда с месо (само един ден от седмицата беше рибен), салати и разнообразни десерти. Вечерята беше също разнообразна и преобладаваше скарата. Хранил съм се и в столовата на „Металургия”, шивашката кооперация, стола на военните в Горна Оряховица и обстановката беше същата. Само в ученическите столове храната беше еднаква за всички, но хигиената и вкусовите качества, както и залите бяха в много добър вид.

Хранил съм се в столовата на ВИФ и Икономическия институт в София, университета във В. Търново, в десетки ученически, заводски, на ТКЗС, административни столове и не съм имал „късмета” да случа храна, която описва автора на този материал. А аз мога да говоря, защото съм се хранил на много места като ученик, войник, заводски работник, студент, учител и треньор. Допускам все пак в единични случаи да е имало такъв стол, какъвто е описан в статията, но това ли е отражение на обективната действителност?! Ще открадна една поговорка, прочетена в „Ретро”: „Червеите обичат да се нахвърлят на добрите плодове”.

Същото се отнася до автора на статията „10 причини да не изпитвам носталгия по НРБ”. Той или е засегнат от властта, или се подмазва, или изпълнява поръчка, или е един от авторите на пасквилите: „не е имало турско робство”, „не е имало Баташко клане”, „не е имало Лайпцигски процес”, или от тия, които искаха да въведат латиницата... Или от тия, които искаха да станем католици, като обявиха голяма част от висшите ни духовници за „доносници”, като изпуснаха да кажат, че Ватиканът е един от най-големите шпионски центрове, за папите отровители Медичи, за Инквизицията, която е върнала човечеството назад и е унищожила най-светлите умове на Средновековието, и то толкова, колкото не са унищожени и в най-жестоките войни и режими. През същото време нашата Православна църква е съхранила българското и е била начело в борбата за нашето оцеляване като нация и държава. Да, има някои истини в 10-те причини, но това ли е обективната истина? Авторът също не прави съпоставка с „демократичната действителност”, а именно коя от 10-те причини не съществува и днес, и то в много голяма степен. Мога да опровергая и 10-те му причини, но няма смисъл, защото хората виждат и знаят. Съжалявам само младите, някои от които се хващат на тия фалшиви и тенденциозни писания.

Аз съм живял, условно казано, и при фашизма, и при социализма, и при така наречената демокрация. След казармата на 20 години останах без баща и фактически на улицата. ТКЗС-то ни построи къща за 360 трудодни, които майка ни отработи за 3 години и издържаше сестра ми гимназистка. Следвах задочно почти без пари и работех. В ония години цената на учебниците беше 2-3 лева, синът ми завърши медицина със 100 лв. стипендия, която се равнява сега поне на 500 лв., като общежитието струваше 5 лв. месечно, а добра храна имаше за около 1-2 лв. на ден. Нямаше семестриални вноски, нито скъпи учебници. Аз не съм членувал никога в никаква партия, но като милионите бедняци изпитвам носталгия по онова време, когато мечтите на всички кадърни можеха да се реализират, защото в Народна република България имаше социална политика, каквато почти никоя страна по онова време нямаше, включително водещите на двете системи САЩ и СССР.

 

 

 

Живко Коларов, с. Поликраище, общ. Горна Оряховица

 

Сподели:
Напиши коментар »
(56)
1
Браво! Странно защо няма коментари?!
2
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
3
- Рев на поредния наследник , на комунистическите лапачи ...
4
Плюещите са родените след 1980 година и са копелдаците на хората ограбили труда ни, които сега гушат долните си семки. Сами позволихме се гаврят с нас. Държавата е разделена на 2 вида хора, благодарение на управляващата ни в момента МАФИЯ. Честни хора с доходи единствено за насъщния и ТЕЗИ ИЗВЕГИ, които поеха управлението след 1989. В момента изедника БОРИСОВ открито се гаври и ни обрича буквално на смърт. ГЕНОЦИДА Е В ДЕЙСТВИЕ. ПРОКЛЕТИ ДА СТЕ ВСИЧКИ ДО ДЕВЕТО КОЛЯНО.
5
NQMA KOMENTARI ZASHTOTO BULGARITE SA STANALI HODESHTI HUMANOIDI KATO AMERIKANCITE LUZHAT I NE ZNAQT KUDE SE NAMIRAT CHE SUSHTESTVUVAT I STRADAT DA NOSTALGIQ PO STAROTO SOC VREME IMA VSEKI NORMALEN CHOVEK OT PREDNITE POKOLENIQ SEGASHNITE BURZO DEGRADIRAT S CIONIST-AMERIKANSKATA PROPAGANDA I CHUDOVISHTNI DEISTVIQ TROVQT NI VUZDUHA VODATA HRANATA LEKARSTVATA BEZRAZBOREN ALKOHOL I DROGA ZA NARODA GEISTVO SMESENI RASI-MELEZI TERORIZUM I VOINI SUSDADENI OT SASHT DA GRABQT RESURS DA IZBIVAT RASI DA NQMA SIGURNOST MIR I BLAGODENSTVIE
6
Недей кълна,че ще те стигне! Като ти чета писанията ,май те е стигнало вече !
7
Браво за хубавата статия и за хубавото време, в което сте изживяла, на нас младините ни минаха в глад, мизерия и нерви благодарение на водещата ни "ИКОНА".
8
Другарю, ако живеехте в нормална България, а не в окупирана от СССР и ръководена от съветски, македонски, сръбски или румънски цигани и помаци Родина, сигурно щяхте пак да сте завършил нещо, но едва ли ВИФ, защото на кого са необходими такъв вид спортисти, ако не за пропаганда. Щяхте да сте умили , да речем краварски или овчарски селскостопански, трудов техникум, щяхте да гледате добитъка на работните българи - кулаци и също щяхте да имате къща, но никога нямаше да се ползвате от крадената от собствениците земя, на които комунистите нищо не плащаха за експлоатирането на актива. Бавно, за 20-30 години труд на "кулаците", щяхте да изградите собствена кравеферма със добри и здрави машини, под контрола на малко държавни служители, щяхте да произвеждате мляко и може би да го преработвате. Бавно и полека, щяхте да станете от беден ратай в дребен предприемач, ако ви се трудеше и работеше, но като чета, май не ви се е трудило и по време на комунизма. Това е нормалното - когато нещо се ползва да се плаща достойна цена за земята, за конфискуваните животни, за непосилните "наряди". С икономисаната цена, която комунистите на платиха на поне 500 000 земеделци - българи, на такива като вас се плати и къщата и "образованието" и не само на вас, а и на семето ви.Днес семето ви е "лекар" - здравеопазването в РБ е плачевно, плачевно беше и по време на циганина от село Правец, но тогава не го знаехте, защото бяхте прост човек и вярвахте на червената пропаганда, която ви направи от обикновен, беден селянин без къща във водеща класа. Днес щяхте да сте като немски пенсионер или поне гръцки с не по малко от 600 - 1000 евро пенсия, отлично здравеопазване, ако сте работили и социални осигуровки. Нямаше да има в родното ви село цигани, нямаше да има червени президенти - селяни и дори селяндури, изобщо нямаше да ги има, а синът ви, щеше вече да е горд собственик на 40-50 крави и нямаше да убива българи, правейки се на лекар, защото да си селянин и лекар си е смъртоносна диагноза. ТИ за финал - такива като вас са, меко казано, биологичен отпадък и такива ще останете докато свят светува, независимо какво правите и крадете, на какви специалисти се правите и какви хартии за образование ще имате - запомнете, такава ви е генетиката.
9
автора да не е работил 'партиен секретар'.На село и сега може да вземеш къща и да я изплатиш за 1 година-особено ако си 'партиец'.
10
Как няма да е хубаво,ТКЗС,като,бедняците ни зеха нивите,а нас ни ИМЕНУВАХА КУЛАЦИ.Партизаните,тоже,ГОТОВАНКОВЦИ.
11
То ТКЗСТО и на мене ми построи къща, но правих свирки на партийния нощ и ден. Щом е било толкова хубаво защо рухна всичко и останахме с 20 милиарда дълг! Обяда ни май не е бил 2ст. и сме вземали заеми за него.
12
Не беше кой знае какво. Навсякъде те шпионираше червеното ухо. Все пак бяхме спокойни за утрешния ден и жилищата в София не се заключваха. Хората бяха спотаили злобата и завистта, която се отприщи след промените..... все пак бяхме млади, даже деца.....прехода ни ева майката
13
На майката ти пyтkaтa ! На 10 ноември 1989 година Тодор Живков остави държавата с дълг от 9.7 млрд. щатски долара при 9 млн. души население и от тях 6 млн. работещи. Днес в България живеят 6,2 млн. човека , а от тях 1,7 млн. работят., външният дълг на държавата е 27 млрд. лева. Какво kypa ми искаш да те eбa вгъзъ пръшав ?
14
Днес съм на 67 години. Като студент плащах 1,60 лева за общежитие на месец. Обяда и вечерята в студентската менза (стол) струваха общо от 0.80 лева до 1.00 лев. Месечно харчех не повече от 30 лева месечно . По онова време не се продаваха дипломи, налагаше се да четем. Може да се каже, че образованието и здравеопазването бяха напълно безплатни. Имаше ред. Имаше държава. По изостаналата част от населението не беше изхвърлена на улицата. За тях също имаше работа. В средно голям град имаше не повече от един клошар. След преврата съм гласувал само за хората които бяха от "изостаналата част" по време на социализма.. Те бяха демократите. Гласувах за простаците против волята си. Изминаха 28 години и държавата продължава да я има, макар ограбена, обрулена, с население предимно от възрастни хора, които са олющени от мизерията.
15
На 31.12.1990 г България осъмва с дълг от 10,656,9 милиарда долара,Ха сметни колко прави това в лева и успяваме да го върнем през 2015 г. И като беше толкова хубаво и всички работеха , имаше заводи ,нищо нямаше по магазините,но беше евтино , обяснете ми :Що фалира Държавата?
16
На майката ти пyтkaтa ! 10 милирда долара са 20 милиарда лева бе БСПеераст недоклатене. Бабата е права, щото на мене ми правеше свирки, да и построя една кирпичена къща. Но ви мразя, защото вие хората около Сланинова, ни евахте майките БСПеераст недоклатен. Вие свалихте Тато и ограбихте, България, а сега се чекнете по паметника му за да си начешете червените ан/уси, щото сте социалисти!
17
Боже, колко е изпростял тоя народ!
18
Когато започне някой да хленчи колко хубаво е било при социализма, ми се иска да му напомня да си пие лекарствата - за склероза, за деменция и пр. Роден съм по това време, живял съм 35 години в него и никога няма си го спомня с умиление. Защото за мене не е важно, че бобът струвал 5 стотинки, а че беше задушно, беше блато, беше затвор. За духа, не за стомаха! Но кога ли за българинът духът е бил важен - не напразно тогава работниците получаваха в пъти по-високи заплати от интелигенцията. Да кОпаш е по-ценно, отколкото за мислищ, да твориш, да изобретяваш, нали?!
19
do 15 защото онези с куфарчета питай тях,а наследниците на БКП управляват сега
20
зъболечение- БЕЗПЛАТНО! сирене, кашкавал, колбаси, бира- ВКУСНИ, НАТУРАЛНИ!
21
Забравихте "хубавите" бригади-безплатна работа през лятото и есента от войници,студенти,ученици.И днес болежките ни напомнят за ония времена,които не искаме да се връщат.Да пази Бог!!!
22
Текезесера, текезесари, руски измикяри, като ден трудов ден, пари на Кукув ден!
23
Като чета колко евтино било през комунизма, си мисля че българите само за плюскане си мислят. А къде беше свободата драги комунета.Кажеш виц и после се ослушваш дали няма да те пратят в пандиза.
24
Преди 1989 год. Беше точно така, както е в статията. Всеки, който искаше, отиваше да учи. Завърших икономика в Свищов. Живях в общежитие като хотел за 80 стотинки на месец, хранихме се на стол за 50 стотинки. Никога не съм била в мизерия, тъй като майка ми и баща ми работиха и ме издържаха нормално. Междувременно получавах стипендия за успех. Канеха ме да ставам партиен член, но аз не исках, родителите ми ме посъветваха да си гледам само учението. Още щом завършихме/бях се омъжила/, на разпределението имаше хора от моя окръжен град и на съпруга ми, предложиха ни работа и жилище и в Ямбол и в Силистра. Станахме добри специалисти, изучиха се и децата ни, един нормален живот.. Сега съм пенсионер с 350 лева, добре, че децата имат възможност да ме издържат. Чувствам се унизена, че съм работила 38 години и накрая да завися от един недотам образован човек, защото всички знаем, че сме управлявани еднолично от един бивш пожарникар, "охранител", който си рита топката и нехае за достойните 2.5милиона...Край мен има толкова гладни хора, но за разлика от управляващите, аз ги забелязвам. Те нито ще пътуват по Европа, нито ще "хвърчат" по магистралата им...
25
Знам ,че немците след като минаха през национал-социализма и дадоха 18 милиона жертви ,десетки милиарди долари репарации и бяха унищожени до край от бомбардировки,5години след края на Адолφ цъφтеха. Без да ядат боб за 8 стотинки. Комунизма е едно огромно извращение забранено в половин свят. И в Америка един обяд струва 5_6долара но средната заплата е 25 долара на час.горките капиталисти.
26
До пост 25 Владо Приятелю,недей забравей ,че, тях ,германците,ги ,споходи, плана Маршал, т.е,братята ти американци, печатаха необезпечени долари и ги пускаха в тяхната икономика,така ,че, както ФРГ така и западна Европа се възстановиха толкова бързо.
27
абе,защо и ние не печатаме необезпечени милиарди левове и не вземаме по 8000 лева заплата? Във всички нормални държави комунизма е или тотално зачеркнат или забранен. И още.Вярваш ли,че ако евросъюза вземе ,че ни отпусне 200-300 милиарда евро безвъзмездно,след 10 години ще догоним поне Турция като стандарт? Аз не вярвам
28
Да ти сера на социализма!
29
,,Свободата Санчо е най висшето благо с което бог дарява хората" и ,,Лишаването от свободае най голямото зло което може да сполети човека"-Сервантес !!! Какъв боб,какви 8 стотинки бе човече с каскет.И животните в зоопарка са ,,осигурени безплатно"но,дали им е по добре от колкото в естественната си среда..И като беше хубаво защо Т.Живков каза::,,СоциализЪма се оказа едно недоносче.Всичко което ви говорехме все едно църният Петър ви го е казал"Това беше когато вече никой не ни даваше ВАЛУТЕН заем за да ядеш боб от 8 стотинки и икономиката и селското стопанство бяха на дотации. Нямахме нито здравен нито пенсионен фонд.Всичко беше профукано .После мораториума на Луканов защото не можехме да си платим борча,зимата Попов,Беров,и Виденов ни довърши.-изпразни хазната.За това сме на това дередже и с 180 лв.заплата как да ти дадат 1000 лв пенсия.Така е другарю,боба ти в от 8ст. в гнусния стол сега ни излиза през носа.Безплатен обяд няма!!!И всичко рухна от самосебе си!!!
30
Тогава (през соца)живота беше евтин и храната истинска! Пymkume даваха за по едно кафе! Сега е рай за крадците,прасетата и negepacume!
31
Преди 10 ноември 1989 год., животът беше органиэиран по-коренно раэличен начин от сегашния! Имаше ред и система, хората бяха сплотени и съпричастни! Човек търсеше човекът, ама не користно и лицемерно! Всички бяха обраэовани, начетени! Беэработица нямаше, цигани и бежанци също!!! Всеки си энаеше мястото !!!Сега всичко това го НЯМА тотален хаос, всеки живее ден эа ден!!!Хората строят стени по-между си! Масово иэтъпяване, морален и интелектуален упадък!!! Просиятта в момента се превърна в професия!!!
32
"Социализъмът е едно недоносче. Ето това е самата истина..."
33
Госпожо, сега може да учи всеки, който има пари, а някога учеха пак тези с парите и връзките, но безплатно.
34
Никой не плюе живота ви при социализма,такива са били времената ! Плюенето идва от там ,че вие същите не искате да разберете ,че този живот не може да продължи до безкрайност и непрекъснато ни го натрапвате .Само ако помислите малко,ще видите ,че не може непрекъснато държавата да дава за всичко,както впрочем ставаше и да не фалира.
35
Кой Ви го натрапва този живот през соца?! Никой, само се правят сравнения през призмата на носталгията - това време няма никога да се върне! А всичко останало е хубаво да се прегледа през призмата на сравнението. Какво се направи за народа 30 г. от 1950 до 1980 г. и какво направи за народа прехода? БЕЗСПОРНО, всичко по годно и донякъде умно/хитро/пресметливо се изнесе от милата ни татковина и остави неолибералите да пишат по форумите. Да, ама то, само с писане не става, трябва си и работа... А с тия пари за наука, сме обречени да сме суровинен придатък на Европа и света...
36
И какво ? Дори премиера ни е бил подвластен на тази система. А както знаем той никога не бърка. Значи.....? Що ли да не го питаме какво мисли ?
37
Живко Коларов е описал живота си, така както го е живял и видял от първо лице, единствено число. Нека всеки има право на мнение - основен закон на демокрацията, каквато в България няма. Поздравления за смелостта и честния поглед на г-н Коларов, който е излязъл с името и адреса си. Това е неговият живот, неговата оценка.Сигурно има много още такива хора, които мислят по този начин. Времената се менят - историческа закономерност и нищо не се повтаря в същия му вид.
39
Евреите тогава не им беше до България, и държавата се крепеше. Това се дължеше и на личните качества на Тодор Живков, да сравним само със съседна Румъния при Чаушеско, а и капиталистическа Гърция, за турция да не говорим - Анадола. Сега обаче синедриона е взел курс на унищожаване на България, за да се настанят евреите тука.
40
На Ганьо му дай евтин боб. А че живее в затвор, че по границите разстрелват бягащите от комунистическия рай, не го интересува. Дай му манджа и ракийка и да може да открадне нещо. Наистина сега ни управлява мафия, но това са копелетата на бившите ти господари.
41
29-чест,и почитания,МНОГО ВЕРЕН КОМЕНТАР,ХУБАВО,ТОЧНО,ПОДРЕДЕН,ИЗКАЗ.АДМИРАЦИИ.
42
смърт на комунизма
43
Пълни глупости живееше се прекрасно имаше ред и дисциплина нямаше обири на банки и банкомати наркоманите бяха шепа хора а в заводския стол имаше поне 14 - 15 ястия за стотинки без соя и разни набухватели всичко беше от стопанствата към предприятията освен обяд имаше и закуска и вечеря и приготвяха суха храна за нощните смени - а един сега да каже къде го има това
44
прощавай "мило непознато другарче",явно имаш проблем с кръгоозора си-нисък и съвсем ограничен.питаш ли мен как съм оцелял в твоя "социалистически" рай. бях на 19 години баща ми работеше на "твоята " къща и ослепя при нещастен случай. 33 години никой с нищо не помогна.аз учех и ядях зелени зарзали,не след дълг майка ми почина много работа и гладуване.по три дни не съм ял . още веднъж-ти си типичен ограничен индивид.такива като теб не движат прогреса--това са стадо животни сляпо следват водача( магарето)
45
"нямаше обири на банки и банкомати " Драги ми мемо,какви банки и какви банкомати по онова време?
46
И сега не живеем добре, и по времето на социализма не живеехме! Каква хигиена по столовете, какви 5 лева. И там където работех имаше стол, и не съм стъпила в него. Столският сутляш беше най-гадното нещо на света, а скара в заводски стол не съм виждала. Мензата - столът на СУ се славеше като най-голямата помиярница в София. Един път отидохме да ядем в него с колеги и славата се потвърди. Това, че можеш да ядеш за лев или два на ден е чиста утопия - ако караш на кифли с мармалад - да. Не съм имала ТКЗС, за да ми построи къща, а родителите ми цял живот изплащаха апартамента, в който живеем и сега
47
Плюещите са болшинството от дебилите, за които споменава депутата.
48
Говнари комунистически, като беше толкова хубаво и прогресивно, тогава защо самите комуняги го отмениха, бе ! Навници прости, този строй продължи толкова, колкото и трябваше на червената номенклатура да се подготви за червена буржоазия.
49
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
50
Бе,бай Живко,синът ти,сегашният д-р Коларов,докторът на Поликрайще не споделя тези твои твърдения.Питай го сам,ако не ми вярваш!
51
КОЙТО МОЖЕШЕ ДА СЕ ОПРАВЯ ПРЕЗ КОМУНИЗМА СЕ ОПРАВЯШЕ,КОЙТО НЕ МОЖЕШЕ ЯДЕШЕ ДЪРВОТО-И СЕГА Е ТАКА!
52
До автора- не отваряй очите на тези ананаси
53
89 България имала дълг 10 милиарда? Имала е,ама и имаше да взима 7 милиарда-от Ирак-3, от Либия-2,какво стана,нали пращахме войници в Ирак, взехме ли си 3 милиарда,или само ни утрепаха войниците,а американците ни накараха да им го опростим
54
До 18 А сега е пълно с интелигентни хора.
55
Добре ,че пазеха границите през социализма и живяхме спокойно.Сега какво е нека децата ви проклинат за бъдещето което им подсигури хте.Защо се крият които бяха начело през него време и лъжат за да са добре сега.Никакви придобивки за работниците,децата,хранят ги с боклуци ,оскъдно не здравословно.Седнали да пишат глупости засрамете се.
56
А сега сме американски резерват, но никой не признава, че новата ВИП класа, това са крадците на соц.имуществото и се говорят и пишат врели некипели, за да се скрие истината за прехода и кой даде пари за българския "Майдан"!?
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого бихте гласували при парламентарни избори днес?
архив

Блондинка към блондинка:
- Знаеш ли, че за да се оплете един пуловер, трябват три овце!
- Какви ги приказваш! Аз даже не знаех, че те могат да плетат.

няма нови новини
Днес: 131
hot
най-четени новини в момента
сега
3531
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Корнелия Нинова и пет майки клатят властта на гърба на децата с увреждания - гледайте НА ЖИВО
x
ТЕ БРОДЯТ НАВСЯКЪДЕ: Дъщерята на Буш: В Белия дом имаше призраци
x