Странни врътки в решенията на МС преди срещата на върха в Брюксел - Асен Василев спрял одобрението на френските предложения

Епицентър

Странни врътки в решенията на МС преди срещата на върха в Брюксел - Асен Василев спрял одобрението на френските предложения

58680
на 23.06.2022
Странни врътки в решенията на МС преди срещата на върха в Брюксел - Асен Василев спрял одобрението на френските предложения
Автор:   ПИК

Странни врътки са станали на вчерашното заседание на Министерския съвет "за внасяне в Народното събрание на проект за решение по политиката на България относно европейската интеграция на република Северна Македония".

препоръчано

Това става ясно от проекта за решение от 22 юни 2022 г., с което ПИК разполага.

Решението обаче е било спряно от вече бившия вицепремиер и министър на финансите Асен Василев, тъй като страшно се е изплашил от последствията от точка 2 в това решение, съобщиха пред ПИК отлично информирани източници. То гласи:

„Правителството на Република България да одобри предложените от Председателството на съвета на ЕС проект за Преговорна рамка и за Заключения на съвета, след като е изпълнило т. 1 от настоящото решение. Правителството следва също така да е положило усилия за:

а) прецизиране на текста на Заключенията на Съвета така, че да гарантира равнопоставеното вписване на българите в Конституцията на Северна Македония във всички разпоредби, в които са споменати други „части от народи“;

б) подобряване на предложения проект за Преговорна рамка и за Заключения на съвета с цел по-ясно отразяване на Северна Македония, че нищо в процеса на присъединяване на Северна Македония към ЕС не може да бъде тълкувано като признание от Република България на съществуването на „македонски език“.

За това, че Асен Василев е спрял приемането на това решение стана ясно и от изложението на зам.-министърката на външните работи Велислава Петрова по време на днешното изслушване на Теодора Генчовска от външната комисия в парламента.

Според източниците на ПИК Асен Василев е бил страшно изплашен от последствията от това решение и лично го е спрял. Вчерашното заседание на кабинета бе свикано инцидентно в 15.00 часа, точно по времето, когато външната комисия трябваше да заседава върху внесените от Кирил Петков „френски предложения“. Те обаче не бяха съпроводени с позиция или решение на Министерския съвет, поради което депутатите нямаха какво да гласуват и отложиха заседанието си.

Днес, докато течеше заседанието на външната комисия, вместо да отиде на изслушване в енергийната комисия в бившия партиен дом, Асен Василев се появи в сградата на пл. "Народно събрание" и дълго снова между стаите на ПП, Мирослав Иванов и бившия кабинет на бившия шеф на парламента Никола Минчев.

Междувременно бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че призовава депутатите си да подкрепят „френските предложения“. Още на другата сутрин във външната комисия бяха внесени тяхното и на ДПС. А час преди започването на заседанието й днес такава позиция в тяхна подкрепа внесе и председателят на парламентарната група на Демократична България Христо Иванов.

ПП не внесе свое предложение.

Днес от изслушването на Генчовска в същата комисия също стана ясно, че Асен Василев е попречил на вземането на решението на Министерския съвет за „подкрепа на френските предложения“. Но тя цитира предимно бившият премиер Кирил Петков, който непрекъснато настояваше решението да бъде взето от Народното събрание.

Предложеното решение от Министерския съвет обаче буди учудване, въпреки точките за вписването на българите в Северна Македония в конституцията на сраната и неприемането на претенциите на съседите за съществуването на македонски език. Тъй като шефът на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов, от чиято квота е и Генчовска в правителството, заяви, че в никакъв случай няма да подкрепят каквато и да било позиция заради неизпълнението на българските условия от страна на Северна Македония. Докато предложеното от Генчовска решение на Министерския съвет съдържа опцията за приемане на „френските предложения“.

Тошко Йорданов отхвърли и трите позиции на вносителите от ГЕРБ-СДС, ДПС и ДБ , които не постигнаха съгласие за обща такава и утре в пленарна зала ще се гледат и трите предложения. Същото направиха и от „Възраждане“ със същите аргументи.

В най-конфузно положение се озова ПП, която нямаше своя позиция по време на заседанието на външната комисия. Както и бившият им премиер Кирил Петков на срещата на върха и на лидерите на държавите от Западните Балкани в Брюксел, която се състои днес и утре точно по темата за разширяването на ЕС, свързано с Албания и Северна Македония.

ПП успяха да гласуват и с ДПС, и с „Възраждане“, и с ИТН. Парадоксът остава, както и пълната неяснота за истинската позиция на ПП за Северна Македония.

Сподели:
Бомба x
Защо някои хора изсипват сол в тоалетната чиния преди лягане Защо някои хора изсипват сол в тоалетната чиния преди лягане
ПИК TV x
Виктор Димчев пред ПИК ТV за Асен Василев: Той е същият Кирил Петков! При тях двамата няма значение кой е отпред и кой отзад (ВИДЕО) Виктор Димчев пред ПИК ТV за Асен Василев: Той е същият Кирил Петков! При тях двамата няма значение кой е отпред и кой отзад (ВИДЕО)
ново
Днес: 164
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това