Вход
София
Времето в София 19 o C

СТИХИЯ! Порой отнесе моста за местността Оборище

СТИХИЯ! Порой отнесе моста за местността Оборище

на 13.06.2018
5657
1
СТИХИЯ! Порой отнесе моста за местността Оборище
Автор: ПИК
13.06.2018
1
5657

Пороят, който се изсипа над Панагюрище през уикенда, е отнесъл мостчето на река Панова, водещо до историческата местност Оборище. В неделя дъждът се лееше като из ведро точно като в онзи 20 април 1876-а, описан от Захари Стоянов, когато Апостолите от Четвърти революционен решаваха съдбините на българския народ.  

Валежите са направили доста бели, разказват жители на средногорския град и околни селища. В Бъта били притеснени от висока вълна в Луда Яна, по-високите части на общинския център и пътят за село Оборище - залети от водата, разказва за стихията "Марица".

В община Панагюрище вече имат обобщени данни за щетите от пороя. Все още не е получена информация за падналите количества, но е факт, че за кратко време се е изсипал много обилен дъжд и това е довело до проблемите. 

На телефон 112 за тези дни не е подаден никакъв сигнал, а към общината - само един, заяви кметът Никола Белишки. Обаждането е било в понеделник за обилни количества дъждовна вода, под напора на която канализации в отделни домове са върнали обратно мръсни води. Наводнени са 2-3 мазета. В случая обаче не става дума за канализационна система на селото, а за отделни тръбопроводи по къщите, свързани с отводнителна система. 

Извън селото щетите са незначителни - най-вече по земеделски имоти, намиращи се точно до реката - насаждения от картофи и бобови. Там нивото на водата се е повишило, защото аязмото в близка местност Манастирчето се е затлачило от паднали при бурята дървета. Така се е стигнало до повишаване на нивото и част от водата се е върнала към нивите, обясни кметът Белишки. Той допълни, че от утре започват отстраняване на дърветата с пари от бюджета на общината, заделени в перото за бедствия и аварии. Веднага след това започва оглед на подпорните стени, за да се провери дали и по тях няма поражения. 

Мостче над река Панова, водещо към местността Оборище, е било подкопано и отнесено от придошлите води. Става дума за малък дървен мост, направен и поддържан от Горското стопанство. От ведомството са заявили, че ще го възстановят със свои средства. Белишки отбеляза, че мостчетата към историческата местност се стягат всяка пролет преди честванията за Априлското въстание, така че като съоръжения са стабилни.  

По пътя от Панагюрище към Оборище е имало заливане на шосето заради отводнителна тръба, която от едната страна е тясна, а пороят я е затлачил. Излезлите на асфалта потоци са натрупали и земя по пътните платна. Днес е направен оглед. Решено е да бъде положена по-голяма тръба, така че да отвежда и да не се стига до преливане занапред.

Сподели:
свързани новини
Порой отнесе и къмпинг "Смокиня" (снимки)
Порой отнесе и къмпинг "Смокиня" (снимки)
Придошла вода от скъсани диги на микроязовир заля къмпинг...
на 19.06.2014
ПИК TV: Порой отнесе моста за с. Димовци ПИК TV: Порой отнесе моста за с. Димовци
Обилните валежи събориха моста към гурковското село...
на 31.05.2016
Напиши коментар »
(1)
1
се превърнаха в реки. Цитат!
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой е най-одобряваният от вас партиен лидер?
архив

Журналистка взима интервю от 120 годишен дядо:
– Дядо, как успяхте да доживеете до тези години? Сигурно никога през живота си не сте пушили,а?
– Ъ.ъ.ъ, момиченце, виждаш ли ей онази купа сено? Сигурно съм изпушил няколко такива купи тютюн през живота си.
– Тогава, сигурно никога не сте пили алкохол, а?
– Виждаш ли ей онзи гьол там? Сигурно няколко такива гьола с алкохол съм изпил през живота си….
– Ами, тогава сигурно с жените нещо не си се занимавал.
– Виждаш ли онова дърво там, а до него стои една коса?
– Виждам, ама какво общо има косата със с*кса?
– Така, когато дойде смъртта да ме прибира – такова ч*кане й хвърлих, че чак си забрави косата…

няма нови новини
Днес: 359
hot
най-четени новини в момента
сега
1759
четат ПИК
сега
четат тази новина
ПЪРВО В ПИК TV! КФН с горещи подробности за фалита на "Олимпик" (ОБНОВЕНА)
x
ЕВРИКА! Направиха сладолед, който не се топи
x