Излизат мемоарите на Димо Казасов, тайнствения превратаджия от “Звено”

Акценти

Излизат мемоарите на Димо Казасов, тайнствения превратаджия от “Звено”

13393
преди 18 часа
Излизат мемоарите на Димо Казасов, тайнствения превратаджия от “Звено”
Автор:   ПИК

Очаквайте скоро на пазара мемоарния том „Улици, хора, събития. Моята София през XX век“ от известния политик и журналист Димо Казасов (1886-1980). Интригуващата книга ще намерите с логото на издателство „Милениум“.

препоръчано

Казасов е роден в Трявна, учи в русенската гимназия, а през 1918 г. завършва право в Софийския университет. Членува в БРСДП от 1902 г., а след нейното разцепление става част от групата на широките социалисти и влиза в партийното ръководство. През 1927 г. е един от основателите на политическия кръг „Звено“, а от 1943 г. е деец на Отечествения фронт. През годините Казасов е депутат, министър в няколко кабинета и дипломат. Участва в редактирането на редица периодични издания и е автор на пътеписи, есета и книги за обществено-политическите явления от дългия му житейски път.

Мемоарите му „Улици, хора, събития“ са оригинален поглед върху миналото на София и усилената модернизация на столицата, в която кипи активен политически и светски живот. Градът се променя – не само като архитектура, но и като социо-културна среда, а с него се променят и хората – при това с целия драматизъм, който неизменно съпътства подобни исторически процеси.

В книгата увлекателно и пълнокръвно е описано динамичното развитие на градските пространства – улици, паркове, магазини и заведения, сгради и цели квартали, изграждането на транспортните връзки, които оформят специфичния облик на стара София. Не са пропуснати и хората, представени са най-доходоносните професии, разказано е подробно за живота на обикновените слуги, работниците, пенсионерите, чужденците, включен е дори подробен ценоразпис на някои от най-злободневните, но важни хранителни стоки.

„Улици, хора, събития“ е едновременно мемоарна книга и панорамен поглед върху столичния живот. Казасов пресъздава атмосферата на празници и делници, живота на по-издигнатите жители (към които принадлежи и той). Не са изпуснати обаче подробности за беднотата, за извънредни събития, за изчезнали вече постройки, забравени обичаи, за заличени в паметта културни и обществени средища. Няма да е преувеличено да се твърди, че в книгата е представено многообразието на пълнокръвния градски живот – от официалните събития, културните прояви, столичните кафенета до мимолетните моди, делничните страсти, сензационните събития. В много отношения творбата е и най-сериозният мемоарен опит да се пресъздаде една изчезнала епоха от живота на столицата“, споделя в предговора към изданието проф. Николай Поппетров от Института за исторически изследвания в БАН.

Като неизменен и извънредно активен участник в обществените процеси Димо Казасов разказва за личния си принос в емблематични политически събития от началото и средата на миналия век и споделя информация и впечатления от „първа ръка“ за познанствата и връзките си със знакови фигури в нашата история. Картината на столичния живот добива завършен вид чрез сладкодумните му разкази за всекидневието и страстите на неговите жители – домашната обстановка, облеклото, пазарите, кръчмите, културните салони, дори публичните домове и т. н.

Заглавието, което „Милениум“ предлага, е отлежавало в архивите на автора повече от 50 години след написването си и разполага със снимков материал, който ще допринесе за пълноценната ви разходка назад във времето, показвайки една различна и забравена България – такава, каквато я познаваме от градските митове и легенди.

 

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ астроложката Алена с ексклузивен хороскоп - неочаквани изненади за Близнаците, нерви вгорчават деня на Стрелците САМО В ПИК: Топ астроложката Алена с ексклузивен хороскоп - неочаквани изненади за Близнаците, нерви вгорчават деня на Стрелците
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Лъчезар Борисов с аларма: Служебният кабинет изчегъртва парите на държавата - още не е внесен Планът за възстановяване, можеше да имаме 12 млрд. в помощ на икономиката (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Лъчезар Борисов с аларма: Служебният кабинет изчегъртва парите на държавата - още не е внесен Планът за възстановяване, можеше да имаме 12 млрд. в помощ на икономиката (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 72
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това