Вход
София
Времето в София 3 o C

СТРЯСКАЩО ОТКРИТИЕ: Смъртоносен микроб в питейната вода разяжда мозъка

СТРЯСКАЩО ОТКРИТИЕ: Смъртоносен микроб в питейната вода разяжда мозъка

на 29.09.2020
12349
0
СТРЯСКАЩО ОТКРИТИЕ: Смъртоносен микроб в питейната вода разяжда мозъка
Автор: ПИК
29.09.2020
0
12349

Жителите на Лейк Джаксън, Тексас, са предупредени да не използват чешмяна вода, след като в общественото водоснабдяване на града е открит смъртоносен микроб, разяждащ мозъка, съобщи Би Би Си.

Откриха микроб, възпрепятстващ появата на кариес

Откриха микроб, възпрепятстващ появата на кариес

Биолози от САЩ откриха в микрофлората на човешката уста...

на 12.03.2016

Тестовете потвърдиха наличието на Naegleria fowleri в системата. Амебата може да причини инфекция на мозъка, която обикновено е фатална.

Такива инфекции са редки в САЩ – има съобщения за едва 34 между 2009 и 2018 г.

Служители в Лейк Джаксън заявиха, че дезинфекцират системата за водоснабдяването, но не знаят колко време ще отнеме това. Първоначално на хората в осем тексаски общини е казано в петък вечерта да не използват водоснабдяването си по какъвто и да е повод, освен за тоалетните. Предупреждението бе отменено в събота за всички, освен за Лейк Джаксън, град с повече от 27 000 жители. По-късно властите в Лейк Джаксън казаха, че хората могат да започнат да използват водата, но трябва да я преваряват, преди да я пият. На жителите е било казано да предприемат и други мерки, включително да не позволяват на водата да влиза в носовете им при взимане на душ. Има предупреждение за „особената уязвимост“ на децата, възрастните хора и хората с отслабена имунна система, допълва Нова телевизия.

Длъжностни лица заявиха, че промиват водната система и след това ще проведат тестове, за да се уверят, че водата е безопасна за използване. Разследването на водоснабдяването на града е започнало, след като шестгодишно момче се е заразило с с микроба и е починало по-рано този месец, каза пред репортери Модесто Мундо от властите на Лейк Джаксън.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 33030
архив

Виждайки падаща звезда, водопроводчикът Грую не можа да формулира ясно желанието си, поради което получи петлитрова руса бутилка ракия с големи гърди…

x
България и САЩ подписаха ключови документи за 5G мрежите и ядрената енергия за граждански цели
x
5 животни, за които не бихте си помислили, че са опасни
x