ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Коронавирусът може да оцелее и да остане вирулентен за повече от седмица по кожата на охладена прясна сьомга, показва проучване на китайски учени, пише БГНЕС.
Няколко огнища на коронавирус в Китай, включително в Ухан, бяха свързани с пазарите на морски дарове. През май и юни китайските власти временно забраниха вноса на сьомга и изтеглиха огромни количества от пазара.
Това се случи, след като на най-големия пазар в Пекин вирусът беше открит на дъска за рязане на сьомга. Това породи опасения, че повърхността на месото или охладената риба може да бъде потенциален източник за предаване на вируса.
По-късно китайските власти заявиха, че няма доказателства, че сьомгата е източникът на огнището, и също така обясниха, че самата риба може да не е заразна, но вирусът може да е оцелял на повърхността ѝ.
Експеримент, проведен скоро от китайски учени, показа, че вирусът SARS-CoV-2 (официалното наименование на коронавируса) остава вирулентен върху кожата на прясна сьомга в продължение на два дни при 25 градуса по Целзий, а при 4 градуса оцелява най-малко осем дни.


