СРИВ: 11 хил. учители и персонал напускат системата на българското образование тази година

Животът днес

СРИВ: 11 хил. учители и персонал напускат системата на българското образование тази година

20828
на 07.02.2019
СРИВ: 11 хил. учители и персонал напускат системата на българското образование тази година
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

11 000 души ще излязат от системата на образованието в България. По-голямата част - 8100 души - са педагози, останалите 2900 са персонал, става ясно от проекта на национална програма "Оптимизиране на вътрешната структура на персонала" на Министерството на образованието и науката.

препоръчано

Повечето ще освободят позициите си поради пенсиониране, други - заради закриване или преструктуриране на учебното заведение, съобщава "Офнюз".

За обезщетения на всички напускащи им са заложени общо 36 577 400 лв. На педагогически специалист се полагат до 10 брутни работни заплати, а на непедагогическия персонал - до 8 брутни работни заплати. Ограничението не важи за директори на институции.

Не се финансират или се възстановяват получените обезщетения, ако след прекратяването на трудовите отношения човекът бъде нает от същия работодател в срок до 5 ноември 2019 г., се уточнява в програмата. Възстановените средства се използват също за обезщетения до края на 2020 г.

Програмата обхваща всички държавни и общински детски градини и училища, центрове за подкрепа на личностното развитие, регионалните центрове за подкрепа на процеса на приобщаващото образование, Националния дворец на децата и Логопедичния център – София.

При реализацията на програмата се осъществява мониторинг от регионалните управления на образованието.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за неделя - Близнаците да внимават с думите, Девите да отложат деловите срещи САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за неделя - Близнаците да внимават с думите, Девите да отложат деловите срещи
ПИК TV x
ГОРЕЩО В ПИК TV! ГЕРБ с унищожителна критика на кмета на София: Васко бре, чети и не лъжи (ВИДЕО) ГОРЕЩО В ПИК TV! ГЕРБ с унищожителна критика на кмета на София: Васко бре, чети и не лъжи (ВИДЕО)
ново
Днес: 82
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК