Строителен предприемач бил ортак на Джейхан Ибрямов в изборната търговия

Политика

Строителен предприемач бил ортак на Джейхан Ибрямов в изборната търговия

20006
преди 4 часа
Строителен предприемач бил ортак на Джейхан Ибрямов в изборната търговия
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Строителният бос Николай Галчев (собственик на “Гарчев Инженеринг”) е имал ключова роля за организирането на купен вот в София, Благоевградска област и останали региони, където бригадите му работят. Това заявиха наблюдатели на процесите около хората на Ахмед Доган, позовавайки се на събраните в хода на разследването данни.

препоръчано

Според започнати с кухнята на разследването срещу Ибрямов, двамата с Галчев са поддържали интензивен контакт по телефона, най-вече в приложенията “Сигнал” и “Телеграм” през месеците август и септември. По тази линия близостта им била документирана.

Взаимните им ангажименти обаче не били от вчера, а корените им се откриват още в края на 2016 и началото на 2017 г., когато дружеството “Галчев Инженеринг” лапна тлъста поръчка от над 16,5 млн. лв. за изграждане на система за сигурност във връзка с предстоящото председателство на Съвета на ЕС. 

Това става ясно от обявление, в което за изпълнител за пряко договаряне е посочена "Галчев Инженеринг" ЕООД. Дружеството към момента е ангажирано с друга поръчка - тази за реконструкцията на НДК. Как точно протича ремонта ще Ви разкажем в следващ материал, т.к. получихме потресаващи читателски сигнали, които трудно биха се побрали в една статия. 

Днес обаче ще повдигнем завесата защо дружество с едни от най-колосалните борчове към държавната хазна се намърдва в поръчка, касаеща националната сигурност и то в знаков архитектурен обект, какъвто е НДК. 

През 2017 г. ремонтът на Националния дворец на културата и по-специално изграждането на за изграждане на система за сигурност във връзка с предстоящото председателство на Съвета на ЕС, бяха възложени на “Галчев инженеринг” ЕООД. Не е случайно, че името хем е същото като на отдавна известната в бранша “Галчев инженеринг груп”, хем е различно. Причината е, че фирмата, която прочу пиринския строителен олигарх Николай Галчев, е изпаднала в огромни задължения към НАП и не само към данъчните. Двама съдии-изпълнители, които работят по случая, тъй като цели 56 подизпълнители си търсят неизплатени пари, имат справка от НАП от 2015 г., която показва 1 345 000 лв. задължения към онзи период. 

И в двете фирми - онази, която ремонтира НДК и другата, която е завлякла държавата с близо 1,5 млн. лв., управител е съпругата на боса Николай Галчев – Марияна Василева Галчева, която е и собственик на “Галчев инженеринг” ЕООД. 

Как лица, които са меко казано неизрядни към републиканския бюджет могат да се облажат с толкова апетитен договор от държавата е въпрос, на който “гладуващата” Биршен Ибрямова - съпруга на арестанта Джейхан, със сигурност има отговор. Въпреки, че за преки отговорници за конкурса тогава бяха посочени групата около Мирослав Боршош, истината е скрита зад стените на бившите Доганови сараи в Бояна, твърдят съвременници на процесите. Именно телефонно позвъняване от Ибрямов към тогавашния шеф на НДК Мирослав Боршош, към министъра на културата и най-вече към вицепремиера, отговарящ по онова време за европредседателството, са решили казуса в полза на строителния бос Галчев, кълнат се запознати. 

Услугата, естествено не е била безплатна за семейство Ибрямови, тъкмо напротив. Не случайно въпреки, че стойността на ремонта не е надхвърляла 13,9 млн. лв., “Галчев Инженеринг” предлага оферта на цена от 16 549 998 лв. без ДДС, която е значително по-висока от предварително обявената стойност. И въпреки това се одобрява безпрекословно, защото заповедта идва лично от двете секретарки на Ахмед Доган - мъжката и женската, злословят критиците на “почетния земеделец”. 

И това не е всичко, което Николай Галчев е успял да забърше покрай ортаклъка си с Джейхан Ибрямов. Медийни публикации в глобалната мрежа установяват, че "Галчев Инженеринг" е оставила като след бомбардировка в Дупница сградата на Младежкия дом, която е с уникална висяща конструкция. Идеята бе Младежкият дом да бъде преобразен и да се превърне в исторически музей. 

В този дупнишки карабатак основна роля играе синковецът на Николай Галчев - Любомир Галчев, подшушнаха негови съграждани. Младокът, за когото се знае, че е в тесни и топли връзки с крупна мутра - нарко контрабандист, се договорил с бившия кмет на града да получи сумата от 1,33 млн. лв., от които 786 780 лв. да идват от Европейския фонд за регионално развитие по програмата „Региони в растеж“. В последствие сумата набъбна до два и кусур милиона. С тези пари е трябвало Младежкият дом да се трансформира в градски исторически музей и в него да бъдат представени над 7 000 експоната. Вместо това, към днешна дата сградата е изтърбушена и опропастена. За сметка на това младокът щедро пилее присвоените кинти по леки жени и други забавления, присъщи на ъндърграунда, одумват го аверите му. За сметка на това в публичното пространство наследникът лъска имидж, четейки лекции пред бъдещи студенти по архитектура, вместо да пише обяснения в следствието. 

Фирма "Галчев инженеринг" взе поръчката за ремонта на Младежкия дом в Дупница. 

За целта трябваше да се  прави преустройство на вътрешните помещения, да се затворят външните тераси, които от години са сборище за гуляи. Поръчката за над 2 млн. лв. взе фирма „Галчев Инженеринг”, на място обаче работеха работници на Калин Георгиев от Дупница, предимно роми.

Проектът е на стойност 2 178 883 лв. Първата копка беше направена през април 2021 г. Тогава управителят на „Галчев инженеринг“ даде заявка преустройството да приключи за 6 месеца, които отдавна изтекоха.

На място, обаче се видя, че Младежкият дом все още е строителна площадка. Вътре са вдигани стени, с оглед идеята за обособяване на нови помещения, работено е по част от таваните, но работата е много далеч от завършването. Мястото е потънало в мръсотия и руини, само зарязаните каски напомнят, че е имало работници. 

Как Николай Галчев и сина му Любомир компрометираха ремонтите на НДК, колко още пари откраднаха от скандалния договор и защо Лаура Кьовеши им вдигна мерника, очаквайте в следващо разследване по темата.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Алена с ексклузивен хороскоп за 9 октомври - начинанията на Девите са успешни, Везните да избягват разправиите САМО В ПИК: Алена с ексклузивен хороскоп за 9 октомври - начинанията на Девите са успешни, Везните да избягват разправиите
ПИК TV x
САМО В ПИК TV! Проф. Михаил Константинов с прогноза за вота и възможните коалиции: Следващото правителството ще бъде на ГЕРБ и ППДБ, подкрепено от ДПС-Ново начало (ВИДЕО) САМО В ПИК TV! Проф. Михаил Константинов с прогноза за вота и възможните коалиции: Следващото правителството ще бъде на ГЕРБ и ППДБ, подкрепено от ДПС-Ново начало (ВИДЕО)
ново
Днес: 2
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК