Столтенберг бие отбой: Всяка страна сама да решава дари използват оръжията й за обстрел на Русия

Европа

Столтенберг бие отбой: Всяка страна сама да решава дари използват оръжията й за обстрел на Русия

26725
на 17.09.2024
Столтенберг бие отбой: Всяка страна сама да решава дари използват оръжията й за обстрел на Русия
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Каквито и да било конкретни решения за използването от страна на Украйна на ракети с голям обсег на територията на Русия трябва да бъдат взети от отделните съюзници - това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от агенция “Ройтерс”.

препоръчано

“Конкретните решения за това как да бъдат използвани техните оръжия трябва да бъдат взети от отделните съюзници, а те имат различни политики по този въпрос”, посочва Столтенберг.

Миналата седмица Владимир Путин предупреди, че ако Западът позволи на Украйна да нанася удари на руска територия с далекобойни ракети, то това ще означава война с Русия.

Запитан относно руските ответни мерки, Столтенберг каза, че във войната нямало опции, които да не крият риск. По думите му обаче най-големият риск за НАТО е Путин да спечели.

Междувременно съвместната пресконференция между президента на Казахстан Касим-Жомарт Токаев и германския канцлер Олаф Шолц, който е на официално посещение в Астана, беше отменена по инициатива на казахстанската страна, съобщава ДПА.

Казахстанският президент обаче е казал на лична среща с Шолц, че Русия е непобедима във военно отношение и е призовал за мир в Украйна, съобщи казахстанското президентство.

Владимир Путин разпореди в понеделник армията на Русия да се увеличи със 180 000 военнослужещи до общо 1,5 милиона души на активна военна служба - стъпка, която ще я направи втората по численост армия в света след тази на Китай.

“Това се налага заради редица заплахи, които съществуват за нашата страна по периметъра на нейните граници”, каза на пресконференция говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Списание “Политико” пък пише, че висши командири на украинската армия са се противопоставили на операцията в руската Курска област. Отбелязва се, че Володимир Зеленски за първи път е повдигнал въпроса в началото на годината и настоявал за офанзива.

Сред онези, които са били против, изданието посочва бившия главнокомандващ - генерал Валерий Залужни. Съобщава се, че възражението му срещу операцията в Курск е липсата на “втора стъпка” след пробива на руската граница. Според един от източниците Залужни не е получил ясен отговор от Зеленски по този въпрос и е казал, че смята операцията за рискова.

Освен Залужни срещу Курската операция се обявил и командирът на 80-а десантно-щурмова бригада Емил Ишкулов, който беше уволнен през юли, пише изданието. Посочва се, че притеснението на Залужни остава ключово, тъй като “и западните, и украинските скептици се опасяват, че силите на Киев могат да пострадат от деморализиращо отстъпление”.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 19 септември - отлични финансови постъпления за Близнаците, успехът е със Стрелците САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 19 септември - отлични финансови постъпления за Близнаците, успехът е със Стрелците
ПИК TV x
Доган се изниза от централата на ДПС - охранители държаха медиите на разстояние (СНИМКИ/ВИДЕО) Доган се изниза от централата на ДПС - охранители държаха медиите на разстояние (СНИМКИ/ВИДЕО)
ново
Днес: 105
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК