Вход
София
Времето в София 9 o C

Стволови клетки лекуват диабет

Стволови клетки лекуват диабет

на 30.08.2015
8230
1
Стволови клетки лекуват диабет
Автор: Ретро
30.08.2015
1
8230

Диабетът засяга малко над 6% от цялото население в България, като при 64-75 годишните нивата на този показател са много високи - над 17%. От полза за всички е да разпознават първите сигнали на болестта. Например – трудно зарастване на рани, сърбеж в областта на половите органи, усещане за сухост в устата. При такива оплаквания трябва да се изследва нивото на кръвната захар, което при диабет надхвърля нормалните граници (3,9-5,5 mmol/L - на гладно и 3,9-8,1 mmol/L – два часа след хранене). Обменното нарушение настъпва при понижена секреция на хормона инсулин от задстомашната жлеза. Това е диабет от първи тип.

В други случаи е намалена чувствителността на тъканите към инсулина. Тогава се развива диабет от втори тип. Той по правило е свързан със затлъстяване, артериална хипертония, намален добър и увеличен лош холестерол. Има данни, че диабетиците боледуват по-често от рак на дебелото черво, на панкреаса, на черния дроб. Като причина за тази тенденция се приема повишеното ниво на хормона инсулин. При такова ниво се засилва развитието на растежния фактор. А той се отразява неблагоприятно върху хора, склонни към раково заболяване. Всичко това налага лечението на диабета да започне навреме с най-подходящите медикаменти и методи, които непрекъснато се усъвършенстват.

В Канада успешно са лекувани диабетици чрез присаждане на стволови клетки. Изтекла е година от присаждането, а пациентите нямат нужда от инсулин. Опити със стволови клетки се правеха и преди, но медикаментите, потискащи имунната система, която иначе отхвърля чуждите клетки, много бързо намаляваха възможностите за производство на инсулин. Сега това препятствие се преодолява и в бъдеще може да се постигне пълно излекуване от диабет. Но докато новият метод стане масова практика, разумният подход към болестта включва класическите лекарства и достатъчна профилактика с диета и много движения.

 

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Към кого изпитвате най-силно доверие?
Общо гласували: 27095
архив

Току-що назначен млад поп разбрал, че в края на селото живеела 30-годишна вдовица. По тъмна доба отишъл и почукал. Отвътре се чуло: – Ти ли си, ангел мой? – Не, ама съм от същата фирма!

няма нови новини
Днес: 36
hot
най-четени новини в момента
сега
2796
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV! Щабът с последни данни - само 6 заразени от 443 проби за денонощието (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
СВЯТ ДЕН: Честваме един уникален празник, свързан със свети Йоан Кръстител
x