Среща ЕС-Западните Балкани в понеделник в Париж

Европа

Среща ЕС-Западните Балкани в понеделник в Париж

4985
на 03.07.2016
Среща ЕС-Западните Балкани в понеделник в Париж
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Ръководителите на Франция, Италия и Германия се събират в понеделник в Париж на среща на върха на Евросъюза и на Западните Балкани. В дневния ред на дискусиите са проблемите с миграцията и сътрудничеството, а също Брекзит. Целта на срещата е преди всичко да структурира сътрудничеството между съответните страни от региона - Македония, Босна, Косово, Сърбия, Албания и Черна гора – и партньорите им от Европейския съюз – Словения, Хърватия, Германия, Италия, Австрия и Франция, предава АФП, като се позовава на френски дипломатически източник. Ръководителите на участващите държави, към които ще се присъедини и върховният представител на ЕС за външната политика и политиката на сигурност Федерика Могерини, ще говорят за т.нар. Балкански път, използван от сирийските и иракските мигранти, както и за антитерористичната борба. Районът се възприема и като входно трасе за чуждестранните бойци, насочили се към Сирия и Ирак На срещата на върха ще стане дума за заделянето на близо 400 милиона евро, от които близо 140 милиона европейски фондове, за регионално сътрудничество в областта на енергийните мрежи и проекти, обхващащи младежта. Парижката среща на върха е третата от т.нар. поредица съвещания от Берлински процес, иницииран през 2014 г., за да бъдат насърчени реформите и развитието на шестте страни от Западните Балкани, които са на различни етапи в процеса на присъединяване към европейския блок. 

препоръчано

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Близнаците да са по-самокритични, Скорпионите - по умерени САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Близнаците да са по-самокритични, Скорпионите - по умерени
ПИК TV x
Седмичната прогноза на ПИК TV с проф. Георги Рачев: Октомври ще се усеща като септември (ВИДЕО) Седмичната прогноза на ПИК TV с проф. Георги Рачев: Октомври ще се усеща като септември (ВИДЕО)
ново
Днес: 2
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК