СТРАХ ТРЕСЕ ТЕМИДА: Съдии масово бягат от дела за Къро и Пепи Еврото

Акценти

СТРАХ ТРЕСЕ ТЕМИДА: Съдии масово бягат от дела за Къро и Пепи Еврото

118391
преди 5 часа
СТРАХ ТРЕСЕ ТЕМИДА: Съдии масово бягат от дела за Къро и Пепи Еврото

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Масов отказ на съдии от Софийския градски съд от дела, свързани с разстреляния висаджийски бос Красимир Каменов-Къро и ексследователя Петър Петров-Пепи Еврото. Съдия Ани Захариева се отстрани вчера от процеса за убийството на Любомир Иванов-Любо Полицая, за което отговарят Боян Табаков и Кристиян Илиев, пише "България Днес".

препоръчано

Като поръчител на престъплението е погнат Къро два месеца преди да бъде разстрелян от неизвестни килъри в ЮАР през май м.г. Вместо него на подсъдимата скамейка са изправени само Илиев - сочен за физическия извършител, и Табаков, спряган за помагач. Според прокуратурата те са поели мократа поръчка и са очистили Любо Полицая на 25 март 2022 г. в столичния жк "Лозенец".

Обвинителният акт по случая е внесен през лятото на м.г., но повече от година цикли заради постоянна смяна на съдии. Досега са се падали магистратите Виктор Чаушев, Христина Михайлова, Вилислава Ангелова, Александра Йорданова, Костадинка Костадинова и Ани Захариева, показва справка в системата за случайното разпределение.

Веднага след избирането на съдия Захариева подсъдимият Кристиян Илиев подава поредната молба за отвод. Адвокатът му Любомир Таков се позовава на медийни публикации, че съдийката е в близки отношения с адвокат Петър Чалъмов, който брани интересите на почернените роднини на Любо Полицая. Според статията Захариева е работила като следовател, докато Чалъмов е бил заместник районен прокурор на София.

Според Любомир Таков, адвокат на двамата подсъдимите, макар у него и подсъдимите да няма впечатление за формирано лично негативно отношение от председателя на състава, въпросът за отвода е принципен. Той изтъкна още, че съдия Захариева и колежката й от бившия специализиран съд съдия Лилия Георгиева са се оттеглили от решаване и на друго медийно дело.

Съдийката обяснява в залата, че не е имала преки административни отношения с Чалъмов, както и че освен него познава и останалите адвокати. Въпреки това, за да няма съмнения за безпристрастност и предубеденост, тя напуска процеса. Мотивира се още, че делото е сложно и не бива да зацикля заради съмнения за липса на равнопоставеност на страните.

По-рано Ани Захариева става един от тримата служители на Темида, които се отвеждат от делото срещу прокурора от Софийската районна прокуратура Константин Сулев. Преди нея това правят колегите й Стоян Михов и Лилия Георгиева. Сулев е подпукан за длъжностно престъпление. Според прокуратурата през октомври 2023 г. той е повдигнал незаконно обвинение срещу Петьо Еврото, без да извърши никакви други действия по разследването преди това.

Михов се самоотстранява заради познанството си с подсъдимия, а Георгиева и Захариева - защото имали близки професионални отношения с ръководители в прокуратурата, някои от които са споменати в обвинителния акт срещу Сулев.

Пепи Еврото и убитият в края на януари Мартин Божанов - Нотариуса са подозирани за брокери на влияние в съдебната система. Твърди се, че са изнудвали и заплашвали магистрати във връзка с водени от тях дела, включително и с компромати. Част от разкритията са от аферата "Осемте джуджета".

За разлика от схемата, която е забатачена от години, убийството на Любо Полицая е разкрито за около месец. Въпреки тежките обвинения погнатите Илиев и Табаков са пуснати с гривни под домашен арест, а към момента са на свобода без никаква мярка за неотклонение.

Във фаталния ден Любо Полицая е издебнат, докато се връща от разходка с кучето си в Южния парк. Колоездач с каска и очила му пуска два куршума, единият от които е в главата. След това се качва в кола и духва. При огледа на местопрестъплението са открити скандални документи, сим карти, а също и слънчеви очила, по които е намерено ДНК. Специалисти установяват, че то е на Кристиян Илиев. Според обвинителния акт Табаков е осигурил оръжието и е водил авера си Илиев на стрелбище, за да се упражнява.

Самият Табаков е сочен за близък до Къро. За близките им отношения се заговаря година след убийството на Любо Полицая. На специална пресконференция разследващи начело с тогавашния главен прокурор Иван Гешев разкриват престъпна група, която по думите им кадрува в полицията, направила е списък с неудобни магистрати за отстрел и подготвя преврат в държавата. Начело на заверата е спряган Къро, който за първи път е осветен от властите. В един от разпространени разговори се чува Къро да казва, че трябва да се дават пари на Боян.

Криминалисти засичат, че месец преди убийството на ченгето Боян Табаков е ходил в ЮАР при Къро, за да се разберат за покушението. За възлагането на мократа поръчка е обвинен задочно самият Къро през март 2023 г. Пуснат е и за издирване чрез Интерпол с червена бюлетина. Два месеца по-късно е надупчен с куршуми в имението си в Кейптаун заедно със съпругата си Гергана, охранителя Деян и детегледачката на семейството.

Оперирана във ВМА е бившата съдийка, сега адвокат, Румяна Ченалова. Тя е един от защитниците на Боян Табаков. В съдебната зала вчера не се появиха нито Ченалова, нито другият адвокат Лъчезар Таков, който е болен. Те ще представят документи след разпределянето на делото за убийството на Лъчо Полицая на седми пореден съдия. След като той бъде избран, се очаква да бъде насрочено ново разпоредително заседание.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Ексклузивният хороскоп на Алена за последния работен ден за седмицата: Бизнес успехи за Телеца, Близнаците да не пътуват, а Везните да не мърморят на партньорите си САМО В ПИК! Ексклузивният хороскоп на Алена за последния работен ден за седмицата: Бизнес успехи за Телеца, Близнаците да не пътуват, а Везните да не мърморят на партньорите си
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Доган пак дойде в централата на ДПС - едри мъжаги го пазят с телата си (СКАНДАЛНО ВИДЕО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Доган пак дойде в централата на ДПС - едри мъжаги го пазят с телата си (СКАНДАЛНО ВИДЕО)
ново
Днес: 67
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК