Стефан Янев - премиерът на Грипен (ДОКУМЕНТИ)

АВТОРСКИ НОВИНИ

Стефан Янев - премиерът на Грипен (ДОКУМЕНТИ)

89209
на 12.05.2021
Стефан Янев - премиерът на Грипен (ДОКУМЕНТИ)
Автор:   ПИК

Стефан Янев ще е министър-председател в служебния кабинет. Това стана ясно от публикувания днес указ на Румен Радев, с който назначава служебен кабинет до предсрочните избори на 11-и юли. Служебният премиер Стефан Янев носи много тежък шлейф от подозрения във връзка с действията му преди повече от четири години, пише zonanews.bg.

препоръчано

В служебното правителство на Огнян Герджиков Стефан Янев е вицепремиер и министър на отбраната и като такъв отговаря пряко за организацията на изборите през април 2017 година. Към първата му роля критики нямаше.

Но не така стоят нещата, що се отнася до позицията и решенията му на военен министър. Янев е силно и с основание критикуван, че като военен министър е позволил да се стигне до предопределяне на избора на изтребител за нуждите на българската армия. В последните дни на служебното правителство комисията в МО, работеща по темата, предлага за сделка да се преговаря с шведския производител на "Грипен".

Самият Румен Радев направи и невъзможното да се опитва да докаже, че не е лобирал за "Грипен". Но документите доказват друга, различна от Радевата "истина". Документи доказват, че като главнокомандващ на ВВС през 2014 г. Румен Радев е писал опорни точки на тогавашния премиер Пламен Орешарски точно за "Грипен", по повод среща на Орешарски с високопоставени представители на "СААБ". Това разкри преди почти четири години тогавашният депутат от ГЕРБ и член на временната комисия за избор на нов тип боен самолет Антон Тодоров. През лятото на 2017 г. той публикува поредица от документи, единият от които собственоръчно подписан през юли 2014 г. от Радев в качеството му на ръководител на интегрирания проектен екип за купуване на нов изтребител.

От тези документи ясно и недвусмислено се вижда, че - първо, Радев е писал опорни точки специално за "Грипен. И второ - подобни опорни точки той не е писал за другите самолети и производители, които също са се опитвали да спечелят благоволението на хората, вземащи решения тогава. Нека го кажем още веднъж - не съществуват подобни опорни точки за някой друг тип самолет. Румен Радев е писал опорни точки единствено и само за "Грипен", точно преди срещата на Пламен Орешарски с представителите на "СААБ" при преговорите за покупка на бойни самолети за армията ни.

Тогавашният народен представител от ГЕРБ Антон Тодоров определи случая като "Президентгейт", тъй като опровергава твърденията, че президентът не е давал становище за "Грипен". С което на практика се доказа, че президентът е излъгал в твърденията си, че не е писал такива опорни точки. Докумените съдържа 6 опорни точки, които да се използват при срещата на тогавашния служебен премиер Пламен Орешарски с президента на шведската компания – сред тях са обсъждане на възможностите за доставка на 8 броя самолети "Грипен" и разсрочено плащане с гратисен период.

"Шведското правителство декларира сериозни намерения за индустриално сътрудничество и инвестиции в България, предвид големите компании, стоящи зад Програмата "Грипен", се посочва още в документите. Именно офертата на шведската компания беше класирана на първо място от служебния кабинет на Огнян Герджиков, назначен именно от новоизбрания президент Радев. Това стана именно в период, когато шведската прокуратура започна разследване на сделки за доставката на самолети "Грипен" за Чехия и Унгария по сигнал за корупционни схеми, при които на политици са плащани подкупи, за да се вземат решения в полза на този тип самолети.

След време служебният министър-председател Огнян Герджиков ще си признае в едно интервю, че е бил подложен на безпрецедентен натиск от президента Радев, за да се вземе точно такова решение. Съвсем естествено, веднага след като състави правителство, коалицията ГЕРБ-ОП преразгледа това решение, което определи като лобистко и в крайна сметканаправи нова прозрачна и съобразена със стратегическите ангажименти на страната ни процедура. При нея беше избрана офертата на американската "Локхийд Мартин" за F-16 Block 70.

Преди това Янев е критикуван и че е извършил назначения на ключови постове в МО, като целта е била да се контролират обществените поръчки. Бившият военен министър Николай Ненчев твърдеше също, че служебният военен министър е уредил с постове в МО "роднини, близки, братя и сестри" на определени хора, без да влиза в подробности обаче.

Сподели:
Бомба x
Знаци, че вашата душа е стара Знаци, че вашата душа е стара
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! Борисов пред младежите от ГЕРБ: Торбите заминават към Радев. Там са назначенията (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) ПЪРВО В ПИК TV! Борисов пред младежите от ГЕРБ: Торбите заминават към Радев. Там са назначенията (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 121
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това