Столтенберг: Бунтът на "Вагнер" показва стратегическата грешка на Кремъл при воденето на война срещу Украйна

Америка

Столтенберг: Бунтът на "Вагнер" показва стратегическата грешка на Кремъл при воденето на война срещу Украйна

15017
на 26.06.2023
Столтенберг: Бунтът на Вагнер показва стратегическата грешка на Кремъл при воденето на война срещу Украйна
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Прекъснатият бунт от руската наемническа група "Вагнер" през уикенда демонстрира мащаба на стратегическата грешка на Кремъл при воденето на война срещу Украйна. Това каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, съобщава Reuters.

препоръчано

Русия се опита да възстанови спокойствието в понеделник, след като бойци на „Вагнер” спряха бързото настъпление към Москва, изтеглиха се от превзетия южен руски град Ростов и се запътиха към базите си късно в събота съгласно споразумение, което гарантира тяхната безопасност.

Техният командир Евгений Пригожин трябваше да се премести в Беларус съгласно сделката, сключена с посредничеството на беларуския президент Александър Лукашенко, каза Кремъл.

„Събитията през уикенда са вътрешен руски въпрос и още една демонстрация на голямата стратегическа грешка, която президентът Владимир Путин направи с незаконното си анексиране на Крим и войната срещу Украйна“, каза Столтенберг пред журналисти по време на посещение в столицата на Литва Вилнюс.

Объркването около извънредните събития от уикенда накара западните правителства да търсят отговори за това какво може да се случи по-нататък в страната с най-големия ядрен арсенал в света - и за нейната война срещу Украйна.

Столтенберг коментира още, че НАТО наблюдава ситуацията в Беларус и отново осъди съобщението на Москва за разполагане на ядрени оръжия там.

„Не виждаме никакви индикации, че Русия се готви да използва ядрени оръжия, но НАТО остава нащрек“, заяви Столтенберг, добавяйки, че възпирането на НАТО е достатъчно силно, за да запази хората си в безопасност в „по-опасен свят“.

В същото време Столтенберг увери Киев в продължаващата подкрепа на НАТО.

„Ако Русия мисли, че може да ни сплаши да не подкрепим Украйна, ще се провали. Ние сме до Украйна толкова дълго, колкото е необходимо”, коментира Столтенберг.

Столтенберг беше в Литва, за да присъства на учение, което ще тества бързото подсилване на ръководената от Германия бойна група на НАТО в страната до размера на бригада, военна част, включваща до 5000 войници, сценарий, който ще бъде въведен в случай на повишено напрежение или конфликт с Русия.

Той описа ученията като ясно послание, че НАТО е готова да защити всеки сантиметър от територията на съюзниците.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Телците да не помагат на безотговорни колеги, Раците да не дават заеми САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Телците да не помагат на безотговорни колеги, Раците да не дават заеми
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО И ПЪРВО В ПИК: Гледат мярката на Ибрямов при закрити врата заради секретна информация ИЗВЪНРЕДНО И ПЪРВО В ПИК: Гледат мярката на Ибрямов при закрити врата заради секретна информация
ново
Днес: 39
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК