Столтенберг: НАТО запазва своята сила, ЕС да прави повече за отбраната

Европа

Столтенберг: НАТО запазва своята сила, ЕС да прави повече за отбраната

2855
на 11.11.2019
Столтенберг: НАТО запазва своята сила, ЕС да прави повече за отбраната
Автор:   ПИК

Атрактивни Джакпоти и Нови Игри от efbet (18+)

НАТО е в Полша и на Балканите, за да предотвратява конфликти, а не да води войни. Европейското единство не може да замени трансатлантическото, американското военно присъствие в Европа е най-висшата форма на солидарност със съюзниците.

НАТО запазва своята сила, а Северна Америка и Европа взети заедно днес правят повече, отколкото преди. Ние укрепихме нашата съвместна отбрана и за пръв път от много години подобрихме нашата командна структура. САЩ увеличиха военното си присъствие в Европа, те изпращат тук повече войници, инвестират повече, и освен това, в момента провеждат повече учения. А европейските партньори повече инвестират в своята сигурност, и това е така вече 5 години поред.

В НАТО винаги е имало разногласия, защото ние сме съюз, състоящ се от 29 демокрации. Има различия в позициите по търговските въпроси, и в областта на климатичните промени, но спорове е имало и по-рано – например, по време на Суецката криза през 1956 г. или войната в Ирак през 2003 г. Силата на НАТО се състои в това, че ние сме способни да се справяме със съществуващите проблеми, а също така да се пазим и защитаваме. НАТО е единствената платформа, в рамките на която жителите на Северна Америка и европейците обсъждат въпроси свързани с отбраната – и така е всеки ден. Почти винаги ние стигаме до общо мнение, но понякога нашите мнения се различават. В този случай е важно да продължим да обсъждаме спорните теми.

Ние редовно обсъждаме нашите отношения с Русия, в които поставяме акцент върху възпирането и отбраната, но също така и върху диалога. Това е силна позиция, защото сме взели съвместно решение, а в рамките на Съвета НАТО – Русия ние обсъждаме тези въпроси с Москва. В продължение на много месеци обсъждахме с Русия нарушаването на Договора за ракетите с малък и среден обсег, а също така последствията от тези действия, обсъждаме борбата с тероризма, а също така защитата от киберзаплахи. Говорим всеки ден по тези стратегически въпроси.

Всички 29 партньори в НАТО твърдо се придържат към член 5 за колективната сигурност на Вашингтонския договор, в съответствие с който нападението срещу един член на алианса е нападение срещу всички съюзници. Това не е само на хартия, ние виждаме това и на практика. Последният боен американски танк беше изтеглен от Европа през 2013 г. през пристанището в Бремен. Но днес американците се завърнаха с цяла бригада, в чийто състав има много танкове. За мен няма по-силно изражение на съюзническата солидарност. НАТО присъства в Полша, а също така и на Балканите. И искам да подчертая това, за което също сме единни: ние правим това не за да водим война, а за да предотвратим конфликти. НАТО осигурява мира.

Хубаво е, че в ЕС все повече се занимават с въпроси на отбраната. 90% от гражданите на Евросъюза живеят в страни, които са членки на НАТО. Бих желал европейското единство да укрепне още по-силно, но то не може да замени трансатлантическото единство. Европейският съюз не е способен да защитава Европа и още повече няма да може да прави това, след като Великобритания го напусне, защото това е страната с най-големия военен бюджет. След Брекзит 80% от военните разходи на НАТО ще се падат на страни, които не са членове на Евросъюза. Но не става дума само за военни възможности, но и за география. Норвегия на север е също толкова важна за безопасността на Северния Атлантик, както и Турция на юг – това е важно, за да можем да реагираме на възникналите там предизвикателства. А САЩ, Канада и в близко бъдеще Великобритания – всички те играят решаваща роля за осигуряването на безопасността на Европа. И именно днес ние трябва да научим уроците от историята. Обединението на Германия и Европа би било невъзможно без гаранциите за сигурност от САЩ и НАТО.  

препоръчано
свързани новини

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 29 март - Лъвовете се радват на материални успехи, поредната интрига пречи на Скорпионите САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 29 март - Лъвовете се радват на материални успехи, поредната интрига пречи на Скорпионите
ПИК TV x
ПИК TV! Зам.-шефът на Сметната палата, нарочен за служебен премиер: Съжалете ни! Жена ми от месец не спи (ВИДЕО) ПИК TV! Зам.-шефът на Сметната палата, нарочен за служебен премиер: Съжалете ни! Жена ми от месец не спи (ВИДЕО)
ново
Днес: 109
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК