Вход
София
Времето в София 7 o C

Стволови клетки лекуват диабет

Стволови клетки лекуват диабет

на 30.08.2015
7380
1
Стволови клетки лекуват диабет
Автор: Ретро
30.08.2015
1
7380

Диабетът засяга малко над 6% от цялото население в България, като при 64-75 годишните нивата на този показател са много високи - над 17%. От полза за всички е да разпознават първите сигнали на болестта. Например – трудно зарастване на рани, сърбеж в областта на половите органи, усещане за сухост в устата. При такива оплаквания трябва да се изследва нивото на кръвната захар, което при диабет надхвърля нормалните граници (3,9-5,5 mmol/L - на гладно и 3,9-8,1 mmol/L – два часа след хранене). Обменното нарушение настъпва при понижена секреция на хормона инсулин от задстомашната жлеза. Това е диабет от първи тип.

В други случаи е намалена чувствителността на тъканите към инсулина. Тогава се развива диабет от втори тип. Той по правило е свързан със затлъстяване, артериална хипертония, намален добър и увеличен лош холестерол. Има данни, че диабетиците боледуват по-често от рак на дебелото черво, на панкреаса, на черния дроб. Като причина за тази тенденция се приема повишеното ниво на хормона инсулин. При такова ниво се засилва развитието на растежния фактор. А той се отразява неблагоприятно върху хора, склонни към раково заболяване. Всичко това налага лечението на диабета да започне навреме с най-подходящите медикаменти и методи, които непрекъснато се усъвършенстват.

В Канада успешно са лекувани диабетици чрез присаждане на стволови клетки. Изтекла е година от присаждането, а пациентите нямат нужда от инсулин. Опити със стволови клетки се правеха и преди, но медикаментите, потискащи имунната система, която иначе отхвърля чуждите клетки, много бързо намаляваха възможностите за производство на инсулин. Сега това препятствие се преодолява и в бъдеще може да се постигне пълно излекуване от диабет. Но докато новият метод стане масова практика, разумният подход към болестта включва класическите лекарства и достатъчна профилактика с диета и много движения.

 

Сподели:
Напиши коментар »
(1)
1
За съжаление фармацевтичната мафия никога няма да позволи диабетът да бъде лекуван.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кого ще подкрепите за кмет на София?
Общо гласували: 10095
архив

Една вечер късоглед добър самарянин се прибирал вкъщи, когато срещнал пиян, опрял се на входа на жилищен блок.
- Тук ли живеете? - попитал добрият самарянин и се вторачил в него над дебелите си очила.
- Да - потвърдил пияният. - На втория етаж.
- Искате ли да ви помогна да се качите?
- Благодаря.
Самарянинът предпазливо завел пияния на втория етаж, но решил да не се сблъсква с разгневената му съпруга. Затова отворил първата врата, която видял, и блъснал пияния вътре.
След като извършил доброто си дело за деня, той слязъл долу, където за своя изненада заварил втори пиян. Този мъж също казал, че живее на втория етаж и добрият самарянин бавно го завел горе, блъснал го през същата врата и се върнал долу с намерението да се прибере вкъщи. Когато слязъл обаче, заварил трети пиян, който казал, че живее на втория етаж. Самарянинът го завел горе, блъснал го през същата врата и пак слязъл долу.
Там отново стоял пиян, облегнат на стената, който определено имал много по-лош вид. Но преди самарянинът да направи нещо, пияният се заклатушкал към един случайно минаващ полицай и казал:
- Господин полицай, спасете ме от онзи човек. Постоянно ме качва на втория етаж и ме блъска в асансьорната шахта!

 

няма нови новини
Днес: 20
hot
най-четени новини в момента
сега
1866
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: Пуснаха на свобода убиеца Джок Полфрийман - той иска да остане в България (ОБНОВЕНА)
x
Най-важното правило за всеки знак от зодиака
x