Вход
София
Времето в София 13 o C

Стефан Цанев: Имам много причини да бъда лошо респектиран от ДС

Стефан Цанев: Имам много причини да бъда лошо респектиран от ДС

на 15.01.2017
4045
14
Стефан Цанев: Имам много причини да бъда лошо респектиран от ДС
Автор: ПИК
15.01.2017
14
4045

„Имам много причини да бъда твърде респектиран в лошо отношение от Държавна сигурност” каза поетът и драматург Стефан Цанев в предаването „120 минути” на Би Ти Ви.

ЕКСКЛУЗИВНО! Стефан Цанев проговори за скандала с върнатия орден "Златен век"!

ЕКСКЛУЗИВНО! Стефан Цанев проговори за скандала с върнатия орден "Златен век"!

Писателят и драматург Стефан Цанев проговори за върнатия...

на 11.01.2017

Миналата седмица Цанев отказа наградата „Златен век” на Министерство на културата, като основен мотив е, че същата награда е връчена на Димитър Иванов, бивш шеф на Шесто управление на Държавна Сигурност.

Той подчерта, че никога не е бил упражняван физически натиск върху него, но дълго време е бил следен.

„Псевдонимът ми е бил „чирос”, защото бях много слаб и в досието пише: Обектът не стои на здрави идеи на естетически позиции в областта на литературата. Да се установят всички връзки на обекта, дали се среща с чужденци, да се обръща внимание дали носи пакети, книги, оставя ли ги някъде. Дали обектът кани гости в дома си, които остават до късно и преспиват там”, чете Цанев от донесени от него документи в студиото на bTV.

По думите му той започва да бъде следен през 1968 г., след като написва стихотворение, което е напечатано на страниците на списание „Септември”.

„Стихотворението беше снето от списанието и ме извикаха, за да ми кажат, че това е вражеска поема и, че моето име ще бъде зачеркнато от литературата”, спомня си Цанев.

По-късно една от книгите на Цанев е държана четири години в издателството, докато бъде одобрена от агента, който отговаря за него в Държавна сигурност.

„Цензурата не е толкова страшна, но автоцензурата е. Тя убива намерението, идеята преди ад е получила писмен израз. Това е по-жестокото”, казва Цанев.

Поетът е разпознал в досието си негови приятели, но никога не успял да разбере за една жена с псевдоним Одилия. „Тя получава указания да установи с мен интимни отношения, за да ме следи по-отблизо”, разказва той.

„С Пражката пролет дойде края на илюзията, че може комунизмът да е вечен. Тогава стана ясно, че може наистина да има гласност, да има свобода на словото, което е много важно за един поет”.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 34620
архив

Само българинът може: 1. Да дава акъл, дори да не разбира. 2. Да може да прави всичко, без да учил за него, 3. Да иска европейска заплата, без да работи. 4. Да чака друг да го оправи. 5. Да даде половината си заплата за лотарийни билети и после да излезе на протест... за цената на тока...

x
Борисов: Трябва да насочим вниманието си към възрастните и болните! Агресията на противниците ни плаши хората и показва истинските им лица (ВИДЕО)
x
ЗАПЛАХАТА COVID-19: Тези 5 характеристики правят коронавируса опасен
x