Стойчо Стойчев разнищи пред ПИК TV войната между Пеевски и Радев: Има сблъсък на его и на интереси! Може Пеевски да иска да стане вицепремиер. Борисов и Гешев предупреждаваха, че... (ВИДЕО)

Акценти

Стойчо Стойчев разнищи пред ПИК TV войната между Пеевски и Радев: Има сблъсък на его и на интереси! Може Пеевски да иска да стане вицепремиер. Борисов и Гешев предупреждаваха, че... (ВИДЕО)

198933
на 08.02.2024
Стойчо Стойчев разнищи пред ПИК TV войната между Пеевски и Радев: Има сблъсък на его и на интереси! Може Пеевски да иска да стане вицепремиер. Борисов и Гешев предупреждаваха, че... (ВИДЕО)
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Войната между Радев и Пеевски може да има доста линии на тълкуване. Най-правдоподобната според мен е това, че двамата имат достъп до много информация, която може би им дава аргументи да говорят тези неща. Те четат доклади от службите в качеството си на президент и депутат. Имат връзки и контакти, които им формират база и евентуално реферират към такава информация, която все още не е публична. Така коментира политологът доц. Стойчо Стойчев престрелките между Радев и Пеевски в предаването "Видеовръзка с Цветан Фиков" по ПИК TV.

препоръчано

По думите му спецификата на тази информация ги кара да правят намеци, защото няма как да я оповестят директно. Той припомни, че в цялата тази информация има и публично известни факти като доклада "Магнитски".

"Има и такива факти около хората на президента, с които той отказа да се раздели, въпреки че бяха въвлечени в скандали и съмнения за търговия с влияние и посредничество. Със сигурност и двете страни имат основания, но въпросът е дали сега се е получила тази информация и дали тя не е съществувала и преди и защо в момента се повишава това напрежение", допълни доц. Стойчев. 

Според него е важно дали това напрежение е в контекста на новата засилена роля на Пеевски и дали са свързани с новите промени, ограничаващи правомощията на президента или смяната на ръководствата на службите, където в момента са хора, избрани по време на служебните кабинети. По думите му е явно, че има сблъсък на интереси, които са институционални и персонални, но в България и в политиката те често се преливат и в лични.

"Политиците в България често представят като професионални своите частни партийни интереси. Особено в тесни политически групи. Можем да кажем, че около президента няма партия, но има политическа група или движение, на което той е едноличен лидер и представител. По същия начин и Пеевски има своите индивидуална мисия, намерения и стратегия. Винаги тези лични амбиции се сблъскват и на база на това се виждат сблъсъци на базата на его", допълни Стойчев.

Той припомни, че такива сблъсъци е имало в миналото между Нинова и Борисов, после между Борисов и Радев, дори и между Нинова и Радев и това са все сблъсъци на база на егото. По думите му това се случва, защото политиците винаги имат силно его и високо мнение за себе си и така лесно могат да бъдат провокирани и да изпаднат в конфликт. 

"Пеевски иззе инициативата на своята парламентарна група да говори, дали регламентирано или на свой гръб, но това е факт. Сега иззе и тази функция и той говори от името на управляващото мнозинство, макар да бяхме свикнали да чуваме в тази роля Христо Иванов. Преди Борисов беше вечно в конфронтация с президента, сега Пеевски е в тази роля. Той изземва инициативата - дали тези, от които я изземва, доброволно му я предават, или го правят умишлено - нямам представа. Това обаче има значение, защото ако има намерение Пеевски да стане лице на това мнозинство, това означава, че той има намерение да се развие в бъдеще време и да се появи в нова роля примерно вицепремиер", подчерта Стойчев. 

Той коментира и убийството на Нотариуса, като подчерта, че във всяко такова поле идва момент за смяна на силните играчи и фигури. Според него когато такава смяна се случва с убийства, това говори за намалената функция на институциите. 

"Усещането за безвластие от 2020 година насам започна да дава своите плодове. Аз си спомням тогава, че две публични личности, а и не само те, но и други специалисти твърдяха, че това, което се случва и безвластието ще доведе до подобна ситуация на 90-те години. Тогава и Борисов, и главният прокурор Гешев предупреждаваха за подобни неща. В крайна сметка няма как такава деинституционализация и отслабване на институциите моментално да рефлектира на криминогенната обстановка. Акумулира се във времето този ефект и ето, че виждаме миналата година и тази година плодовете на това институционално безвластие", заключи Стойчев. 

Целия разговор гледайте във видеото:

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за последния работен ден от седмицата: Финансови проблеми за Рака, Лъвовете да не пътуват САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за последния работен ден от седмицата: Финансови проблеми за Рака, Лъвовете да не пътуват
ПИК TV x
Иван Таков пред ПИК TV: Нинова пречи на лявото обединение! Ето какво трябва да направим, за да е успешно (ВИДЕО) Иван Таков пред ПИК TV: Нинова пречи на лявото обединение! Ето какво трябва да направим, за да е успешно (ВИДЕО)
ново
Днес: 5
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК