Стартират процедура по отстраняване на президента в Албания

Балкани

Стартират процедура по отстраняване на президента в Албания

5494
на 02.05.2021
Стартират процедура по отстраняване на президента в Албания
Автор:   ПИК

Управляващите социалисти в Албания започнаха с реализацията на обявената инициатива за освобождаване на президента Илир Мета. Те започнаха да събират подписи на депутати, а парламентарната група насрочи заседание за понеделник, един ден преди пленарната сесия на парламента. 

препоръчано

Въпреки че някои закони, върнати преди това от Мета за преразглеждане, са на дневен ред в сесията, партийни източници казват, че социалистите ще поставят този за уволнението му като допълнителна точка.

„Въз основа на няколко сериозни нарушения на Конституцията от президента Илир Мета, преди и след предизборната кампания, въз основа на член 90, решихме да инициираме процедура за освобождаване на президента на републиката“, гласи съобщението, изпратено от ръководството на парламентарната група към депутати от управляващото мнозинство.

Това става ден след изявлението на техния лидер Еди Рама, че "парламентът ще се занимае с Илир Мета", защото "хората го наказаха и парламентът само ще финализира това чрез уволнение".

Изглежда, че Мета изобщо не е разстроен от казаното от Рама, заявявайки, че дори не мисли да подава оставка до 24 юли 2022 г., когато мандатът му приключва.

Президентът на Албания се избира от парламента с мнозинство от две трети от 140 депутати и може да бъде освободен със същия брой.

Сподели:
Бомба x
Седем начина да преборите самотата Седем начина да преборите самотата
ПИК TV x
САМО В ПИК TV: Миро от Биг Брадър строял жилищен комплекс за милиони преди смъртта си САМО В ПИК TV: Миро от "Биг Брадър" строял жилищен комплекс за милиони преди смъртта си
ново
Днес: 47
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това