Столтенберг призова Турция да не блокира членството на Швеция в НАТО

Америка

Столтенберг призова Турция да не блокира членството на Швеция в НАТО

6056
на 24.01.2023
Столтенберг призова Турция да не блокира членството на Швеция в НАТО
Автор:   ПИК

Генералният секретар на НАТО порица отношението на турския президент, който заплашва да блокира членството на Швеция в НАТО, след като в събота в Стокхолм екстремист изгори копие на Корана.

препоръчано

В интервю за германската телевизия „Велт” Йенс Столтенберг осъди позицията на Реджеп Таип Ердоган по отношение на Швеция.

"Свободата на изразяване, свободата на мнение е ценност, както в Швеция, така и във всички останали държави от НАТО. И затова тези неуместни действия не са автоматично незаконни." - заяви той.

Шведско-датският десен екстремист Расмус Палудан изгори копие на Корана в събота следобед в акт, целящ да заклейми преговорите на Швеция с Анкара за НАТО, пише БГНЕС.

"Шведското правителство осъди (тази демонстрация) по много ясен начин", припомни Столтенберг в своето интервю.

В понеделник турският президент Реджеп Таип Ердоган реагира остро, като заяви, че след това изгаряне Швеция, кандидат за членство в НАТО, вече не може да разчита на подкрепата на Анкара.

По този повод Столтенберг заяви, че е "абсолютно против подобен вид обиди към други хора" и "абсолютно против това поведение, което видяхме по улиците на Стокхолм".

От май насам Турция блокира влизането на Швеция и Финландия в НАТО, обвинявайки ги, че укриват кюрдски бойци и симпатизанти, които тя нарича "терористи", по-специално членове на ПКК и нейните съюзници в Северна Сирия и Ирак.

За Анкара евентуалният напредък зависи от действията на Швеция за екстрадиране на лица, обвинени от Турция в тероризъм или в участие в опита за преврат срещу Ердоган през 2016 г.

Въпреки този контекст Столтенберг смята, че досега Турция е била доста сговорчива в дебата за членството в НАТО.

Сега ратифицирането на протоколите за присъединяване не трябва да се провали при последните препятствия.

"В тесен контакт съм с Финландия и Швеция, както и, разбира се, с нашия съюзник Турция", добави той.

По думите му, 28 от 30-те страни от НАТО вече са дали съгласието си в националните си парламенти.

"И разбира се, моля и останалите съюзници - Унгария и Турция, да ускорят тези процедури в своите парламенти", заключи той.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
Тичането за здраве в града може да бъде опасно Тичането за здраве в града може да бъде опасно
ПИК TV x
САМО В ПИК! Режисьорът Сашо Морфов репресира актьори и ги изхвърля от спектакли, защото са герберски боклуци (ШОКИРАЩО ВИДЕО) САМО В ПИК! Режисьорът Сашо Морфов репресира актьори и ги изхвърля от спектакли, защото са "герберски боклуци" (ШОКИРАЩО ВИДЕО)
ново
Днес: 83
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК