Средна Европейска партия с гневно писмо: Морският сарай в Росенец разменна монета за промените в Изборния кодекс

Епицентър

Средна Европейска партия с гневно писмо: Морският сарай в Росенец разменна монета за промените в Изборния кодекс

61466
на 04.05.2021
Средна Европейска партия с гневно писмо: Морският сарай в Росенец разменна монета за промените в Изборния кодекс
Автор:   ПИК

Морският сарай в Росенец разменна монета за промените в Изборния кодекс. Това намекна председател на ПП „Средна европейска класа“ Георги Манев.

препоръчано

Изтъргуван ли е  казусът „Росенец“ между ДПС и „Демократична България, пише в декларацията на ПП „Средна европейска класа“, изпратена до медиите. 

„Във връзка с поправките в Изборния кодекс, които водят до увеличение на изборните секции в Република Турция, ние от ПП „Средна европейска класа“ заявяваме, че сме категорично против това решение. Правим това на база на нашия опит от секциите в Турция, придобит по време на парламентарните избори през 2017 и 2021 година“, обяви лидерът на СЕК.   

„И на двата вота заедно с наши съмишленици осигурихме членове на секционни комисии и застъпници в Турция и от първо лице знаем как се провеждат избори там. Със собствените си очи видяхме, че изборите там не се провеждат демократично, а с натиск, под строй, с масови нарушения на изборния кодекс и с много хора, които дори не знаят за кого и за какво гласуват“, добавя той.

Безобразията и погазването на законите в казуса в Росенец и нарушенията в изборните секции в Турция, където гласуват българските изселници, еднакво обслужват интересите на ДПС и сараите, коментираха Манев. 

„Може ли обаче някой да обори съмненията, че в началото на миналата седмица ДПС са поставили условие на „демократите“ да оттеглят предложението си за създаване на временна парламентарна комисия по казуса със „сараите“ в Росенец? Дали това е била разменната монета за подкрепата от ДПС събиране на кворум за провеждане на заседание на парламента, на което се гласува предложението за отпадането на ограничението за броя изборни секции в страните извън ЕС?“, пише в декларацията на СЕК. 

„Спомнете си как ГЕРБ, БСП и ДПС първоначално бламираха заседанието на парламента. Спомнете си и как на следващия ден точките в дневния ред за въвеждане на промени в изборния кодекс получиха подкрепа от ДПС, но предложението за сформиране на комисията „Росенец“ изобщо не влезе за обсъждане в пленарна зала. Така беше загубена още една седмица“, добавят от патриотичната организация. 

„Това ли е мръсната сделка, която ДПС и „демократите“ направиха пред очите на всички българи, така ли изтъргуваха казуса „Росенец“, срещу който още преди една година въстанаха общинските съветници от „Средна европейска класа“ в Бургас, дори тогава, когато „демократите“ гласуваха в подкрепа на сараите? Кой има най-голяма политическа полза от промените в Изборния закон?“, питат хората от партията. 

„Можем заедно да зададем тези въпроси и още много други, но един от отговорите боде очите на всички. Отпадането на максимално допустимия брой от 35 секции в страните извън ЕС обслужва и облагодетелства най-вече тяснопартийните интереси на ДПС заради гласовете на изселниците в Турция, които приоритетно, а много често и под строй гласуват за тази партия“, добавят те.

„В ЕС могат да се откриват свободно и неограничен брой секции. Не ние направихме така, че Великобритания да излезе извън ЕС и загуби тази възможност. Гласовете от секциите извън ЕС,  най-вече от САЩ и Великобритания, Македония и Украйна не играят толкова решаваща роля за крайния изборен резултат, поради факта, че българите там не гласуват организирано и под натиск и подкрепят почти всички политически субекти. Не така обаче стои въпросът с Турция“, обяви Манев. 

„Да си кажем и другата истина, че заради забавянето създаването на временната парламентарна комисия „Росенец“ става напълно безпредметно заради краткия живот на този парламент, тъй като тя, ако изобщо бъде сформирана на 5 май, вероятно ще спре своята дейност с предстоящото разпускане на 45 Народно събрание“, добавя той.

Бургаският депутат Димитър Найденов обясняваше надълго и нашироко в социалните мрежи, че предстои да се случат много неща около „сараите“ на Доган, но виждаме отново, че всичко е само блъф и предизборен трик, пише още в декларацията от СЕК. 

„Тази парламентарна комисия в началото беше замислена като анкетна, после обявиха, че ще е временна, но крият от вас, че няма да има никаква законова тежест. Депутатите не разполагат с никакви властови ресурси, ако нямат излъчено правителство да реализира желанията и волята на тази комисия. Кабинетът е изпълнителната власт, която изпълнява предложенията на депутатите“, обясняват от партията. 

„Ние питаме как без министър на вътрешните работи, без началник на ДНСК, без РДНСК –Бургас, както и без други контролиращи органи, депутатите от комисията могат да предприемат законосъобразни действия по казуса. За разлика от партиите, които демонстрират политически хитрини и правят пазарлъци,  ПП „Средна европейска класа“ не е отстъпила в нито един момент от позицията си срещу беззаконията в Росенец“, уверяват от партията. 

„Единствено Константин Бачийски и „Средна европейска класа“ вече една година продължаваме да се противопоставяме срещу безобразията и включително и да водим съдебни битки на всички нива срещу нарушенията на закона около „сараите“ в Росенец.
Къде бяха през това време юристите от „Демократична България“, които заявяват намерения да променят дори конституцията, а за това време не пожелаха да се включат по делата за Росенец“, пита Георги Манев. 

„Решението на съда засега е единственият демократичен  начин  да бъде разрешен казусът „Росенец“. Но се оказа, че зам. председателят на ПП „Средна европейска класа“ Константин Бачийски е сам в съдебната зала срещу „сараите“, добавя той.

„В момента политиците в Народното събрание използват възможността да разполагат с безплатно ефирно време, чрез което вече провеждат  предизборната си кампания в националните медии за извънредните избори.

„Що се отнася до казуса „Росенец“, не губете надежда! Той ще бъде разрешен изцяло в 46 Народно събрание, в което заедно със свои коалиционни партньори ще бъде част и ПП „Средна европейска класа“, обявиха от партията. 

Сподели:
Бомба x
Любовен хороскоп за май Любовен хороскоп за май
ПИК TV x
САМО В ПИК TV! Лъсна голяма тайна за Емил Костадинов: вицето на БФС с курс към родилното, тази красавица ще го дари с... САМО В ПИК TV! Лъсна голяма тайна за Емил Костадинов: вицето на БФС с курс към родилното, тази красавица ще го дари с...
ново
Днес: 10
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това