Стойчо Младенов пред ПИК: Знам, че имам много врагове! Благодаря на Бог, че играчите повярваха в червената идея

ЧАС ПИК

Стойчо Младенов пред ПИК: Знам, че имам много врагове! Благодаря на Бог, че играчите повярваха в червената идея

16463
на 21.10.2013
Стойчо Младенов пред ПИК: Знам, че имам много врагове! Благодаря на Бог, че играчите повярваха в червената идея

Не може финансите да определят къде да насочиш любовта си

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Старши-треньорът на ЦСКА Стойчо Младенов извървя пътя от Ада до Рая през последните 3 месеца.

препоръчано

Екзекутора на "Ливърпул" пое "червените" в критичен момент, когато те бяха на прага на оцеляването, а само преди два дни момчетата му разбиха "Левски" с 3:0.

ПИК разговаря със Стойчо Младенов по най-горещите теми от футбола и живота.

Интервю на Ивайло Крачунов

 

- Г-н Младенов, след победата във Вечното дерби призовахте да ви наричат "Тройчо". Обръщат ли се така към Вас?

- Не. Всеки да прави това, което е необходимо. Просто аз бях длъжен да отговоря по начина по който отговорих. От тук нататък, кой какво говори и какво пише, не ме интересува.

- Направи впечатление, че въпреки злобата и омразата, която се изля срещу Вас преди дербито, след пресконференцията не обидихте "Левски". Как изживяхте вътрешно тази победа?

- Уважение трябва да се демонстрира не само към "Левски", но и към всички останали съперници, даже и към тези, които измамихме, излъгахме и ощетихме, като "Черноморец" (Бургас). Ние отново трябва да възвърнем имиджа и авторитета на ЦСКА, за да бъде отборът на такова ниво, на каквото е бил винаги и на каквото искаме да го виждаме. За да могат да се прекланят и да се учат от нас, първо ние трябва да демонстрираме уважение. И затова моето поведение е такова, че след това хората да могат да ни уважават и ценят.

Защото не можем в един момент да излъжем "Черноморец" и в следващия да искаме този отбор да ни уважава. Така, че ако в бъдеще ние привличаме дадени футболисти, трябва да знаем по какъв начин да го направим, за да не загубим уважението и всичко да е коректно и точно.

- Как вдигнахте отбора, който беше в критично състояние само няколко дни преди началото на първенството?

- Трябва да ви кажа, че изживяхме един много труден период. Не забравяйте, че аз не съм сам. Работя с хора, които са професионалисти и то на много високо ниво. Работихме и заедно с ръководителите Александър Томов и Александър Тодоров. Ангажирахме се една група от хора да работим в най-трудния период за клуба в цялата му история. Не беше лесно. Още повече и когато свои се обърнаха срещу нас. Това беше най-тежкият момент, да виждаш как тези, които трябва да те подкрепят се обръщат срещу теб. Срещу нас се обърнаха хора, които уж милеят за ЦСКА. За мен това поведение беше необяснимо. От една страна е вярно, че живеем в страхотна финансова криза, но не може финансите да определят на коя страна да насочиш любовта или подкрепата си. Никой не може да ти купи сърцето и любовта.

- Един от хората, които се обърнаха срещу Вас беше легендата на клуба Аспарух Никодимов. Защо се стигна до разрив в отношенията ви?

- Не искам да коментирам никого, още повече Аспарух Никодимов. Предпочитам да запазя мълчание и да не коментирам тази тема.

- Има ли сили ЦСКА да се бори за шампионската титла?

- Аз мисля, че е рано на този етап да говорим за титла. Предстои ни един труден път за изминаване, защото трябва да преодолеем тежкият период. Това, че ние съумяхме да стабилизираме отбора игрово, не означава, че всичко останало е в ред и, че проблемите са решени. Напротив - тепърва ни предстои клубът да се организира като клуб, да постигнем финансова стабилност и условия за работа, защото в момента ни липсва база, липсва ни "Панчарево", липсва ни стадион, т.е. всичко необходимо за един гранд като ЦСКА. Ние това го нямаме. Имаме един отбор, едни състезатели, за които благодаря на Господ. Ето пред Вас се кръстя. Благодарен съм, че момчетата повярваха на червената идея, на мен и на ръководството и да се завърнат в отбора в най-трудния момент от неговата история. Това обаче не означава, че ние вече сме успели и край. Напротив - от тук нататък казвам още веднъж - трудното започва.

- Когато говорим за трудности, наистина първите мачове бяха много трудни и ЦСКА постигна равенства с отбори, които са далеч от класата му като "Локомотив" (Пд), "Черно море" и "Локомотив" (Сф). В последните мачове ЦСКА играе атрактивно и нападателно. Така ли ще изглежда отбора и през следващите двубои, тъй като често Ви критикуват, че играете прекалено защитно?

- Тези, които критикуват по някога имат основания, но в повечето случаи твърденията им за това как аз практикувам футбола са неправилни. Още повече, това го правят хора, които не разбират от футбол. Достатъчно е да погледнат статистиката на отборите на които съм бил треньор и ще видят резултатите и поведението на тимовете, на които съм бил начело в Европа, Азия и Африка. Работил съм на трите континента и съм постигал успехи. Моят футбол е рационален, който може да разбере какво искам да кажа го разбира, който не може си остава един лаик.

- Напълно ли е преодоляна опасността ЦСКА да фалира и да отиде в аматьорския футбол?

- Няма такава опасност. На Александър Томов шапка му свалям. Той с един замах премахна задължения от много милиони. От десет милиона дългове, той ги свали до 1,8 млн. задължения. Още малко и клуба ще се изчисти от задълженията си. От там нататък трансферната политика, изкупуването на акции, намирането на спонсори и рекламодатели, всичко това ще заздрави ЦСКА до такава степен в каквато ни се иска, за да може да се ремонтира базата в Панчарево и да се подобрят условията на "Армията". Както виждате има изключително достойни хора, обичашти клуба като Чакмаков, Войнов, Стойне Манолов, които организират една мащабна акция, която помага много на ЦСКА. Това показва каква сила е ЦСКА и, че в най-трудния период за клуба, успяхме да се преброим. Видя се кои са истинските цесекари.

- Ще дадете ли повече шансове на младите футболисти като Карачанаков и Долапчиев? Често сте критикуван, че не ги използвате в повече мачове...

- Аз не приемам тази критика от страна на ваши колеги. Това е опит да ме атакуват мен, да  вкарат напрежение в отбора и да объркат начина на работа и мислене за това как се прави един отбор, как се прави селекция, как се гради отбор и как се гради в съзнанието на футболистите характер на победител. Бъдете сигурен, че няма да успеят да ме разколебаят и объркат. Ние сме отбора с най-много юноши. Погледнете водещите отбори, пък и тези, които не са водещи и вижте дали при тях играят толкова много юноши, колкото при нас.

В ЦСКА са Ангел Грънчов, Антон Карачанаков, Григор Долапчиев, Ивайло Чочев. Имаме още 5 юноши, които тренират с първия отбор. Бъдете сигурен, че ще започне да им се дава шанс. При предишното ми пребиваване в ЦСКА, дебют като десен бек направи Васко Попов. Национален състезател стана Павел Виданов. 

Така, че в момента ЦСКА има най-много  юноши, а големите критикари трябва да замълчат, защото със своите твърдения и писания те вредят на клуба.

- Как ще анализирате поведението на феновете в Европа, Азия и Африка по време на мачове?

- Честно да ви кажа такова поведение като това, което е тук в България не съм срещал никъде. Когато работих в Африка и Азия, получавах внимание, уважение и любов. Тези чувства бяха не само към мен, но и към моят екип. Впечатляваща е любовта на феновете там към футболистите, треньорите и ръководителите.

- Кои са жестовете към Вас, които ви впечатлеха при престоя в чужбина?

- Те са много, но аз ще ви кажа два случая. Единият път, когато работихме в "Ахли" и спечелихме "Купата на залива", която тук се равнява на купата на УЕФА. И след като през следващата година преминах в друг клуб и играхме срещу "Ахли", всички от трибуните начело с принца на отбора излязоха на терена и в колона по един се изредиха да ни поздравят. От това, по-голямо уважение не съм получавал.

Вторият случай на признание беше в Африка, когато класирахме отбора за купата, но поради събитията които се случиха там - Революцията и т.н., бяхме принудени да прекратим предсрочно договорите, които бяха за още една година. Направиха ни такова изпращане на мен и Анатоли Нанков, че все едно Фабио Капело е спечелил Шампионската лига.

Хората умеят да ценят кадърните и можещите. А тук се получава обратния ефект - всички които успяват и се издигат биват оплювани, очерняни и омаскарявани. Вместо към успешните да се демонстрира уважение, към тях се подхожда подмолно и се гледа всячески да им се пречи.

- След като колегата Ви Ивайло Петев бе съблечен позорно на "Герена", Вие го защитихте. Чухте ли се след като се разиграха тези отвратителни сцени?

- Да. Петев ми изпрати SMS, с който ми благодари за подкрепата.

 - Как ще коментирате това, което се случи с Петев на "Герена"?

- Не бих желал да коментирам повече този случай, защото каквото и да кажа, всеки ще го изтълкува по различен начин. Аз знам, че ЦСКА има много врагове, че аз имам много врагове, но идеята ЦСКА направи така, че в този най-труден момент, когато отбора на практика беше фалирал, нямаше състезатели и стадион, и в един момент когато имахме нужда от подкрепа, трябва да ви кажа, че съм изключително благодарен и щастлив, че феновете не ни изоставиха в нито един момент. Те бяха плътно до нас и ни подкрепяха във всеки един мач. Нито веднъж не демонстрираха отрицателно отношение спрямо футболисти, треньори и ръководители. Това говори, че ЦСКА си остава най-големият клуб. 

Очаквайте още горещи новини от Стойчо Младенов в следващия брой на "Ретро".

 

 

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за последния работен ден от седмицата: Оптимизъм за Телеца, пари за Близнаците, Везните да са умерени в секса САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за последния работен ден от седмицата: Оптимизъм за Телеца, пари за Близнаците, Везните да са умерени в секса
ПИК TV x
ГОРЕЩО В ПИК TV! МВР отчита резултатите от акциите срещу купения вот. Вътрешният министър: Работим с всички сили и на пълни обороти (НА ЖИВО/ОБНОВЕНА) ГОРЕЩО В ПИК TV! МВР отчита резултатите от акциите срещу купения вот. Вътрешният министър: Работим с всички сили и на пълни обороти (НА ЖИВО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 68
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК